11.Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 22, 2013

11.Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
11.Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları


11.Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53-65

2013 2014 eğitim öğretim yılı ortaöğretim 11.sınıf dil ve anlatım ders kitabı Evrensel İletişim Yayınları tarafından basılmıştır. lise 3 dil ve anlatım ders kitabı cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz. Ünite ünite, sayfa sayfa etkinlik cevaplarını,anlama yorumlama sorularını, ünite sonu değerlendime sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Bu yazımızda sayfa53 ve sayfa 65 arasındaki konu olan anı yani hatıra konusu ile ilgili çözümleri bulabilirsiniz. Sayfa 57- 58-62 etkinlik cevaplarını, sayfa 63-64 anlama yorumlama cevaplarını, sayfa 65 ünite sonu değerlendirme sorularının cevaplarını sitemizde bulabilirsiniz.

Anı

Sayfa 53

Hazırlanalım
3)Bir olayı onu yaşayan kişinin ağzından dinlemek hem daha etkileyici hem de inandırıcı olur.

Sayfa 57

1.Etkinlik
Tanınmış bir kişinin başından geçen  ya da tanık olduğu  olayları anlattığı bir yazı türüdür. Ben merkezli anlatım vardır. Yazar gözlem ve izlenimlerini aktarır. Açık, duru, yalın ve akıcı bir dil vardır.
2.Etkinlik
Geçmişte yaşamış olduğu bazı yaşantıları ve bu yaşantılara bağlı olarak kendisinde oluşan düşünceleri, izlenimleri aktarmıştır. Dolayısıyla bu metin, bir anıdır.
3.Etkinlik
Metinde anlatılan olaylar Haldun Taner’in  etrafında meydana geliyor. Yazar, Haldun Taner’i  nerede ve nasıl tanıdığını  anlattıktan sonra onu, eserleri ve sanatçı kişiliğiyle tanıtmaktadır. Metnin anlatıcısı yazarın kendisidir.

Sayfa 58

4. Etkinlik
İnsanın kendi bilgi ve izlenimlerini doğrudan doğruya aktarması, ifadenin içten, gerçekçi ve inandırıcı olmasını sağlar.
5.Etkinlik
Metne göre Haldun Taner, sanatçı dostlarını ziyarete giden ölçülü, ağırbaşlı ve nazik bir beyefendidir. Yazdığı tiyatro eserleriyle kendi döneminde tanınmış bir yazardır.
Anılar yazıldıkları dönemin siyasi ve sosyal özelliklerini yansıttığında bir belge niteliği taşır.
6.Etkinlik
Selim ileri’nin bu metni yazarken yararlandığı ilk kaynak kendi yaşantılarıdır. Haldun Taner’i her yönüyle anlatmak isteyen yazar, onunla ilgili yazılmış yazılardan( anı, biyografi, fıkra…) Haldun Taner’in yakın çevresindeki insanlardan da yararlanmıştır. Haldun Taner hakkında alıntılar da yapmıştır.
Metinde Haldun Taner ile ilgili verilen bilgiler;
Kemal Tahir’in yakın arkadaşıdır.
Kendi döneminin tanınmış bir tiyatro yazarıdır.
Yazarlar tarafından beğenilen bir sanatçıdır.
Hoşsohbet bir insandır.
Ömrünün sonlarında yeniden öykü yazmayı denemiştir.
1986’da hayatını kaybetmiştir.
7.Etkinlik
Anı yazarlarının anlatacakları olay, kişi, zamanla ilgili olarak herhangi bir kaynaktan yararlanmaları gerekmez. Anı metinleri kurmaca değildir. Bir anıda anlatılan olay, kişi ,yer unsurlarının bütünüyle gerçek olması ve değiştirilmeyen, olduğu gibi aktarılması gerekir.

Sayfa 62

8. Etkinlik
İleri görüşlüdür. Risk almayı sever. Olayların nedenlerini ve olası sonuçlarını çok iyi tahmin eder. En kötü koşullarda bile umutsuzluğa kapılmaz. Vatanını, milletini sever korur.
Bu metinde anlatılanlar o dönemde Anadolu’da Milli Mücadele sürecinin yaşandığını göstermektedir.
10.Etkinlik
İncelediğimiz anı metinlerinde anlatılan olaylarla ilgili yer, zaman ve kişiler belirtilmiştir. Anı türünde yer, zaman ve kişiyi belirtmek anlatılanların inandırıcı olması bakımından son derece önemlidir. Bu özellik anıya belge niteliği kazandırır.
12.Etkinlik
Öyküleyici, açıklayıcı anlatım türleri kullanılmıştır.
14.Etkinlik
Dil, göndergesel işlevde kullanılmıştır.
15.Etkinlik
Günlük ile Anı Arasındaki Farklar
Günlük :( Yaşanan olaylar günü gününe yazılır. Ben merkezli anlatım vardır. Öyküleyici, açıklayıcı, betimleyici anlatım türleri kullanılır. Yazar, gözlem ve izlenimlerini aktarırken duygularını katabilir.)
Anı:( Yaşanmış bir olay yıllar sonra veya yaşlılık döneminde yazılır. Ben merkezli anlatım vardır. Öyküleyici, açıklayıcı, betimleyici anlatım türleri kullanılır. Yazar, gözlem ve izlenimlerini aktarırken duygusallıktan uzaktır.)

Sayfa 63

Anlama Yorumlama
1)Atatürk, ulusal mücadelenin hangi koşullar altında yapıldığını, olaylar arasındaki ilişkilerin nedenlerini, sonuçlarını kendi hayatı etrafında bir anı biçiminde anlatmaya karar vermiştir.  Onun anıları günümüzde Milli Mücadele ve cumhuriyet dönemine açılan bir pencere gibidir.
2)Yakup Kadri’ye ait olan paragraf anı, Ahmet Oktay’ın yazısı ise günlüktür.
4)Sözlü olarak anlatılan anılar sohbet havası taşır. İçten ve akıcı bir anlatıma sahiptir. Ancak sözlü olarak sunulduğu için  anlatılan olayla ilgili bazı ayrıntılar unutulabilir. Yazılı olarak anlatılan anılarda ise anlatım daha düzenli ve planlıdır.

Sayfa 64

6) Bey( kişi adı ile kullanılan  ünvanlar büyük harfle başlar.)
Başyapıt( baş sözcüğü ile yapılan sıfat tamlaması şeklinde oluşan bileşik isimler bitişik yazılır.)
Hissediyordu( ses türemesi olan bileşik isimler bitişik yazılır.)
Denek taşı( özel isimler küçük harfle başlar.)
Galatasaray Lisesi( kurum adları büyük harfle başlar.)
Yükseköğrenim( Öğretim ve öğrenim sözcükleri ile yapılan bileşik isimler bitişik yazılır.)
Göz ardı( -ardı- sözcükleri ile yapılan bileşik sözcükler ayrı yazılır.)
Yirmi altı ( Sayılar ayrı yazılır.)
Divan’ın ( Özel isimlere getirilen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır.)
Zilli Zarife( Özel isimlerle birlikte kullanılan lakap ve ünvanlar büyük harfle başlar.)
16 Mart 1916 ( Bir tarihle birlikte kullanılan ay, gün adları büyük harfle başlar.
Birtakım( birtakım, birçok, hiçbir  gibi belgisiz sıfatlar bitişik yazılır.)
Bedevilerdi( Özel isimlere getirilen çokluk eki bir milleti veya coğrafi konumu belirtiyorsa kesme işareti ile ayrılmaz.)
Gayrıihtiyari( Dilimize başka dillerden girmiş sözcükler, söyleyiş esnasında bitişik yazılır.)

Sayfa 65

Ölçme ve Değerlendirme
A)DDYD
B)
1)E
2)E
3)A
C)
1) Günlük ile Anı Arasındaki Farklar
Günlük:( Yaşanan olaylar günü gününe yazılır. Ben merkezli anlatım vardır. Öyküleyici, açıklayıcı, betimleyici anlatım türleri kullanılır. Yazar, gözlem ve izlenimlerini aktarırken duygularını katabilir.)
Anı:( Yaşanmış bir olay yıllar sonra veya yaşlılık döneminde yazılır. Ben merkezli anlatım vardır. Öyküleyici, açıklayıcı, betimleyici anlatım türleri kullanılır. Yazar, gözlem ve izlenimlerini aktarırken duygusallıktan uzaktır.)
2) Yazar
3) Anı, öğretici bir metin türüdür. Öğretici metinler, insanlara bilgi verir. Anıda anlatılanlar gerçek olmalıdır. Gerçeklik de ancak anlatılanların nesnel olması ile elde edilir.



11 dil ve anlatım ders kitabı cevapları, 11 dil ve anlatım ders kitabı cevapları 2013 2014, 11 dil ve anlatım ders kitabı cevapları evrensel iletişim,11.sınıf dil ve anlatım anı cevapları, 11.sınıf dil ve anlatım anı evrensel, 11.sınıf dil ve anlatım cevapları 65.sayfa, 11.sınıf dil ve anlatım ders kitabı cevapları evrensel iletişim yayın, 11.sınıf dil ve anlatım ders kitabı etkinlik cevapları, 11.sınıf dil ve anlatım etkinlik cevapları evrensel iletişim, 11.sınıf dil ve anlatım kitap cevapları, 11.sınıf dil ve anlatım sayfa 53 cevapları, 11.sınıf dil ve anlatım sayfa 53-65 cevapları evrensel iletişim, 2013 2014 11 dil ve anlatım evrensel iletişim ders kitabı cevapları, Dil ve anlatım 11 ders kitabı cevapları evrensel iletişim, Dil ve anlatım 11 sayfa 63-65 cevapları, Dil ve anlatım 11.sınıf ders kitabı cevapları sayfa 53-65 çözüm, Evrensel iletişim 11 dil ve anlatım kitap cevapları, Evrensel iletişim 11.sınıf dil ve anlatım kitap cevapları, Evrensel iletişim yayınları 11 dil ve anlatım kitap cevapları, Evrensel iletişim yayınları 11.sınıf dil ve anlatım ders kitabı, evrensel iletişim yayınları dil ve anlatım 11 kitap cevapları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder