Şogi Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 26, 2017

Şogi Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Şogi Nedir?
Şogi, bir Japon satranç oyunudur. Genelde insanların bildiği satranç oyunundan daha zordur, yine bir tahta üzerinde oynanılır. 2 kişilik bir oyundur, diğer satrançtan ayıran en önemli özelliği rakibin taşlarını aldığınızda kullanabilme hakkına sahip oluyorsunuz yani rakibi kendi taşıyla vuruyorsunuz. 9×9 = 81 lik bir kare tahta üzerinde oynanır. 

Taşları aynı renk ve aynı boyuttadır 20 tanedir, üzerinde şekillerin farklı olması ve farklı yönlere doğru olması taşları ayırt etmenize yardım ediyor. Tek farkı bu değil tabi ki, beynin farklı kısımlarını da kullanarak oyunun oynandığını ve usta oyuncuların artık beynin birçok kısmına ilerleyebildiklerini söylüyorlar. 

Japon satranç oyununda beynin ‘ dörtgen lopçuk’ denilen kısımla birlikte, ‘kaudat nükleus’ adı verilen kısmında kullanıldığını belirten Japonlar, beynin gizli kısımlarına bu oyun sayesinde, bu oyunda ustalaşanların erişebildiğini söylüyorlar.

Japon satrancı olan şogi, nasıl bir oyundur, satrançtan farkı nedir? Şogideki taşlar nasıl hareket eder?..
Japon satrancı olan şogi, normal satranca göre daha karmaşık ve daha zordur. 9×9=81 kareye bölünmüş bir tahtanın üzerinde oynanır. Şogi, normal satrançtan farklı olarak 20 taş ile oynanır. Amaç bildiğimiz satrançla aynıdır. Ancak rakipten yenen taşlar tekrar rakibe karşı kullanılabilir. Çünkü şogi oyununda taşlar yok edilemez, yalnızca esir alınır. Esir alınan taşlar, piyon hariç olmak üzere, tahtada istenilen yere konulabilir. Piyonlar sadece başka bir piyonun olmadığı sütunlara konulabilir. Eğer oyuncu hiç piyon kaybetmeden rakibinin piyonunu ele geçirmişse, o piyonu oyuna alamaz.

Şogi oyununda güçlenen daha da güçlenir ama her an mat olma tehlikesi de vardır. Taşların terfi edebilme özelliği vardır. Taşlar aynı renk ve aynu boyutta olduğu için, baktığı yöne ve taşların üzerlerindeki desenlere göre ayırt edilebilir.


Şogi, genelde insanların bildiği satranç oyunundan daha zordur, yine bir tahta üzerinde oynanılır. 2 kişilik bir oyundur. Şogi oynayanlar, beynin farklı kısımlarını da kullanarak oyunun oynandığını ve usta oyuncuların artık beynin birçok kısmına ilerleyebildiklerini söylüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder