Matematik Olimpiyatı Yarışmalarına Hazırlık Soru ve Cevapları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 22, 2016

Matematik Olimpiyatı Yarışmalarına Hazırlık Soru ve Cevapları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 


Matematik Olimpiyatı Nedir?

İnsanlık tarihi ve bilimin şu andaki durumu, başka bilim dallarında, matematiğin yardımı olmadan bir devrim yapmanın mümkün olmadığı inancını vermektedir. Matematiğin hemen hemen her bilim dalında söz sahibi olduğuna kuşku ile bakanların bu alanlara ait makalelere bakmaları yeterlidir. Matematik sadece diğer bilimler için teknik araç değil, filozofların ifadesi ile dünyayı anlamanın evrensel anahtarıdır. Çağımızda tüm ülkeler matematik eğitimine önem vermektedir. Matematik olimpiyatları da matematik eğitiminin lise öğrencilerine verilmesinde ve küçük dahilerin ortaya çıkarılmasındaki en önemli yarışmadır. Matematik olimpiyatları sistemli çalışmayı, zekayı ve bu zekayı kullanabilme becerisini gerektirir. Olimpiyatlar öğrencilerin, basit denilebilecek temel aletlerle, teoremlerle yüksek seviyede soruları çözmesini amaçlar.

Matematik olimpiyatları beş olimpiyattan en eski olanıdır. Uluslararası olimpiyatların yarım asırdan uzun olan tarihinin yanısıra Türkiye’de de ilk olarak matematik olimpiyatları yapılmıştır. 1993 yılında Tübitak tarafından beş dal ile birlikte sistemli bir şekilde devam etmiştir. Bu yıl ilk defa, uluslararası bir organizasyon olan Uluslararası Matematik Olimpiyatları (IMO) da Türkiye’de Tübitak tarafından düzenlenmiştir.

Olimpiyatlar normalde sadece lise öğrencilerine hitap etmektedir ancak matematik hariç diğer dallarda ilköğretim son sınıfta da katılınabilmektedir. Matematikte ise ilköğretim öğrencilerine yönelik İlköğretim Matematik Olimpiyatı adıyla, yine Tübitak tarafından düzenlenen bir yarışma yapılmaktadır.

Matematik olimpiyatlarının da diğer olimpiyatlar gibi ilk aşama, ikinci aşama ve takım belirleme aşamaları vardır. Nisan ayının sonlarında 36 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir ilk aşama sınavı yapılır ve yaklaşık 60 kişi ikinci aşamaya geçmeye hak kazanır. Bu öğrencilere Tübitak tarafından yaz tatili içerisinde iki haftalık bir kamp düzenlenir. Bu kampta Tübitak tarafından belirlenmiş olan ve Türkiye’nin seçkin üniversitelerinde akademisyenlik yapan öğretmenler ders anlatmakta ve öğrencilerin sınavlara hazırlanmalarına yardımcı olmaktadırlar.

İkinci aşama sınavı aralık ayının ilk haftasında olmaktadır. Bu sınavda iki gün üçer soru, toplam altı soru sorulmakta ve bu sorular için iki günde de dört buçuk saat, toplam 9 saat süre verilmektedir. Sorular için öğrencilerin çözüm yazması beklenmektedir ve çözümlerden kısmi puanlar da alınabilmektedir. Her soru için ortalama bir buçuk saatlik sürede öğrencilerden sıradan bir lise, hatta üniversite öğrencisinin yapması mümkün olmayan çözümler, ispatlar beklenmektedir. Tabii ki bu sistemli bir çalışma ile ulaşılabilecek bir noktadır.

İkinci aşama sınavı, Ulusal Olimpiyat olarak da nitelendirilir. Çünkü bu aşamada Tübitak tarafından madalyalar verilmektedir. Her dalda yaklaşık 18 madalya verilmekte ve takım seçme sınavlarına gidecek öğrenciler belirlenmektedir. Madalya alanların yanısıra birkaç kişi de takım seçme sınavlarına girmeye hak kazanabilmektedir. Sayıları yirminin üstündeki bu öğrenciler sömestr tatilinin bir kısmını da kapsayacak şekilde Tübitak tarafından kampa davet edilirler.

Mart ayının sonlarına doğru Takım Seçme Sınavı yapılmaktadır. Bu sınav 3 gün olup, her gün üçer soru ve dört buçukar saat, toplam 9 soru olarak hazırlanmaktadır. Bu sınavda başarılı olan ilk 6 kişi Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda ve Balkan Matematik Olimpiyatı’nda Türkiye takımını temsil

etmeye hak kazanmaktadır. Bunun yanısıra 3 kişi de yedek takım olarak belirlenmekte ve toplamı bir ayı bulan takım kamplarına katılmaya hak kazanmaktadır.

Uluslararası Olimpiyatlar her yıl farklı bir ülkede ve yaklaşık yüz ülkenin katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Sınav formatı Ulusal Matematik Olimpiyatı’nın aynısıdır. Bu olimpiyatlarda Türkiye’nin oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ulusal ve Uluslararası olimpiyatlarda madalya kazananlar, Tübitak tarafından yapılan bir törenle ödüllendirilmekte ve üniversiteye yerleşmeştirme aşamasında önemli avantajlar kazanmaktadırlar.

Samanyolu Liseleri’nde Matematik Olimpiyatı

Türkiye’de düzenlenmeye başlayan ilk olimpiyat matematik olduğu gibi, Samanyolu Liseleri de ilk matematik olimpiyatlarına katılmıştır. Kısa süre içerisinde başarı yakalayan ve Türkiye takımını temsil etmeye hak kazanan olimpiyatçılarıyla, adını matematikte ilk sıralara yazdırmıştır.

Yapılan seçmeler sonucu matematik olimpiyatına katılan öğrenciler, Türk Milli Takımı’nı temsil edecek seviyeye gelene kadar sistemli bir çalışmadan geçmek zorundadırlar. Bir soru için zaman zaman iki üç saat uğraşabilecek seviyeye gelmek, Türkiye’deki normal sınav sistemi için oldukça uzak bir noktadır. Bu seviyeye gelene kadar TÜBİTAK tarafından yıl boyunca toplam sadece bir ay kamp yapılmaktadır. Bu sürenin tek başına yeterli olmayacağı oldukça açıktır. Samanyolu Liseleri ise bu başarıyı yıllardır sürdürebilmektedir. Elbette ki bunda aşağıdaki sebeplerin önemi büyüktür:

1. Tecrübe: Okulumuzun yıllardır olimpiyat alanında yaşadığı tecrübeler öğrencilerimize aktarılmakta ve yapılması gereken çalışmalar öğrencilerle yapılmaktadır. Ayrıca yeni gelen öğrenciler, üst dönemlerinden de bu konuda yardım almakta ve kendilerini geliştirmektedirler.

2. Öğretmenler: Olimpiyatın en önemli halkalarından biri de hiç şüphesiz öğretmenlerdir. Olimpiyat mantığını ve çözüm yöntemlerini, teoremleri her öğretmenin bilmesi beklenmemelidir. Okulumuzda daha önceden olimpiyatlara katılmış olimpiyatçılar tarafından dersler anlatılmakta ve onların tecrübesi birinci elden öğrencilere verilmektedir. Bu işi en iyi bilen, daha önceden olimpiyat çalışmalarıyla dirsek çürütmüş ve başarılar kazanmış kişilerin olimpiyat anlatması okulumuzun en büyük başarısının en önemli sebeplerinden biridir.

3. İmkanlar: Okulumuzda olimpiyat çalışmaları için tanınan imkanlar oldukça fazladır. Olimpiyatları bilen yöneticiler sayesinde belli ihtiyaçların karşılanması oldukça kolay olmakta ve öğrencilerin olimpiyat çalışmaları önemsiz ayrıntılarla engellenmemektedir.

4. Dokümanlar: Neyin, nasıl, hangi sıra ile ve yöntemlerle çalışılacağını belirlemek olimpiyat çalışmasının en önemli adımıdır. Okulumuz, tecrübeli öğretmenleri ve yılların birikimiyle hazırlanan dökümanları ile bu konuda en önde gelen okul konumundadır.

Bunlara pek çok madde eklemek mümkündür. Bu imkanların sonucu olarak okulumuzun başarıları da oldukça yüksek olup TÜBİTAK tarafından belirlenmiş olan akademisyenler tarafından da iltifata mazhar olmaktadır. Her yıl ulusal olimpiyatlarda başarılarını artırarak devam eden Samanyolu Matematik Olimpiyat Grubu, milli takımda da kendine yer bulmuş ve ulusal-uluslararası pek çok madalya kazanmıştır. Nizamettin Ordulu, Cafer Tayyar Yıldırım, Süreyya Emre Kurt, Ufuk Kanat gibi uluslararası olimpiyatlarda kazanılan altın madalyalar bunlardan sadece birkaçıdır. Son yıllarda milli takımı temsil etmeye hak kazanan öğrenci sayısında farkını ortaya koyan, dolayısıyla da madalya sayısında da rakiplerini katlayan Samanyolu, ulusal olimpiyatlarda da en fazla madalya kazanan okul konumundadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder