Buhar Basıncı Ders Notları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 15, 2017

Buhar Basıncı Ders Notları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Buhar Basıncı Ders Notları
Buhar Basıncı nedir?
Sıvı veya katı buharının neden olduğu basınç. ... 
Buhar Basıncı hakkında bilgiler
Bir sıvı içinde bir katı madde çözülürse, sıvının buhar denge basıncı düşer. Örneğin, şekerli suyun buhar basıncı, aynı sıcaklıktaki saf suyunkinden azdır. 

Sıvıda çözünen katı maddenin miktarı artınca buhar basıncı daha çok düşer. Bir sıvı içinde kaynama noktası bu sıvınınkinden daha düşük başka sıvı çözünürse buhar basıncı yükselebilir. 
ÖRNEK:1 atm dış basınçta suyun kaynama noktası 100°C, etil alkolün 80°C ‘dir. Saf suda biraz alkol çözülürse, karışımın buhar basıncı, saf suyunkinden yüksek olur. Çünkü alkol daha çok buharlaşır ve buhar fazına daha çok molekül çıkmış olur. Sıcaklığın artmasıyla saf sıvıların ve çözeltilerin buhar basınçları artar. 

ÖRNEK SORU: 
I.Saf su II.Saf alkol (etil alkol) III.Alkol-su karışımı IV.%5’lik tuzlu su V.%10’luk tuzlu su 

Aynı sıcaklıkta yukarıda verilenlerin denge buhar basınçları P1, P2, P3, P4, P5 ise büyükten küçüğe doğru sıralayınız. 

ÇÖZÜM: Saf alkolün kaynama noktası, saf suyunkinden düşük olduğu için alkol daha kolay ve daha çok buharlaşır. Alkolün buhar basıncı suyunkinden büyük olur. Alkol-su karışımındaki alkolden dolayı, bu karıiımın buhar basıncıda suyunkinden yüksek olur. Tuzlu suyun buhar basıncı saf suyunkinden küçüktür.Tuzluluk oranı artınca buhar basıncı daha çok düşer. Bu nedenle P2>P3>P1>P4>P5 olmalıdır. 

ÇÖZELTİLERDE DERİŞİM (KONSANTRASYON) 
Bir çözeltinin belli bir miktarı (birim miktarı) içinde çözünmüş olan madde miktarına derişim (konsantrasyon) denir.Derişimin birimi, çözeltinin ve çözenin mitarlarının hangi birimlerden alınacağına bağlıdır. Çözelti miktarı cm³ cinsinden, çözünenin miktarı gr cinsinden olursa, derişimin birimi gr/cm³ olur. 

Çözeltinin miktarı lt cinsinden, çözünenin miktarı mol cinsinden alınırsa, derişimin birimi mol/lt olur.mol/lt cinsinden derişime molar derişim denir.

BUHAR Alm. Dampf (m.), Fr. Vapeur (f.), İng. Vapor. Bir maddenin, sıvı hâlinden ve bâzı maddelerin ise katı hâlinden sonra geçtikleri gaz hâli. Sıvı hâlinden gaz hâline geçmeye "buharlaşma", katı hâlinden gaz hâline geçmeye ise "süblimleşme" denir. Meselâ karbondioksitin ...

Buhar Türbinleri
BUHAR TÜRBİNLERİ Alm. Dampfturbinen (f.pl.), Fr. Turbines (f.pl.)a vapeur, İng. Steam turbines. Yüksek basınç altındaki buharın sâhip olduğu termal enerjiyi, mekanik dönme enerjisine çevirmeye yarayan sistem. Genellikle bunun sonucu olarak elektrik üretilir. Buhar, yüksek bir hızla, ...

Buhar Sıkıştırmalı ısı Pompası çevrimi
Buhar Skıştırmalı Çevrim

Gübre
Gübre Alm. Dunge mittel (n), Fr. Fumier, engrais (m), Fiente (f), İng. Fertilizer, dung, manure. Bitkinin beslenmesinde lüzumlu olan kimyasal elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen herhangi bir madde. Hayvan pislikleri, saman ve diğer bitki artıkları binlerce yıldan beri tabii ...


Dubniyum
Keşif: 1970 - Birleşik Nükleer Araştırmalar Enstitüsü (Dubna, Rusya), sentetik, radyoaktif (yarı ömür 1,8 saniye).

Tabun
Tabun veya GA (Etil N,N-dimetilfosforomidosinidat) dünyanin en tehlikeli kimyasal silahlarından biri sayılan çok zehirli bir maddedir. Memelilerde vücuda girişi takiben, canlının merkezi sinir sisteminin fonksiyonunu bloke ettiği için sinir ajanı olarak sınıflandırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder