Dünyanın İlk Hipersonik Yolcu Uçağı Reaction Engines - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 19, 2016

Dünyanın İlk Hipersonik Yolcu Uçağı Reaction Engines

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Dünyanın İlk Hipersonik Yolcu Uçağı Reaction Engines isimli İngiliz bir uçak firması, hipersonic yani ses duvarını aşan hızda gidebilen dünyanın ilk yolcu uçağını geliştirdiğini açıkladı. Maksimum hızı 4000mph olan yolcu uçağı, normal seyirde 3800mph’lik sabit hızda yol alacak. Bu da yaklaşık 6000km/saatlik hız anlamına geliyor ki, gerçekten muazzam bir değer. Şu anki en hızlı concorde yolcu uçaklarının 2 kat hızına sahip olan uçak, 300 yolcusu ile Avrupa-Avustralya arasını 5 saatten kısa sürede katedebilecek. Sıvı hidrojen motoru olarak adlandırılan yepyeni bir sistemin güç vereceği uçak, hem daha güvenli hem de miktar olarak çok daha az yakıtla inanılmaz uzun seferler yapabilecek.

Sıvı hidrojen motorları bilindik jet motorlarındaki prensiple çalışacaklar fakat motor içerisinde yanma sonucunda açığa çıkan enerji uçak benzinine göre kat kat fazla olacak. Bu da daha güçlü ve sağlam motorlar üretmenin gerektiği anlamına geliyor. Bu gücü karşılayabilecek ve saatlerce sorunsuz çalışabilecek motorların üretimi için büyük çaba harcanıyor. Şu an konsept aşamasında olan uçağın dizayn çalışmaları tamamlanmış durumda. Firma yetkililerine göre yaklaşık 25 yıllık bir çalışmanın sonunda üretim prosesi tamamlanarak yolculuğa hazır hale gelecek.

LONDRA - İngilizler, Avrupa'dan binlerce kilometre ötedeki Avustralya'ya 5 saatten kısa sürede uçabilecek uçak projesi için kafa yoruyor. Abingdon'daki "Reaction Engines" adlı şirketin uzmanlarınca 25 yıla kadar hayata geçirilmesi tasarlanan projeye göre, Mach 5 hızında (saatte 6 bin 125 km) yol alabilecek "A2" uçağı, 300 yolcusuyla 4 saat 40 dakikada İngiltere'den Avustralya'ya varabilecek. (Mach 5'ten itibaren uçaklara hipersonik jet deniyor.)


Bu mesafeyi uçaklar molayla birlikte halen 22 saatte alıyor. Dünyanın en hızlı uçağı Concorde, Mach 2 ile uçuyordu. Müstakbel uçağın bileti 3500 sterlin (yaklaşık 8 bin YTL) civarında olacak. Uçak kısaca LAPCAT olarak adlandırılan proje çerçevesinde geliştiriliyor. 7 milyon Euro'luk proje finansmanının yarısı AB'den geliyor. Avrupa Uzay Kurumu'nun da katkı sağladığı projenin, uzay çalışmalarında elde edilen bilgi birikimi ve teknolojinin, havayolu şirketlerince hayata sokulmasını teşvik etmeye yönelik olduğu belirtiliyor. "Hipersonik" uçak "A2", 143 metre boyunda olacak. Mühendisler, uçağı sıvı hidrojenle çalışan "Scimitar" motoruyla donatmayı tasarlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder