DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Hava durumunun ülkemizde bölgeden bölgeye farklılıklar göstermesinin nedenleri neler olabilir?
HAVA DURUMUNUN ÜLKEMİZDE BÖLGEDEN BÖLGEYE FARKLILIK GÖSTERMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?
1.Hava durumunun bölgeden bölgeye farklılık göstermesindeki en büyük sebep ülkemizde görülen iklim tiplerinin farklı olmasıdır. Sonuçta karasal bölgedeki bir şehir ile Akdeniz bölgesindeki bir şehirde aynı hava durumunun görülmesi beklenmez.
2.Yüzey şekilleri de hava durumunun dağılışında çok önemli bir etkendir. Yükseltisi az olan yerlerde sıcaklık fazla iken yüksekliği fazla olan yerlerde hava sıcaklığı daha azdır.
3.Dağların denize olan uzantısı. Dağların denize dik uzandığı yerlerde kıyı ile iç kesim arasındaki iklim farkı az iken dağların denize paralel uzandığı yerlerde kıyı ile iç kesimler arasındaki iklim farklılığı daha fazladır.
4.O bölgenin deniz kıyısında olup olmaması da hava durumunda farklılığa sebep olabilir.
5.Bulunduğu enlem. Bir şehir ekvatora yakın bir yerde bulunuyorsa hava sıcaklığı daha fazladır.
6.Bir yerin güneşe göre konumu da hava durumunu etkiler. Bir dağ yamacı düşündüğümüz zaman bu dağ yamacının güneye bakan yerlerinde hava daha sıcak iken bu dağın kuzeye bakan yamacında hava sıcaklığı daha azdır.
7.Bir yerde büyük bir gölün olması da hava durumunun yöreden yöreye farklı olmasına sebep olan etkenlerden biridir. Örneğin Van Gölü civarında bu gölün olmasından dolayı hava biraz serinlemiştir.
8.Özellikle ülkemizde Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası bu yerlerdeki hava durumunu soğuk yönünden olumsuz etkilerken Güneyden gelen sıcak hava dalgası sıcaklığı yükseltir.
Hava durumunun ülkemizde bölgeden bölgeye farklılıklar göstermesinin nedenleri nelerdir
Ülkemizde bölgeden bölgeye iklimlerin farklılık göstermesinin nedenleri yeryüzü şekillerinin farklılık göstermesidir. Üç tarafının denizlerle çevrili olması deniz kıyısındaki bölgelerimizde havanın daha ılıman olmasını sağlamaktadır. İç kesimlerde dağların uzanışı ve yükseltinin çok olduğu yerlerde karasal iklim nedeni ile hava sıcaklığı daha az görülmektedir.
Kısaca Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların uzanış yönü ve yer yüzü şekilleri hava durumunu etkileyen faktörlerdir
Türkiye ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların uzanışı ve yeryüzü şekillerinin çeşitlilik göstermesi, farklı özellikte iklim tiplerinin doğmasına yol açmıştır. Yurdumuzun kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Kuzey Anadolu Dağları ve Toros sıradağları deniz etkilerinin iç kesimlere girmesini engeller. Bu yüzden yurdumuzun iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür. Dünya ölçüsünde yapılan iklim tasniflerinde kullanılan ölçütler esas alınarak, ülkemizde şu iklim tipleri ayırt edilebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder