Türk Daması Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 29, 2016

Türk Daması Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Türk Daması Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları
Türk daması 8x8 oyun tahtasında, 16’ şar taşla iki kişi ile oynanır.
Oyuncular önlerinden ilk sırayı atlayarak taşlarını ikinci ve üçüncü sıralara dizlerler.
Taşlar, sadece 1 kare uzunluğunda olmak üzere, sağa, sola ve öne ilerleyebilir. çapraz ve geri gitmek yoktur.  Oyunun amacı rakibini tüm taşlarını yemektir.

Taş yeme ise, rakibin taşının üzerinden atlamak suretiyle olur. Tabi bunun için de alacağınız taşın doğrultusunda arkasındaki ilk karenin boş olması gerekir ki üzerinden atlayıp rahatça tahtaya inebilinsin. Eğer rakibin taşları aralıklı olarak sıra sıra dizilmiş iseler, tek hamlede tüm sıradakileri alabilirsiniz.

Damadaki kurallardan bir diğeri ise, yemenin zorunlu olmasıdır. Eğer oynama sırası sizde iken, yiyebileceğiniz durumda bir rakip taşı var ise, almak zorundasınızdır. Eğer bir taşımızı, rakibin taş dizerken boş tuttuğu o ilk sıraya kadar ulaştırabilirsek, o taş dama olur, yani; sağa, sola ve öne gittiği gibi arkaya da ilerleyebilir ve hamle uzunluğu 1 kare değil, sınırsız olur.

Dama sahibi olmanın bir başka yolu ise, rakibe tüm taşlarımızı yedirip, elimizde sadece son bir taş bırakmaktır. Bu durumda bu taş dama olur.

Dama, Türk daması, iki kişinin karşı karşıya oynadığı bir oyundur. Dama bir satranç tahtası üzerindeki karelerden oluşan bir alanda oynanır. Her oyuncunun toplam ``16`` taşı bulunmaktadır. Satrancın aksine bütün taşlar aynı biçimde hareket eder ve tek kare sağa, sola ya da ileri gider.

Herhangi bir oyuncunun taşı diğer oyuncunun savunmasını geçip sekizinci sıraya ulaşırsa o taş ``dama`` olur ve bu andan itibaren birden fazla kare ilerleyebilir, ayrıca damaya çıkmış taşlar diğer taşların aksine geriye de gidebilir. Taşlar birbirinin üzerinden atlayarak birbirlerini yerler. Rakibinin bütün taşlarını yiyen oyuncu oyunu kazanır. Eğer her iki tarafın da birer taşı kalmışsa, hamle sırası kendinde olan oyuncu oyunu berabere ilan edebilir. 

Türkiye`de genellikle tavlaların dış yüzeylerinde düz olarak oynanan oyun, yurtdışında çapraz olarak oynanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder