Kaliteli Web Sitesi nasıl olur ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 12, 2015

Kaliteli Web Sitesi nasıl olur ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Kaliteli Web Sitesi nasıl olur ?


Bu yazı birkaç düzenlemeler haricinde 2000 li Yıllara aittir. bir zamanlar AWARD Siteterinde buna benzer birçok tavsiye, öneri Yazıları okuyordum ve bende oralardan öğrendiğim bazı Web Tekniklerini yazayım dedim.

Web Sitesi yapmak aslında çok kolay bir iştir önemli olan Göze hoş görünen Sade ve Temiz olması mümkün olduğunca gereksiz Sayfalar, Animasyon ve Popup lardan kaçınılmasıdır. (içerik önemlidir eğer size ait ise bir başkadır.)

Başlarken:

* Doğru dürüst çalışmayan açılmayan her hangi bir uygulama veya script ne kadar güzel olursa olsun işe yaramaz.
* Herşeyin bir başlangıcı vardır kolayı varken işi zora sokmamak (sadece bildiğinizi yapmak biri bitmeden diğerine başlamamak)

İçerik:

İçerik bir Web Sitesinin en önemli unsurlarından biridir. Ziyaretçiler sitenize neden geliyor.
Siteye başlamadan önce Ziyaretçilerinize sunacak ne varsa hepsini yerli yerinde kullanmak. Kaliteli ve kendinize ait olan bir şeyler sunmak en iyisidir.
Bütün içeriği konulara göre hangi konu nereye ait güzel bir þekilde kategorilere ayırıp. Mümkün olduğunca sık sık Sitenizi güncellemek.
Linkleri (köprüler) çok dikkatli kullanmak gerekiyor - Sitenizdeki yabancı Linkler kendinize ait olanlardan fazla olmasın, yoksa bir anlamı kalmaz. Arama Motorları ne Güne duruyor.

Menü:

Sayfa içeriğinden sonra başarılı bir Sitenin en önemli unsuru Menü dür. Sayfaların Linklerini çok dikkatli düzenlemelisinizi, Ziyaretçiler oraya buraya tıklarken nerede ne var ve nerede olduklarını kolayca bulabilmeliler. Ziyaretçi nerede olursa olsun geri gelme ve aradığnı bulma şansı kolay olsun.

Eğer Menü de Java, Javascript var ise, değişik Browserlerde çalışıyormu?

Uzun Sayfalarda aşağıda ve yukarıda birden fazla Menü olması lazım, yandaki Scroll Bar lara gerek duymadan Sayfanın başına gelebilsin. YUKARI çıkması kolay olsun.

Yatay Scroll ler hiç bir zaman kullanmasın. (Sayfa genişliğine dikkat)

Site içi Linkler devamlı aynı Pencere içinde açılsın. Sitenin içindeki Linkler hepsi çalışıyormu, bu çok önemli."target=_self" en iyisidir.

Durmadan Pencere kapatmak kimsenin hoşuna gitmez, Siteye ait olmayan Linkler hiç bir zaman Frame "içinde" olmasın, ("target=_new" veya target=_blank) Bütün Sayfalara geri gelme şansı tanıyın ("Home", "Ana Sayfa") ...

Tasarım: 

Websiteleri devamlı Yapım aşamasındadır — Tamirat var gibi bilmem bitmemiş Siteler!!! buna ne gerek var eğer o Sayfa bitmemiş ise Link koymayın oraya gelen kişi bir şeyler bulurum diye gelmiş bir de bakıyor ki (Tamirat) hoppalaa...
Ziyaretçilerinizi Saat, Tarih, Hava durumu, Haberler, İsim sorma, Passwort sorusu, Browseriniz şudur Sisteminiz budur İsminiz nedir gibi dalgalarla rahatsız etmeyin buna ne gerek var?

MSIE 5.5 Java yı çalıştır, yoksa Appletleri göremezsin." gibi yazılar gereksizdir. Şu Siteyi güzel bi göreyim diye hiç kimse sadece bir Site için yeni Browser veya Plug Ins kurmaya kalkmaz yada Sistem ayarlarını kurcalamaz.
Pop-Up-Pencereler gereksiz ('Alert') çok Can sıkıcı kullanmayın. Bazı durumlarda önemli olabilir fakat iyice düşünülmesi gerekir.
En kötüsü de Tam boy Ekran, Browserlerin (Menüleri, Sembolleri, Scrolleri vs.) gizlemek.

Pop-Up ların durumları:

Ziyaretçi Tam Ekran geziniyor; herhangi bir Link e basıyor ve bir PopUp; Ziyaretçi başka bir yere basıyor - PopUp kayboluyor, ama bilmiyor, arka tarafta Pencere halen açık duruyor. Başka bir Link e basıyor - ne oluyor? Yeniden bir PopUp, daha sonra? al sana bir "Pencere Salatası" bazen Bilgiyayarınızı kapatmak zorunda kalabilirsiniz !"( Browser de ne yapacağını şaşırıyor ).(devamlı alt+F4 Tuşlarona basarak kurtulabilirsiniz) kendi kendinize sorun Siz böyle bir Siteye bir daha giremisiniz?
Scrollbars Kaydırma Çubukları — Uzun süreden beri Web Masterler, o çirkin-gri Renkli Çubuklarla güzelim Sayfalara katlandılar... M$ (Microsoft) nihayet , bir atak daha yaptı (ki her ne kadar IE 5.5 ve üzeri IE6 da). çalışsada ...Style Sheets - CSS, çok güzel bir Olaydır.
Java-Appletler önemli bir Funktion olmadığı sürece. — kullanmayın!


Grafik:

Resimler veya Grafik; bir Web Sitesinde olmazssa olmaz, kişinin karakterini bile ortaya çıkaran bir olaydır. Kendi yapmış olduğunuz Grafikler en güzelidir başkalarının Grafiklerini kullanırsanız, var ise Copyright lere dikkat etmeniz ve Grafik in kime ait olduğunu belirtmeniz gerekir.

Sayfa içeriðine uygun Grafikler seçiniz. Boyutları ve büyüklüğüne dikkat ediniz. Tek bir Sayfaya fazla Resim koymayınız

Sadece (gij, jpg, png). kullanınız mümkünse Resimleri sıkıştırın, ama kalitenin kaybolmamasına dikkat ediniz.

Animationlar her zaman için ( Kb) çok yer kaplar ve Sayfanın yüklenmesniz ağırlaştırır uzun sürebilir. Tek bir Sayfada birden fazla Animasyonlu Grafik dikkat dağıtır ve çirkin görünür. Ziyaretçiyi rahatsız eder.

Codların arasına devamlı "width" ve "height" Grafiklerin genişlik yükseklik değerleri koyun, Sayfanın yüklenmesi hızlanırmış.

HTML

Html öğrenin - ama iyi öğrenin!
Web te bir Sürü Site mevcut Arama Motorlarında arayıp ve bulabilirsiniz.
WYSIWYG-Editorler (mesela. Frontpage, GoLive, NetObjectsFusion vs.). Bunlar harika birer Yazılımdırlar.

Test yapın

Sayfalarınızı Server e yüklemeden önce güzel bir kontrol edin Linkler hepsi çalışıyormu? Javascript-Hataları varmı?

Sayfaları Server e yolladıktan sonra kontrol edin Sayfalar çabuk açılıyormu? Linkler çalışıyormu? Eğer Sayfalar yavaş açılıyorsa Grafikleri küçültün yada Yazıları kısaltın Scriptleri veya Appletleri silin Cod ları yeniden düzenleyin ...

1024 x 768 ---- 800 x 600

Buna Siz karar verin þu an Web de tahminlere göre 90% 1024 x 768 çözünürlük kullanılıyor.

Bitti Tamam buraya kadar Siz nasıl isterseniz öyle yapın


Nelere Dikkat etmemiz lazım..

Aşağıdaki uygulamalara Dikkat ederseniz uygularsanız Siteniz ve Sayfalarınızın görünümü Kalitesi artacaktır.

Sitenize gelen Ziyaretçi birdaha gelmesi için cazip bişeyler sunmalısınız Sitenizi sık sık güncellemelisiniz ben güncellemiyorum (Forum) çok aşırı güncel zaten.

Renkler ve Zevkler tartışılmaz fakat yinede göz yorucu Renlerdedn kaçınmalısınız.

Kötü Site örneği

* Arkaplan Grafik kulanmak!!! hem Sayfayı ağırlaştırır hem de görünümü bozar - kimse istemez Çukulata Kağıdının üzerine Şiir yazsın (en iyisi Sade Renkler RGB)
* Hover Buttons (Java Applet, uzun sürüyor ve çirkin görünüyor - FrontPage dekiler dahil)
* Yan ortadan Bölme çizgiler ve boş Satırlar
* Under Constructions- Bu Site de Tamirat var bilgisi ve Siteye uygunsuz Grafikler ve Siteniz bitmemişse PC nizde kalsın Link bağlamayın.
* Arkaplanda çalan Müzik, hele birde kapatamıyorsan çok kötü...:--))
* Pop-Up Pencereler ve Reklam Panoları.
* ve Bilgi çalıp Kaynak belirtmemek Copyright lere uymamak (bende çalıyom arada bir ama o kadarda değil hani)
* Animasyonlu @-Şekiller hoplayan Kediler, bi Sürü yanıp sönen ışıklar.
* Normalinden büyük Counter, en iyisi görünmeyen Counter yada Sayfanın en altında olması iyidir.
* DHTML Effekleri - bazı Sitelerde acaip Textler ve Grafikler birbirine girmiş hop oraya hop buraya (berbat)
* Netscape yada MS Internet Explorer burada indir Link i. Bu Browserler her yerde Dergilerin arasında yada direkt MS Sitesinde upload hemde son sürüm var iken Sitenizden Link vermek gereksiz.
* Envai çeşit Haber Başlıkları Hava durumu Fal gibi dalgalar - Sayfanın yüklenmesi uzun sürüyor ve Siteniyin Dizaynı kaçıyor (illa ki olacaksa o zaman PopUP Pencerede olsun yani.)
* Sağ Tuş kilidi ne işe yarayacaksa - Güvenlik 0 (Sıfır) isteyen her şeyi çalabilir doğrumu?
* Misafir Defterlerine Copy & Paste yapmak, (Sayfan çok güzel olmuş başarılarının devamını diliyorum benim Siteyede bir uğra.) gibi hazır bi Text yapıştırmak.
* Ve bir sürü Site ile alakası olmayan Dandik konular vs.

İyi Site örneği

* Göze hoş bir Dizayn
* Her ayrı Sayfada aynı Dizaynı görmek.
* Çabucak yüklenen Sayfalar, en önemlisi Ana Sayfa (Splash Screen)
* Görünmeyen Counter ve Statistikler
* Güzel bir Menü
* Kendi yaptığınız Grafikler iyi olmasada Fark etmez.
* Konulara uygun Link listeleri (bende halen yapacam)
* Kısa URL' ler - Domain ler çok ucuzladı.
* Style Sheets - CSS, ile çalışmak.
* Meta Tags lar - Arama Motorlarında bulunmanızı sağlar.
* Size ulaşabilmeleri için görünür bir yerde E-Mail Adresi veya iletişim için Formailer Link.
* Fare ile Grafiklerin üzerine gelince Text ile Link belirtmek.