Dünya nasıl dönüyor? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 07, 2017

Dünya nasıl dönüyor?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Dünya nasıl dönüyor?
Geçmiş çağlarda insanlar insanı evrenin merkezi olarak kabul ediyor, güneşin ve yıldızların dünyanın etrafında döndüğünü düşünüyorlardı. Ta ki, Kopernik’e kadar… Astronomi tarihinin en önemli isimlerinden biri olan, gök cisimlerinin Güneş’in etrafında döndüğünü tespit eden ilk gök bilimci, Nikola Kopernik, kimdir?

Katolik Kilisesi’nin Avrupa’yı baskısı altına aldığı yıllarda cesur bir gök bilimci, kabul edilen yanlış teorileri sarsan bir keşifte bulundu. Polonya’da 19 Şubat 1473 tarihinde dünyaya gelen Nikola Kopernik, çıplak gözle yaptığı araştırmalar sonucunda Güneş’in kozmik cisimlerin etrafından döndüğü merkez olduğunu tespit etti.

Latince, Almanca, İtalyanca ve Yunanca konuşan Kopernik, Rönesans’ın önde gelen matematikçi ve gök bilimcilerinden biriydi. 1512-15 yılları arasında Mars ve Satürn’ü gözlemleyen, 1515 yılında ise Güneş üzerinde dört gözlem yapan Kopernik, 1520’li yıllara gelmeden önce Dünya’nın hareketi hakkındaki temel teorilerini oluşturmaya başlamıştı.

İtalyan matematikçi ve astronom Galileo Galilei’den 50 yıl önce Güneş merkezli sistem teorsini oluşturan Kopernik, Orta Çağ’da yaşanan Bilim Devrimi’nin öncülerinden oldu ve kendisinden sonra gelen bilim insanlarına yol açtı.

Teleskopların mucidi Galileo’un ilk teleskobunu yapmasından 50 yıl önce teorilerini ortaya koyan Kopernik, Orta Çağ’da birçok eleştirinin hedefi oldu. Kopernik’i ilk eleştirenler Protestanlar oldu. Hatta Alman reformcu Philipp Melanchthon, Güneş’in merkezinde bulunduğu sistem teorisi hakkında şu yorumu yaptı:

“Bazı insanlar, Polonyalı bir astronomun, Dünya’nın hareket ettiği ve Güneş’in durduğu gibi saçma bir düşüncesinin doğru olduğuna inanıyor. Akıllı düşünürler böyle bir bağnazlığı engellemeliydi.”


Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğünü savunan Galileo da, kilisenin hedefi olan sayısız bilim insanı arasında yer aldı.

1543 yılında ölen Kopernik’in, Polonya’daki Frombork Katedrali’ne gömüldüğüne inanılıyor. Mezar taşında ise isminin yazılmadığı biliniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder