Zorunlu Eğitime Alternatif Bir Yaklaşım - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 13, 2015

Zorunlu Eğitime Alternatif Bir Yaklaşım

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Zorunlu Eğitime Alternatif Bir Yaklaşım


Sanayileşme süreci ile birlikte ortaya çıkan bazı beklentilerin (zaman, emek ve enerji tasarrufu ile daha fazla performans ve verimlilik) daha hızlı karşılanabilmesi için beden gücüyle çalışan karar alma mekanizmasının ise, merkezi yönetim tarafından kontrol edildiği üretim biçimlerinde, gereksinimlerin karşılanabilmesi için programlı hedef davranış örüntülerinin öne çıkarılması, burjuvanın temel öğretileri arasında yer almıştır. Fabrika metaforu çerçevesinden düşünüldüğünde okul örgütlerinin de klasik anlamda önceden belirlenmiş ve tasarlanmış hazır davranış ve biliş kalıplarını yeni kuşaklara uydurma çabası içerisinde planlanmış olması, değişen ekonomik ve toplumsal koşullar karşısında klasik okul rolünün orgulanmasına neden olmuştur.

Standart rolleri olan, iş bölümünün esas alındığı, karara katılma ve birlikte planlamanın ihmal edildiği fordist üretim tarzından; daha esnek, katılımcı ve yetki paylaşımının esas alındığı, sosyal ilişkilerin daha fazla önemsendiği üretim tipi ve örgüt modellerinin, giderek daha fazla revaçta olması, klasik örgüt paradigmalarının etkisini zamanla yitirmesinin nedenleri arasında gösterilebilir.

1980’li yıllardan sonra insan ilişkilerinin, toplumsal beklentilerin, çevresel değişmelerin daha fazla dikkate alınmaya başlanması, örgüt politikalarının belirlenmesinde örgüt içi yönetsel ve otoriter kaygıları; bireylerin talep ve isteklerini en iyi ve en hızlı şekilde yerine getirme çabasının egemen olmaya başlamasıyla sonuçlanmıştır. Örgütlenme biçimlerinde meydana gelen yapısal dönüşümler, okul örgütlerinin de yapılarını etkilemektedir. Okulun rolü, öğrenmedeki yeri, örgütsel sosyal sorumluluğu, eğitimin süresi, yetiştirmeyi hedeflediği insan tipi, eğitim süresinin kesintili veya kesintisiz olması, mevcut yapısal dönüşümler çerçevesinde değerlendirilmelidir.

Teknolojinin, iletişim araçlarının, ulaşım imkanlarının hızlı değiştiği zaman diliminde okullarla ilgi tartışmaların temelinde; okulun temel programlarının sadece devlet tarafından mı şekillendirileceği, yani okul kamusal alanda mı kalacak yoksa bu konuda inisiyatif sivil toplumun mu olacak, çekişmesi yer almaktadır. Okulun sadece bilgi aktarma rolüne yoğunlaşması, standartlaştı ılmış programlara dayalı öğretim ve tek tip insan tipi yetiştirmesi ve sınav başarısına odaklanması ciddi bir eleştiri konusudur. Tek tip insan tipi yetiştirmek yerine alternatif okul tartışmaları da bu tartışmalar arasında yer almaktadır. Türkiye’de eğitimin süresinin daha uzun olmasının istenmesi ve bu sürenin kesintili mi, yoksa kesintisiz mi? olacağı şeklinde ikirci tartışmaların örtük nedeni arasında, okulun kamusal kimliğini koruması veya toplumcu bir kimliğe sahip olup olmama durumu yer almaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder