İstiklal Marşı nasıl kabul edildi? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 06, 2017

İstiklal Marşı nasıl kabul edildi?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
İstiklal Marşı nasıl kabul edildi?
Bugün, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü. İstiklal Marşı nasıl kabul edilmiştir? İstiklal Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşıdır. Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, Osman Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir. 12 Mart 1921′de ise Birinci TBMM tarafından “İstiklal Marşı” olarak kabul edilmiştir.

İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı Kurtuluş Savaşı günlerinde yazılmıştır. Savaş ortamında, vatan sevgisini ve inancını canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü’den gelmiştir. İsmet İnönü böyle bir marşın Fransız ordusunda mevcut olduğunu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağını Milli Eğitim Bakanlığı’na iletti.

Milli Eğitim Bakanlığı bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. Beğenilen güfte (söz) için 500 lira ödül verilecekti. Yarışma için 734 şiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı. Ancak aralarında marş olmaya uygun bir tanesi bulunmadı. O zamanlarda Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif Ersoy‘un para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi şairin Meclis’teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey’in yardımını istedi. Hasan Basri Bey, Mehmet Akif’i para ödülü olmadığına ikna etmiş ve böylece Mehmet Âkif de 48 saatte yazıp tamamladığı İstiklal Marşı‘nı, imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na sunmuştur.

Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 şiirle birlikte yeni şiiri Ordu Komutanlarına gönderdi. Şiirler askerlere okundu ve çoğunluk Mehmet Akif’in şiirini beğendi. Geriye bir tek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde resmi olarak kabul ettirmek kalmıştı.

İstiklal Marşı, ilkin Meclis’in 1 Mart 1921 günü yaptığı ikinci oturumunda ele alındı. Başkan Mustafa Kemal’in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen şiiri ilk kez okudu ve son seçimin Meclis’e ait olduğunu söyledi. O gün oylama yapılmadı. Şiirle ilgili konuşmalar ve oylama, Meclis’in 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda yapıldı ve İstiklal Marşı çoğunluğun oylarıyla kabul edildi.


Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındı. Ancak 1930′da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922 de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu.

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı‘nın sözlerini, şiirlerini topladığı Safahat adlı eserine dahil etmemiş ve İstiklal Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder