İletken nedir? İletken maddelerin özellikleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 20, 2016

İletken nedir? İletken maddelerin özellikleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
İletken nedir? İletken maddelerin özellikleri nelerdir? İletken ısı, ışık ve elektriği ileten maddelere iletken madde denir. Bir maddenin iletken olması atomları ile ilgilidir. Bilindiği üzere bütün maddelerde atomlardan oluşmaktadır. Bir maddenin iletken bir madde olabilmesi için atomların dış yörüngesinde bulunan elektronların zayıf olarak bağlı olması gerekmektedir. Eğer elktronlar çok sıkı bir şekilde bağlı ise atomdan ayrılmayacağı için iletkenlik özelliği taşımazlar. Kısa bir maddenin atomlarının dış yörüngesinde bulanan elektronlar ısı, ışık ve elektiriksel etki altında atomdan kolayca ayrılıyor ise bu madde iletkendir. Özellikle 1 valans elektronlu maddeler en iyi iletkendirler.

İletken maddelerin genel özellikleri nelerdir? Eletrik ısı ve ışığı iyi iletirler. Dış yörüngesinde bulunan elektronlara Valans elektron adı verilir. Bir maddenin iletken olması için metal olması gerekmez, gaz ve sıvı maddelerde iletken olabilirler. Metaller en iyi iletkenlerdir, daha sonra sıvılır en son olarakta gazlar gelir. Eloktronlar atomlara zayıf şekilde bağlıdır. En iyi metal iletken Gümüştür, onu bakır ve Altın takip eder.

İletken Madde ve Yalıtkan Madde Ne Demektir? En kısa tanımıyla elektriği ileten maddelere İletken Madde, elektriği iletmeyen yada iletemeyecek kadar zayıf olan maddelere ise Yalıtkan Madde denir. Maddeler ister katı halde olsun ister sıvı halde olsun isterse gaz halinde olsun her şekilde iletken yada yalıtkan madde olarak kullanılabilir.

İletken Madde Bu maddeler elektrik akımını iletebilirler. Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır. Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar.Altın,gümüş,bakır iyi iletkenlerdir. Metaller de, iyi iletken ve kötü iletken olarak kendi aralarında gruplara ayrılır. Atomları 1 valans elektronlu olan metaller, iyi iletkendir. Buna örnek olarak, altın, gümüş, bakır gösterilebilir. Bakır tam saf olarak elde edilmediğinden, altın ve gümüşe göre biraz daha kötü iletken olmasına rağmen, ucuz ve bol olduğundan, en çok kullanılan metaldir.

İletken Katı Maddeler
Bakır
Altın
Gümüş
Demir
Alüminyum
Çelik
Magnezyum
Nikel
Krom

İletken Sıvı Maddeler
Limonlu Su
Tuzlu Su
Asitli Su
iletken maddeler

İletken Gazlar
Flerosan Lambalar
Neon Lambalar

Yalıtkan (Dielektrik) Maddeler
Yalıtkan (dielektrik), bir elektrik akımı taşıyabilecek serbest elektronları olmayan, bir elektrik alanıyla kutuplanma özelliği taşıyan, elektrik iletkenliği sıfır veya çok zayıf olan cisim veya maddedir. Özdirençleri çok yüksek olduğundan, elektrik akımlarını ancak güçlükle geçirebilen maddeler için kullanılır. Yalıtkanlarda elektronlar, bir molekülden öbürüne güçlükle geçer; eğer bir yalıtkanın atomlarından biri bir elektronu yakalarsa, bu elektron atoma bağlı kalır; oysa iletken bir cisimde, bütün kütle içinde dolaşır.

Yalıtkan Maddelerin Sınıflandırılması
Tabiî yalıtkanlar
Tabiî organik yalıtkanlar
Katı sentetik yalıtkanlar
Sıvı yalıtkanlar
Gaz yalıtkanlar
Ekolastik yalıtkanlar
Katı sentetik yalıtkanlar, tabiî reçine, sentetik reçine, kauçuk, selüloz veya silisli olabilir. Teknik elektrik birliği, elektrik makinelerinin yapımında kullanılan yalıtkanların sınıflandırılmasını standartlaştırmıştır.

O Sınıfı

Ne yağ emdirilmiş ne de yağa daldırılmış pamuk, ipek kâğıt ve benzeri organik maddeleri kapsar.

A Sınıfı

Yağ emdirilmiş veya yağa batırılmış pamuk, ipek, kâğıt ve buna benzer organik maddeleri, ayrıca emaye telin kaplamasını içerir.

B Sınıfı

İçine bir miktar topaklaştırıcı madde katılmış mika, amyant veya buna benzer organik maddeli yalıtkanları kapsar.

C Sınıfı

Topraklaştırıcı madde katılmamış mika, porselen, cam, kuvars ve benzeri maddeleri içerir.


Plastik Maddeler
Yalıtkan plastik maddeler, oda sıcaklığında katı halde bulunan ve plastik şekil değişimiyle istenen biçime getirilebilen organik maddeler veya kısmen organik madde karışımlarıdır. Isıyla sertleşen plastik maddeler şunlardır; fenoplastlar (bir fenol ile bir aldehitin yoğunlaşmasından meydana gelen sentetik reçineler) ve aminoplastlar (bir, iki veya daha çok amin veya amin fonksiyonu kapsayan organik bir bileşikle bir aldehitin yoğunlaşmasından meydana gelen sentetik reçineler üre-formol ve anilin formol reçineleri). Isıyla yumuşayan plastik maddeler arasında da şunlar sayılabilir; selüloz esterleri (nitroselüloz ve selüloz asetat); kimyasal sentezle elde edilen etilen türevi reçineler (akrilik ve metakrilik reçineler, vinilik ve polivinilik reçineler, polistirol reçineler).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder