Keratin Nedir? Yapısı ve İşlevi Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 11, 2017

Keratin Nedir? Yapısı ve İşlevi Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Keratin Nedir? Yapısı ve İşlevi Nelerdir?
Keratin bir protein çeşitidir. Keratin, polipeptit adı verilen zincirden oluşur. Bu polipeptit zinciri ile sülfür köprüsü birbirine bağlanmaktadır. Sülfür köprüleri sülfür atomlarının bulunduğu aminoasitlerin içinde yer almaktadır.

Yukarıda anlattığımız biyolojik olayı örnekleyecek olursak; saçlarımız birbirlerine sülfür köprüleriyle bağlı olan keratin molekülleridir. Saçlarımızda ki değişiklik ile saçlarımızda ki sülfür bağları kırılmaktadır. Mesela birçok insanın yaptığı saçların dalgalandırılması bu gözle görülmeyen moleküllerin değişikliğe uğraması anlamına gelmektedir. Saçlarımız esnektir. Bunun sebebi de keratini meydana getiren hidrojen bağlarıdır. Hidrojen bağları esnektir. Bundan dolayı saçlar hareket eder,şekil alır ve kolay bir şekilde kopmaz.

Bir an için saçlarımızdaki keratin molekülünün hidrojen bağlarıyla bağlanmadığını düşünelim.Saçlarımız çok sert bir vaziyet alırdı.Şekil alması çok zor olurdu.Kafamızda sert ve ağır bir cisim taşıyor olurduk.

Tabi ki keratin sadece saçlarımızda değildir. Pençeler ve tırnaklarda keratinden oluşmaktadır. Ancak keratinde ki sülfür bağları çaprazlama bağlandığı için daha sert yapıdadır.

Günlük kullandığımız birçok eşyada keratin bulunmaktadır. Örnek verecek olursak deri, ipek, yün keratinden oluşmaktadır. Keratin farklı özelliklerini bünyesinde barındırdığı için farklı alanlarda bulunabilmektedir. Örneklerde görüldüğü gibi birbirinden tamamen farklı yapıda olan tırnak ve ipek de keratin bulunmaktadır.


Vücut derimizde keratinden ibarettir. Ayrıca bu deriyi koruyucu işlevi bulunmaktadır. Gözenekli yapının temelini oluşturmaktadır. Çeşitli zararlı mikroorganizmalarla savaşan deri bu gücünü keratinden almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder