DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
1 litre lpg’nin ağırlığı ne kadardır? Günümüzde ekonomik olması nedeniyle araçların birçoğunda kullanılan ve otogaz olarak adlandırılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı yani LPG benzin fiyatlarının artması ve benzine göre biraz daha ekonomik olması nedeniyle tercih edilmektedir. Araçlar lpg kullanmak için çeşitli mekanizmalar eklenirken ayrıca kullanılacak olan lpg içinde depolar yapılmaktadır. Bazı araçlarda fazla yer kaplamaması açısından simit tanklar veya depolar kullanılırken bazı araçlarda ise bagaj içerisine silindir şekilli daha büyük çata tanklar yerleştirilmektedir.
Genel itibari ile 30 Litre ile 60 litre arasında lpg alan bu depolara doldurulan lpg acaba araca ek olarak ne kadar yük bindirmektedir? Lpg özağırlık bakımından sudan daha hafif olan bir sıvıdır. Suyun özağırlığı 1 iken lpg’nin özağırlığı yaklaşık olarak 0,56 kg’dir. Yani neredeyse aynı hacimdeki suyun ağırlığının yarısı kadardır. Dolayısı ile 30 Litrelik bir depo yaklaşık olarak 16 Kilo 800 Gram ağırlığında lpg alır. Eğer depo 40 Litre ise 22 kilo 400 Gram Eğer depo 50 litrelik ise 28 Kilogramlıkbir yakıt almaktadır.
Yani araçlarımıza koyduğumuz lpg ağırlık olarak aşağı yukarı 15 Kilogram ile 30 kilogram arasında bir ek yük oluşturmaktadır. LPG, yani Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. Bir sızıntı durumunda, gaz kaçağının hemen anlaşılması amacıyla rafineriler tarafından özellikle kokulandırılmıştır. Türkiye'de kullanılan mix LPG'nin bileşimi genelde %70 bütan, %30 propan'dır. Bir litre LPG gazlaştığında, normal şartlarda yaklaşık 250 litre gaz hacmine ulaşır. LPG doğalgazın aksine havadan ağır olduğundan dolayı sızıntı durumunda birikerek çöker.
LPG, kullanım şartlarına uyulduğunda, tüketicilerin güvenle kullanabileceği bir yakıttır. LPG, doğalgazın sağladığı bütün faydaları sağlayan ve herhangi bir merkezi altyapı gerektirmeyen bir enerji türüdür.LPG, basit kimyasal yapısından dolayı diğer enerji kaynaklarına göre çevreci bir yakıttır. LPG, ambalajlanabilen ve taşınabilir bir enerji türüdür. LPG ayrıca, diğer yakıt türlerine göre ısı değeri yüksek ve verimli bir yakıttır. LPG herhangi bir yaşam biriminin yaklaşık tüm enerji ihtiyacını kaşılayabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder