Çin Daması Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 29, 2016

Çin Daması Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Çin Daması Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları
ÇİN DAMASI, Oyuncu Sayısı: 2 (iki) Oyun İçin Gerekli Malzeme: 8x8 lik kare tahta ve 18 tane çift renkli oyun taşı. Karşılıklı 9 adet birbirin aynı taşla (şah, vezir vb. farlılıkları olmayan) dama tahtası üzerinde oynanan bir oyun. bir taraf siyah olur diğer taraf da beyaz olur. her iki kişi de tahtanın kendine bakan sağ alt köşesine bu 9 adet taşı 3'ü yan yana gelecek şekilde üst üste 3 sıra halinde yerleştirir.  taşlar yukarı, aşağı veya sağa-sola doğru ilerleyebilir. amaç bu taşları en kısa sürede karşı oyuncunun taşlarının yerine yerleştirebilmek.

Taşınızı, diğer taşların aralarındaki boşlukları kullanılarak birbirinin üzerinden atlatılabilir (taşlarınızı hem karşı tarafınkinin hem de kendinizinkinin üzerinden atlatabilirsiniz.). zaten oyunun kısa sürede bitebilmesi için bu kaçınılmaz ve de gerekli. bazen karşı taraf sizin dizdiğiniz taşlar arasındaki boşluklardan yararlanarak sizin en arka köşesine kolayca yerleşebilir. bu durumda hareket ettirirken hem kendinizin karşıya en kısa sürede ulaştıracak şekilde hareket ettirmeye, hem de karşı taraf için aynı şeyi yapmasına imkân vermemeye çalışılır. taş alma gibi bir şey yoktur, oyun sonunda da her iki tarafında 9 taşı vardır.

Oyunun Oynama Şekli ve Kuralları: 
· Klasik satranç veya dama tahtasında oynanır.
· Toplam on sekiz taşa ihtiyaç vardır.
· Her rakibin dokuz taşı, tahtanın oyunculara göre sağ köşesine üç kareye gelecek şekilde sırayla dizilir. 3+3+3=9
· Çin damasında taşlar ileri ve yan olarak tek kare ilerleyebilir.(Eğer önünde atlayacağı taş yoksa). Çapraz gitme yoktur. Geri gitme sadece rakibin 9 taşlık alanında yapılabilir.
· Bu oyundaki amaç, rakibinin köşesine dokuz taşınızı ilk dizilişteki gibi taşımaktır. Bu şekilde ilk taşıyan oyunu kazanmış olur.
· Kendi taşınızın ve rakibin taşının üzerinden atlanarak gidilebilir.
· Oyunda takip edilecek strateji kendinize merdiven tabir edilen araları boş, atlanabilecek alanlar açmaktır.
· Rakibinizin de taşların üzerinden atlamasını önlemek için taşların arkasındaki boşlukları doldurmanız gerekir.
· Çin daması zekâya dayalı, zevkli bir oyundur ve beyin jimnastiği yapmak için idealdir.

benim bildiğim, çocukluğumda oynadığım çin daması bu ama bunun dışında farklı şekilde oynanan adına da çin daması denilenin başka oyunlar da mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder