Kitap Özeti Nasıl Çıkarılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 04, 2016

Kitap Özeti Nasıl Çıkarılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Okuduğunu anlamanın somut göstergesi özet çıkarabilmektir. Özetleme bir bakıma metni kısaltma işlemidir. Ancak bu kısaltma metindeki temel hedefi, ana düşünceyi ve önemli bilgileri içerecek şekilde olmalıdır. Özetleme kişinin ne öğrendiğini düşünmesine, mantıksal ve anlaşılabilir tarzda yazmasına ve kendi kelimeleriyle ne öğrendiğini açıklamasına yardım eder.


Bir kitabın özetini çıkarırken öncelikle giriş (serim), gelişme (düğüm) ve sonuç (çözüm) bölümlerinde anlatılanların iyi bir şekilde ayrıştırılması gerekir. Ayrıca metindeki ''anahtar'' kelimeler bir yere not edildiği takdirde konuyu toparlamak daha kolaydır.

Kitabın başından, ortasından ve sonundan alıntı cümleler yazmak kitabı özetlemek değildir. Önemli olan kitabın aslını değiştirmemek ve kendi ifadelerimizle özeti yazarken konunun özgünlüğünü koruyabilmektir. Özet çıkarmak sanıldığı gibi basit ve önemsiz bir olay değildir, alıştırmalar ve konuyu biçimlendiren şablonlar aracılığıyla "yazı yazma sanatı" yolunda önemli adımlar atmanıza yardımcı olur.

İyi bir özet çıkarabilmek için uyulması gereken kurallar şunlardır:
Özet yapmaya başlamadan metni iyi anladığınızdan emin olun.

Metni parçalara bölün. Metnin serim, düğüm ve çözüm bölümlerinde gelişen olayları, konunun farklılık gösterdiği yerden itibaren bölmek işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca bir metnin özetini iyi çıkarabilmek için o metnin ''ana fikrini'' ve ''yardımcı fikirlerini'' belirtebilmek önemlidir.

Özet asıl metnin temel düzenine doğru ve sadık bir şekilde uymalıdır. Özette genel olarak metnin düzeni olay akışı kronolojik düzenle takip edilmelidir. Ancak bu kural, özeti kendi planınız içinde yapma hakkınızı elinizden almaz. Özetinizde metinden alınmış cümlelere yer vermeden kendi kelimelerinizi ve cümlelerinizi kullanmaya özen gösteriniz.

Bir özette doğrudan veya dolaylı olarak ileri sürülen fikirlerin tamamı asıl metnin yazarına aittir. Sizin kendi sesiniz onunkinin ardında tamamen ortadan silinmelidir, siz yorum yapmamalı ve kendi bakış açınızı özete yansıtmamalısınız. Yapılacak en iyi şey yazarın dediklerini mümkün olan en iyi biçimde yansıtmak, objektif olmaktır.

Başarılı bir özet yapmak için metinlerin sistemli, doğru yorumlanması gerekir.

Anlama, çözümleme, birleştirme basamakları dengeli bir şekilde ilerlerse, düzenlemelerde ''nesnellik'' ilkesine bağlı kalarak iyi bir kitap özeti çıkarabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder