DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Pagerank Nedir ?
Pagerank yani “Sayfa Değeri”, Google’ın site sıralamasında kullandığı algoritmanın sonucu sitenize verdiği değeri gösteren basitleştirilmiş 0′dan 10′a kadar olan bir değerdir. Bu değer genel olarak özgün bir içeriğe, sayfaya verilmiş bağlantılara ve bağlantı veren sayfaların kalitesine bağlı olarak değişir. Pagerank, değer olarak sitenizin Google tarafından arama sonuçlarında sıralanmasını ve Google tarayıcısının sitenizi kontrol etme sıklığını etkiler.
Bu sistemde, bir site dışarıdan çok link alıyorsa bu sitenin içeriği iyidir düşüncesi ile site pagerank değeri alır. Sitenize link veren sitenin içeriğinin kaliteli oluşu, o siteninde aldığı link sayısı, sitenin popülerliği ve pagerank değeri link verilen sitenin pagerank değerini oluşturmada bilinen çeşitli etkenlerdir. Pagerank değeri yüksek olan siteden link almak pagerank değeri düşük olan siteden link almaktan çok daha iyidir. Google bilinen ve gizli tutulan bir çok etkeni bir denklem haline getirerek o sitenin pagerank değerini belirler.
Pagerank Değeri Ne İşe Yarar ?
Pagerank değeri sitenizin kalitesini ortaya koyan bir göstergedir. Google arama sonuçlarında yapılan aramaya göre en kaliteli siteyi sonuçlarında ilk sıralarda gösterir. Buda yapılan aramalarda pagerank değeri yüksek olan sitenin daha üst sıralarda cıkması anlamına gelir. Pagerank değerinin yüksek olmasıyla birlikte siteniz daha çok ziyaretçi çeker. Böylelikle sitenizi bilmeyen internet kullanıcıları yapılan aramalarda sitenizi ziyaret eder. Ayrıca Pagerank değeri yüksek olan sitelere google örümcekleri daha çok gelir. Böylelikle anlık sayfa güncellemeleriniz daha hızlı googlede listelenir. Tüm bunlar daha çok ziyaretçi, daha çok hit ve daha çok kazanç anlamına gelir.
Pagerank Değeri Nasıl Yükselir ?
Pagerank değerinin nasıl yükseleceğine dair ipuçlarını vermeden önce şöyle bir örnekleme yapabiliriz.
Mesela işinizde çok kaliteli bir oto tamircisi olduğunuzu düşünün. Size gelip arızasını yaptıran bir müşteriniz sizi diğer insanlara tavsiye eder. Tavsiye edilen insanlar sizi tanır ve herhangi bir arızasında önce sizi düşünürler. Siz ne kadar kaliteli olursanız müşteri sayınız ve tanınabilirliğiniz o kadar artar. Böylelikle müşterileriniz gün geçtikçe artar ve bu konuda bilinen insanlardan olursunuz.
Pagerank değeride tam olarak buna benzemektedir. Siz sitenizde ne kadar kaliteli içerik yayınlarsanız sitenizi ziyaret eden insanlar sizin içeriklerinizi o kadar çok tavsiye eder ve daha çok sitenizde zaman geçirirler. Gün geçtikçe özgün ve kaliteli içerik sayesinde tanınır tavsiye edilir ve kalitenizi belli etmiş olursunuz. İşte bu noktada Google Pagerank değerinizi bu ölçüde arttırır. Artan pagerank değeriniz ile siteniz ile ilişkili yapılan aramalarda daha üst sıralarda çıkar ve hitinizi daha çok arttırırsınız.
Web standartları ölçüsünde yapılmış bir siteniz, google arama motoru için yapılan optimizasyon çalışmalarınız, kaliteli ve özgün içeriğiniz ile pagerank değeriniz artarak her geçen gün daha çok ziyaretçi, daha çok hit ve daha çok kazanç sağlarsınız.
Pagerank Nedir
Sayfa Değeri, sitenin doğal yapısına ve link içeriğine uygun olarak sitenin değerinin bir göstergesidir. Google, bir linki A sayfasından B sayfasına, B sayfası için A sayfasını kullanarak bağlar. Aynı zamanda sayfanın hakkının yenmemesi için bazı içerik analizleri de yapar. Kendisini "önemli" yapan kriterlerde iyi yerlerde olan bir site önem sıralamasında diğer sitelerin üzerine çıkacaktır. Yani bir sitenin Google Arama sonuçları sıralamadaki yeri onun için önemli olan birçok kriterlerin birleşimi sonucunda belirir.
Google, aynı zamanda spam amaçlı siteleri Google Ban ile cezalandırıp tüm indexlerini silerken, yeni açılan sitelerinde hızlı bir şekilde arama sonuçlarında yükselmesini engelleyen Google Sandbox sistemlerini de kullanmaktadır. Sandbox'a giren bir site 3-6 ay boyunca ne kadar iyi olursa olsun, Google tarafından denenir ve belirli bir sürenin sonunda arama sonuçlarında daha iyi bir yere getirilir.
Ancak site sıralamasını etkileyen tek parametre PageRank değildir. Site sıralamasını esasen "alakalılık" ve "önemlilik" değerlerini kombine etmeye çalışan Google algoritması için de Topic Sensitive Page Rank olarak tartışılan kavramın etkili olduğu düşünülmektedir..
TrustRank Nedir
TrustRank, Stanford Üniversitesi ve Yahoo tarafından tanımlanan ve spama karşı mücadelede kullanılan bir link analiz tekniğidir. Spam olan web sayfalarının yarı otomatik bir şekilde belirlenmesidir.
Günümüzde birçok web sayfası ticari nedenlerle arama motoru sonuçlarında yükselmek istemekte ve bunun için spam tekniklerini kullanmaktadır. Her sayfanın insan editörler tarafından incelenmesi çok zor olduğundan, bazı güvenilir sayfalar işaretlenir ve ondan alınan link çıkışlarındaki sitelere puanlar verilir.
TrustRank ile editörler tarafından birinci derecede güvenilen siteler işaretlenir. Bu sitelere kök site denir ve bu siteden yapılan çıkışlarla diğer sitelere güvenilirlik puanı verilir. Örneğin, kök dizinden alınan birincil çıkış 100 puanındayken 100 puanlık siteden alınan link çıkışı 90 puan değerindedir..
Google genel politikası 2007-2008 yılına kadar genelde Pagerank üzerineydi. Webmasterlar olarak yakın geçmişimize baktığımızda, kaliteli veya kalitesiz linklerin sitelerimizi, arama sonuçlarında nasıl yükselttiğine pek çok kez şahit olduk. Sitelerimizin kalitesi veya içeriği pek önemli değildi; bizim için tek önemli konu ne kakadar çok link ve ne kadar yüksek rank meselesi idi. Google'ın arama sonuçları bu yolla defalarca kez suistimal edildi. Tabii kendini geliştiren bir sistem olan Google, gelen olumsuz geri dönüşler üzerine bazı önlemler almaya başladı.
Öncelikle artık kişisel, hobi olarak uğraşılan sitelerin kolay kolay Pagerank 5 üstüne çıkması ( özellikle Türkçe backlinkli sitelerde ) mümkün olmuyor. Pagerank değerleri kurumsallamış siteler, devlet siteleri vb. sitelerde yüksek görünüyor. Bu sayede Google kalitesiz backlinklerin önünü kesmiş oluyor. Bildiğiniz üzere Pagerank değeri ne kadar yüksek olursa, backlinkin etkisi o ölçüde katlanıp büyüyor. Bu yolla Google backlink olayına az da olsa bir ciddiyet getirdi ve link değişimi ya da link satın alımı ile elde dilen linklerin önemsiz kalabileceğini webmasterlara iletti.
Trustrank'ın gözlemlenen bir diğer etkisi sitelerin Google gözünde tek tek değerlenmesi ya da değerini kaybetmesi üzerine oluyor. Bu nasıl oluyor derseniz, Google botları siteleri gezerken belirli kriterler üzerinden, o siteleri puanlandırıp kendi içinde bir derece oluşturuyor. Bu derecelendirme, sitenin yaşı, güncelleme aralıkları, özgünlüğü, yeni nesil tasarım ve kodlamaya sahip olması, hatasız kodlama ile oluşturulması ( ayrı bir öneme sahiptir ) sitenin kendi içinde linkleme yapısı ( Google bot istediği her sayfaya rahatlıkla ulaşabilmeli ) , site içindeki anahtar kelime yoğunluğu, sitenin ulaşılabilirliği, site içindeki kelime yoğunlukları gibi daha sayabileceğimiz pek çok unsur Trustrank'ı arttırabilir veya azaltabilir. Her sitenin Trustrank'ı farklı oluşacaktır. Bunun için Google gözünde her sitenin de yeri ayrı oluyor. Yani kısaca pr2 değerine sahip bir site pr6 bir siteden daha etkili olabilir.
Mozrank Nedir
Mozrank bir sitenin seo puanlamasıdır.Siteniz içindeki iç bağlantılar,sitenizin domain yaşı,index sayısı,dışarıdan gelen bağlantı sayıları vb. birçok faktörden etkilenmektedirler..
Mozrank ile ilgili kriterler her arama motoruna göre farklılık gösterir. Bunun sebebi her arama motorunun sitelerden istediği uyumluluğun faklı olmasıdır. Örneğin google : 2013 e kadar 36 , 2014 te 93, 2015 te 117 kriter belirmiştir. BİNG : 2013 6, 2015 26 kriteri bulunmaktadır. Yahoo ve yandex biraz daha farklı sistemler kullanmaktadır. Özellikle yandex kullanıcı iletişimi ağırlıklı çalışmaktadır. Mesela yandex te webmaster araçlarını kullanıp site haritası gönderirseniz geriye 8 kriter kalıyor. site yaşı meta taglar ve sayfa sayısı gibi.
Pagerank ve Trustrank Bağlantısı
Pagerank ile Trustrank doğrudan bağlantılıdır. Bunu son zamanlardaki deneyimlerim ile de yaşadım. Örneğin; pek çok insan tarafından sevilen ve takdir edilen bir sitenin seo hedef kelimesinde yükselmesi 5-10 link ile olabilirken; aynı alandaki, aynı Pagerank değerine sahip, aynı ortalama Alexa değerlerine sahip bir başka sitenin yükselmesi 25-30 link ile olabilmektedir..
Buradaki etki Trustrank'ın ortaya çıkması ile oluşmuştur. Google eski yapısında seyreden bir sistem olsaydı eğer, iki sitede değerleri aynı oluğu için aynı tarzda yükseliş gösterebilcektir. Sonuç olarak diyebiliriz ki : karşıdan gelen link kadar, linkin geldiği yer ve alakası da önemlidir..