Sosyal Bilgiler 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 2 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 16, 2013

Sosyal Bilgiler 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 2

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Sosyal Bilgiler 1.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 2



      2013-2014  EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HALFELİ 75.YIL İMKB İLKÖĞRETİM OKULU SOSYAL BİLGİLER GRUBU DERSLERİ(SOSYAL BİLGİLER, T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK,VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ) 1.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER    KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

    
Sıra
Dersin Adı
Toplantı Yeri
T.Tarihi
T.Saati
Toplantıya Katılanlar
1
a.Sosyal Bilgiler-6
b.Sosyal Bilgiler-7
c. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük-8
d. Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi

Öğretmenler Odası
17.09.2010
11.00
Yener İLDOKUZ (Müdür Yardımcısı)

Tuna DAŞTAN(Sos. Bil. Öğrt.)

               GÜNDEM MADDELERİ:
         1.Açılış ve Yoklama
        2. 1739 sayılı Türk Milli Eğitiminin Temel Amaç ve İlkelerinin gözden geçirilmesi
3.Sosyal Bilgiler Dersi(6-7) Öğretim Programının 2588 ve 2589 sayılı Tebliğler Dergisinden incelenerek değişikliklerin görüşülmesi, 6.ve 7.Sınıflar müfredat değişikliğinin değerlendirilmesi
       4. 2582 sayılı Tebliğler Dergisinden T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının incelenmesi,2635 sayılı Tebliğler dergisinden değişikliklerin incelenmesi,2504 sayılı Tebliğler Dergisine göre Atatürkçülük konularının işlenişi    
       5.Yıllık planlar ve günlük ders planları
       6.Konuların işlenişinde kullanılacak yöntem ve teknikler
       7.Ders araç gereçleri
       8.Ortak sınavlar,Yazılı sınavlar
       9. Proje ve Performans Ödevlerinin tespiti
       10.Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği
       11.Dilek ve temenniler

       GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ VE ALINAN KARARLAR

  1.Açılış ve Yoklama
Okul Müdür Yardımcısı Yener İLDOKUZ 2010–2011 Eğitim Öğretim yılının milletimize ve tüm eğitim camiasına başarılar getirmesi temennisiyle toplantıyı açtı. Yapılan yoklamada zümre öğretmenlerinin hazır olduğu görüldü. Sosyal Bilgiler Zümre başkanı olarak Yener İLDOKUZ seçildi.
           
  2.1739 sayılı Türk Milli Eğitiminin Temel Amaç ve İlkelerinin gözden geçirilmesi

                  Türk Milli Eğitiminin amaçları 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’ndan okundu. 1739 sayılı Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları okundu. Bu amaçlar doğrultusunda:Öğrencileri Atatürk ilke ve inkılaplarına  ve anayasada ifade edilen Atatürk milliyetçiliğine bağlı, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, görev ve sorumluluklarını bilen vatandaş olarak yetiştirmek;öğrencilere Türk milletinin Dünya tarihindeki rolünü ve etkisini, diğer Dünya milletleri arasındaki yeri ve önemini, yaptığı hizmetleri kavratmak. Köklü bir geçmişe sahip olmanın sorumluluğunu duymak. Milli bağımsızlığın ve demokrasinin önemini kavratmak. Geçmiş ile bugün arasında kıyaslama yapıp, Türkiye’nin Dünya üzerindeki yeri ve önemini kavratmak. Öğrencilerde ülkemizin kalkınmasında severek görev alma duygusunu geliştirmek. Türkiye dışındaki Türk devletlerini tanımak. Bilimsel bir düşünceye sahip olarak yetiştirilen;İlgi ve kabiliyetlerini geliştirerek, onların kendilerini mutlu kılacak bir meslek sahibi olabilecek vatandaşlar doğrultusunda yetiştirilmesi gerektiği belirtildi.
 Çocukların beden, ruh, ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı bir kişiliğe sahip olmalarına, insan haklarına saygılı,  bilimsel bir düşünceye sahip olarak yetiştirilmesine;İlgi ve kabiliyetlerini geliştirerek, onların kendilerini mutlu kılacak bir meslek sahibi olmalarına, Türk toplumunun refah ve mutluluğunun artırılmasına katkıda bulunacak vatandaşlar yetiştirmek doğrultusunda öğrencilerin yetiştirilmesi gerektiği belirtildi
  3.4.Sosyal Bilgiler Dersi(6-7) Öğretim Programının 2588 ve 2589 sayılı Tebliğler Dergisinden incelenerek değişikliklerin görüşülmesi, 6.ve 7.Sınıflar müfredat değişikliğinin değerlendirilmesi
     2582 sayılı Tebliğler Dergisinden T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının incelenmesi,2635 sayılı Tebliğler dergisinden değişikliklerin incelenmesi,2504 sayılı Tebliğler Dergisine göre Atatürkçülük konularının işlenişi    


Yenilenen Sosyal Bilgiler öğretim  programında yer alan değişiklikler incelenerek 2588 ve 2589 sayılı Tebliğler Dergisinden 6.ve 7. sınıf Sosyal Bilgiler konularının  işlenişinde değişiklikler göz önünde bulundurularak öğretim programı , kazanımlara,etkinliklere ve ara disiplinlere itina gösterilmesi gerekliliği  Tuna DAŞTAN tarafından belirtildi. 2582 sayılı Tebliğler Dergisi ve Talim ve Terbiye Kurulu tarafından yayımlanan T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının incelenerek, Atatürkçü düşüncede yer alan konuların 2504 sayılı Tebliğler Dergisine uygun olarak işlenmesine  karar verildi.

2635 sayılı Tebliğler Dergisi incelenerek TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin haftada 2 saate indirildiği,öğretim programının bu süre değişikliği göz önünde bulundurularak işlenmesi gerektiği Yener İLDOKUZ tarafından belirtildi.Ayrıca Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersi haftada 1 ders saati olmak üzere 2010–2011 Öğretim Yılında 8. sınıfta seçmeli, 2011–2012 Öğretim Yılından itibaren de aynı sınıfta zorunlu ders olarak okutulacağı, İlköğretim Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi dersinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca hazırlanmakta olan öğretim programı uygulanacağı belirtildi.
       Okul Müdür Yardımcısı Yener İLDOKUZ  Sosyal Bilgiler  müfredat programının temelinin öğrenci merkezli eğitim olduğunu belirtti. Temel prensibin ise etkinlik temelli Sosyal Bilgiler Öğretimi olduğu vurguladı. Yeni  Sosyal Bilgiler  Öğretim Programının vizyonunu Tuna DAŞTAN şu  şekilde  açıkladı : 21. yüzyılın çağdaş, Atatürk ilkeleri ve  inkılâplarını benimsemiş, Türk  tarihini ve kültürünü kavramış, temel demokratik değerlerle donanmış ve insan haklarına saygılı, yaşadığı çevreye duyarlı, bilgiyi deneyimlerine göre yorumlayıp sosyal ve kültürel bağlam içinde oluşturan, kullanan ve düzenleyen (eleştirel düşünen, yaratıcı, doğru karar veren), sosyal katılım becerileri gelişmiş, sosyal bilimcilerin bilimsel bilgiyi üretirken kullandıkları yöntemleri kazanmış,sosyal yaşamda etkin,   üretken, haklarını ve sorumluluklarını bilen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını yetiştirmektir.

5. Yıllık planlar ve günlük ders planları
    
  Yenilenen Sosyal Bilgiler Öğretim Programına göre  6.,7.ve 8. sınıflar için kılavuz kitap olduğu gerekçesi ile günlük planların kılavuz kitaptan uygulanmasına ,ancak uygulamanın okul ve çevre  imkanları dahilinde gerçekleşeceği için yıllık  planlar üzerinde düzeltmeler yapılabileceğine karar verildi. Yıllık planların değişiklik yapıldığı takdirde kılavuz kitap dikkate alınarak yeniden yapılmasına karar verildi. Ayrıca kılavuz kitaplarındaki etkinliklerin dışında da başka etkinliklerin de hazırlanarak uygulanabileceği belirtildi.   

6.7.Konuların işlenişinde kullanılacak yöntem ve teknikler
Ders araç gereçleri

   Derslerin ve konuların özelliklerine göre ders işlenirken  mümkün olduğunca öğrencilerin  merkeze alınması kararlaştırıldı. Yöntem ve teknik olarak öğrencilerin derse hazır olarak girmeleri sağlandıktan sonra, öğrencilerle konu karşılıklı işlenmesinin ve konu sonlarında mümkün olduğunca tekrarların yapılmasının faydalı olacağı ve bu doğrultuda konuların işlenmesine karar verildi. Derslerde öğretmenin toparlayıcı,  eksiklikleri giderici ve  bilgi tamamlayıcı fonksiyonu olacağı kararlaştırıldı.
 Ders işlenirken; açıklama, soru-cevap, anlatım, tartışma, gösterme yapma, ipucu verme, örneklendirme, beyin fırtınası, karşılaştırma, harita kullanma, not alma, bireysel etkinlik, not tutturma, çözümleme, grup çalışması gibi metotların konuların özelliğine göre kullanılması karara bağlandı.Ayrıca dramatizasyon, örnekleme, tahlil, çözümleme, açıklayıcı anlatım, çizim,   haritada gösterme münazara, örnek olay incelemesi, problem çözme gibi öğrenciyi aktif kılan , onu araştırmaya ve incelemeye sevk eden tekniklere de başvurulması gerektiğini, ayrıca konuların işlenişinde “yakından uzağa, somuttan soyuta, basitten karmaşığa ilkelerine uyulmasına karar verildi.
  Derslerde araç gereçlerin kullanılmasının öğretimin kalıcılığı açısından gerekli olduğuna,öğrencilere haritalardan yararlanma alışkanlığının kazandırılmasına karar verildi. Nutuk, haritalar, dergiler, gazeteler, küre, fotoğraflar ve diğer yardımcı kitaplar kullanılmasına karar verildi. Okul imkanları dahilinde projeksiyon,eğitim cdleri, kasetler ve bilgisayarın kullanılmasının da eğitimin görselleşmesi ve bilgilerin daha uzun süre muhafazası için faydalı olacağı bunlardan yararlanılması karara bağlandı.

8. Ortak sınavlar,Yazılı sınavlar

Yazılı sınavların 6. ve 7. sınıflar  Sosyal Bilgiler için 3,8.sınıf T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi için 2 sınav yapılmasına ve en az bir yazılı sınavın ortak yapılmasına karar verildi.Yazılı sınavlarda kısa cevaplı tekniklerin ve test tekniğinin uygulanmasına,konuların tamamını kapsayan soruların sorulmasına,ders içi performans notlarının  dersin işlenişi sırasında öğrencilerin ders veya derslerdeki etkinlikleri neticesine göre verilmesine karar verildi.

Sınavlar
Sosyal Bilgiler 6 - 7
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük



Türü

I.Sınav:  Karma (Doğru-Yanlış/Boşluk Doldurma/Klasik/ Çoktan seçmeli )

II.Yazılı :Karma (Doğru-Yanlış/Boşluk Doldurma/Klasik/ Çoktan seçmeli)

III.Yazılı :Karma (Doğru-Yanlış/Boşluk Doldurma/Klasik/ Çoktan seçmeli)





I.Sınav:  Karma (Doğru-Yanlış/Boşluk Doldurma/Klasik/ Çoktan seçmeli )

II.Yazılı :Karma (Doğru-Yanlış/Boşluk Doldurma/Klasik/ Çoktan seçmeli)
























        I.DÖNEM YAZILI TARİHLERİ           II.DÖNEM YAZILI TARİHLERİ

Sosyal Bilgiler 6

I.Yazılı
Kasım
II.Yazılı
Aralık
III.Yazılı
Ocak
I.Yazılı
Mart
II.Yazılı
Nisan
III.Yazılı
Mayıs
Sosyal Bilgiler 7

I.Yazılı
Kasım
II.Yazılı
Aralık
III.Yazılı
Ocak
I.Yazılı
Mart
II.Yazılı
Nisan
III.Yazılı
Mayıs
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük

I.Yazılı
Aralık
II.Yazılı
Ocak
I.Yazılı
Nisan
II.Yazılı
Mayıs











 Ayrıca yazılı tarihlerinin yıllık planlarda belirtilmesine ancak müfredata göre bir hafta geç veya erken yapılabilmesine karar verildi

9.  Proje ve Performans Ödevlerinin tespiti

  Proje ve performans ödevlerinin öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmalar  olarak verilmesine, bir ders yılı içinde en az 1(bir) Proje ve 1(bir) performans ödevi verilmesine ve verilen dönem içinde değerlendirilmesine karar verildi.






6. Sınıf Sosyal Bilgiler  ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi için;

SOSYAL BİLGİLER-6 PERFORMANS VE PROJE GÖREVLERİ
Performans Görevi Konuları
Proje Görevi Konuları

TTK Tarihi

TDK Tarihi

Ölçek Çeşitleri

Türk Destanları

Göktürk Kitabeleri

Hz. Muhammed (S.A.V) Hayatı

Alparslanın Hayatı

Melikşah Hayatı

Tuğrul  Bey Hayatı

Nizamülmülk Hayatı

Demokrasinin Tarihi

Doku Bağışının Faydaları

Dünya haritası çizme (kıtalar ve okyanuslar)

İlkçağ Uygarlıkları ile ilgili kimlik kartı hazırlama

İklimler ve etkileri konulu afiş-poster hazırlama

Türkiye’de görülen iklimler konulu harita

Anadolu’da uygarlıklar konulu harita(uygarlıkları ,uygarlıktan kalan eserlerle temsil etme)

Bölgemizde  yetiştirilen tarım ürünleri konulu harita hazırlama

Türk Devletleri Panosu

Oğuzkan Destanı

Ölçekler Haritası



  • Kabartma Harita Yapma
  • Dünya İklim Haritası Yapma
  • Türkiye İklim Haritası Çizme
  • Bir Tarih Şeridi Hazırlama
  • İlkçağda Anadolu’da Kurulan Uygarlıklarla İlgili Bilgi Kartları
  • Türkiye Maden Haritası Hazırlama
  • Türkiye Tarım Ürünleri Haritası Hazırlama
  • Türkiye Hayvancılık Haritası Hazırlama
  • Türkiye Turizm Haritası Hazırlama
  • Türkiye Sanayi Haritası Hazırlama
  • Türkiye Ulaşım Haritası Hazırlama
  • Vergi Vermekle İlgili Bir Afiş Tasarlama
  • Ülkemizin İhraç ve İthal Ürünleri İle İlgili Tablo Hazırlama
  • Turistik Bir Bölgeyi Tanıtan Bir Reklam
  • Hazırlama
  • İpek Yolu Haritası Çizme
  • İslamiyetin Doğuşu filmini izleme ve film eleştirisi yazma
  • Gazneli Mahmut Biyogrofisi Hazırlama
  • Divan-ı Lügatit Türk’ten araştırma
  • Çocuk Hakları Sözleşmesi Kitapçığı Hazırlama
  • İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Kitapçığı Hazırlama
  • Orta Asya İlk Türk Devletlerinden biri ile ilgili araştırma
  • Bölgelerimizde yetiştirilen tarım ürünlerini harita düzeneğinde gösterme
  • Üretim ve Pazarlama projesi hazırlama
  • Türkiye’de Yenilenebilir Enerji
  • Kaynaklarının kullanımı ile ilgili harita hazırlama
  • İklimin insan yaşamına etkileri
  • Küresel ısınmanın etkileri ve alınabilecek önlemler
  • Iğdır’ın iklimi( sıcaklık, yağış, karlı gün sayısı vb…)
·               Orhun Yazıtlarını, yazıtlarda yer alan metinleri ve bu metinlerin Türk Devlet hayatındaki önemini araştırınız. (Sunum)
·               Karahanlı Devleti dönemi Türk bilim adamlarından Kaşgarlı Mahmut ve Yusuf Has Hacip’in hayatlarını ve eserlerini, eserlerinin Türk kültür hayatı açısından önemini araştırınız.(sunum)
·               Büyük Selçuklu Veziri Nizamül Mülk’ün hayatını ve Nizamiye Medreselerini           ( kuruluş amaçlarını, okutulan dersler ve kurulduğu merkezler) araştırınız.

SOSYAL BİLGİLER-7 PERFORMANS VE PROJE KONULARI
Performans Görevi Konuları
Proje Görevi Konuları


RTÜKün önemi ve görevleri
TVde yayımlanan çocuk programlarının listesini çıkarma ve bunların çocukların gelişimi açısından değerlendirilmesi…
Anadolu Selçuklu Devleti
Gevher Nesibe Şifahanesi
Haçlı Seferleri
Osmanlı Kuruluş Dönemi
Osmanlı Yükselme Dönemi
Osmanlı Duraklama Dönemi
Osmanlı Dağılma Dönemi
Seçilecek örnek bir medrese incelemesi
Barbaros Hayrettin Paşa
Lale Devri
Evliya Çelebi
Ziraat Bankası Tarihi
Coğrafi Keşifler
Çocuk Hakları
Balkan Savaşları
Çanakkale savaşı
I. Dünya Savaşı
Uluslar arası İnsan Hakları Kuruluşları
İletişim ve İnsan İlişkileri Oyun Kartı hazırlama
Nüfus Yoğunluğu haritası çizme
İletişim de Olumlu ve Olumsuz  araştırma
Osmanlı Ordu Teşkilatı tablosu hazırlama
Astronomi ile uğraşan bilim adamları
Sanayi İnkılabı ile ilgili araştırma
Osmanlı Devleti 19.yy yenilikleri panosu hazırlama
Haçlı seferleri
Kitle İletişim özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği
Rönesans’ı araştırın
Reform’u araştırın


Türkiyede yapılan nüfüs sayımları

İletişim sorunları ve önleme yolları



Toplumda görülen iletişim çatışmalarına örnekler bulma…

İletişim çatışmaları ile ilgili bir senaryo yazma ve sınıfta oynama

Dünden bugüne iletişim aletleri resimli kitapçık hazırlama

Kervansaraylar

Herhangi bir kurumdan BİLGİ EDİNME

Türkiye Nüfus Haritası Çizimi

Ülkemizde bugüne kadar yapılan Nüfus sayımlarının grafik tablosu

Üstün Dökmen “Küçük Şeyler” kitap incelemesi
KURULUŞ film izleme ve eleştirisini  yapma

Seçilecek bir olaydan tarih gazetesi yapma

Coğrafi Keşifler Haritası

Traih boyunca önemli buluşlar

Çocuk Hakları ile ilgili bir afiş hazırlama

Buluş kartları hazırlama

İletişimi Etkileyen Faktörleri Anlatan Bir Oyun hazırlama

Türk Tarihinde yönetim şekilleri ve yaşanan değişimler

Oturduğunuz mahallede yedi haneyi kapsayacak bir nüfus sayımı gerçekleştirerek elde ettiğiniz verileri grafikler haline getiriniz

Türkiye’deki Dünya miraslarının tanıtımı
Anadolu’da kurulan ilk Türk devletlerinden kalma yapı ve eserleri gösteren görsel malzemelerin kullanıldığı bir harita afiş ve poster hazırlama
Beyin göçü sorunu ve beyin göçünü engelleme
Günümüzdeki Türk devletleri



8.Sınıf T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Performans Görevi Konuları

        
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK PERFORMANS VE PROJE GÖREVLERİ
Performans Görevi Konuları
Proje Görevi Konuları

Mondros Ateşkes Antlaşması

Sevr Barış Antlaşması

Sakarya Savaşı

İstiklal Marşı’nın kabul edilmesi.

Sakarya Savaşı ve sonuçları

I. İnönü Savaşı ve Sonuçları

Sakarya Savaşı ve Sonuçları

Büyük Taarruz ve Sonuçları

Tekalif-i Milliye Emirleri

Misak-ı Milli

TBMM’nin açılışı.

Mudanya Ateşkes Antlaşması


Atatürk’ün Hayatı
Latife Hanım’ın hayatı.

Cumhuriyetin ilanı.

Halifeliğin kaldırılması

Medeni Kanunun Kabulü

Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişiklik

Soyadı kanunu

Ankara’nın Başkent olması
                                                         
         Montrö Boğazlar Sözleşmesi

Milli Mücadeleye Davet Afişi Hazırlama

Yararlı ve Zararlı Cemiyetleri gösteren harita çiziniz

TBMM.ye karşı çıkan isyanların haritasını ve tablosunu çiziniz


Sevr Anlaşmasındaki paylaşmayı gösteren harita çiziniz

Atatürk İlke ve İnkılaplarının Temel Dayanağını anlatan poster hazırlama

Atatürk’ün eğitime Verdiği Önemi
Anlatan Pano hazırlama

Batı cephesi tablosu

Sivas kongresi ve Önemi

Erzurum kongresi ve Önemi

Amasya genelgesinin Kurtuluş savaşındaki önemi

I.Dünya Savaşı ile TBMM’nin açılmasına kadar gerçekleşen olaylar ilgili bir tarih şeridi hazırlama
( 1914 ile 1920 yıllarını kapsayan )



Kurtuluş Savaşı’nda görev alan önemli komutanlar ve başarı öyküleri.

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında kadınların rolünü anlatan bir kompozisyon yazma.

Kurtuluş Savaşı’nı anlatan önemli iki roman (Yaban, Ateşten Gömlek)  ve özetleri.

İstiklal Marşı’nın kabul edilmesini araştırılması
Kurtuluş Savaşı’nın herhangi bir bölümünü anlatan bir öykü yazımı.

Kurtuluş Savaşı’nı anlatan bir film ( Cumhuriyet ) ya da dizi (Kurtuluş) izleme ve tanıtımını yapma.

Kurtuluş Savaşı halk kahramanlarından üç kişinin  ( Sütçü İmam, Hasan Tahsin ve Antepli Şahin)  hayat hikâyeleri ve mücadeleleri.

Atatürk’ün en önemli eselerinden olan  NUTUK incelemesi.

Kurtuluş Savaşı için karşılaştırmalı bir  “Kurtuluş Savaşları” haritası hazırlama.

Antep’in “Gazi”; Urfa’nın  “Şanlı”; Maraş’ın “Kahraman” ünvanı almalarının nedenleri.

Mustafa Kemal’in “Kurtuluş Savaşı’nda İzlediği Yol Haritası” çizimi.

En az yirmi fotoğraftan oluşacak bir “Kurtuluş Savaşı Albümü” hazırlama.

Kurtuluş Savaşında Cepheler haritası hazırlama.

Kurtuluş Savaşındaki askeri güçleri karşılaştıran bir tablo hazırlama.,

Lozan Barış Antlaşması

Atatürk’ün hayatı ile ilgili fotoğraf albümü oluşturma

Atatürk  İlkeleri afiş Hazırlama
                              
Atatürk’ün Sözleriyle İlkelerini anlatma

Atatürk İnkılaplarını amaç sonuç ilişkisi içinde değerlendirerek faydalarının anlatılması

Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra yapılan işgalleri gösteren harita çiziniz

M. Kemal’in Kurtuluş Savaşında Anadolu’daki hareketlerini gösteren harita çiziniz

Atatürk İlke ve İnkılaplarını Gösteren Tarih Şeridi   hazırlama

Ermeni sorunu ve sonucu


        



VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ
Performans Görevi Konuları
Proje Görevi Konuları

İnsan ve diğer canlılar arasındaki benzerlik ve   farklılıkları gösteren afiş hazırlama.
Kardeşlik,sevgi,saygı,hoşgörü,dostluk,dayanışma,adalet kavramlarından birini farklı yöntemler (drama,resim,afiş vb.)kullanarak anlatma.

İnsan haklarının gelişimini gösteren zaman şeridi hazırlama.
Atatürk’ün insan hak ve özgürlüklerine verdiği önemi anlatan resim,afiş vb.hazırlama.
Olumlu/olumsuz iletişime örnek drama hazırlama.
Çocuk hakları sözleşmesinin maddelerini farklı yöntemlerle (resim,afiş,fotoğraf vb.) anlatma.
Çevresinde yaşanan bir sorunla ilgili demokratik çözüm önerisi geliştirme ve bunu drama yöntemiyle

Kendi bireysel farklılığını dikkate alarak topluma neler katabileceğine ilişkin drama hazırlama.
Demokratik ortamların oluşması ve yerleşmesi amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunan bireylerle ilgili biyografi hazırlama.
İçinde yaşadığı toplumu zenginleştiren farklı görüş,düşünce,inanç ve kültürel değerleri anlatan afiş hazırlama.
Yakın çevresinden meslek sahibi başarılı kadınlarla eğitimleri,mesleğe başlamaları,iş ve ev hayatında yaşadığı zorluklar,başarı hikayeleri vb.konularını kapsayan röportaj yapma.
canlandırma.
Çevresinde insan hakları ile ilgili çalışma yapan kurum ve kuruluşlara ait bilgi toplama ve sunma.
Okul ortamını/çevrelerini güzelleştirecek,kendileri için daha yararlı bir hale getirebilecek bir proje hazırlama.
Belirlenen bir toplum sorunu ile ilgili (açlık,yoksulluk,göç,işsizlik,çevre kirliliği,çölleşme vb.) çözüm panosu oluşturma.


10.   Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği
Konuların özelliklerine göre diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği yapılmasına karar verildi.

11.   Dilek ve temenniler
       
 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılının bütün öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı ve verimli olması dileğiyle toplantıya son verildi.                  


ALINAN KARARLAR

1.Yıl içinde yapılacak çalışmaların planlanmasında çalışma takvimine uygun olması kararı alındı.
2. Sosyal Bilgiler konularının  işlenişinde değişiklikler göz önünde bulundurularak öğretim programına , kazanımlara,etkinliklere ve ara disiplinlere itina gösterilmesi gerektiğine karar verildi.
3. Kılavuz kitap olduğu gerekçesi ile günlük planların kılavuz kitaptan uygulanmasına ,ancak uygulamanın okul ve çevre  imkanları dahilinde gerçekleşeceği için yıllık planlar üzerinde düzeltmeler yapılabileceğine karar verildi.
4. Derslerde Soru – Cevap, Tartışma, Düz anlatım, karşılaştırma, dramatizasyon, örnekleme, tahlil, çözümleme, açıklayıcı anlatım, çizim,   haritada gösterme münazara, örnek olay incelemesi, problem çözme gibi öğrenciyi aktif kılan yöntemlerin kullanılmasına karar verildi.
5. Konuların işlenişinde “yakından uzağa, somuttan soyuta, basitten karmaşığa” ilkelerine uyulması kararı alındı.
6. Eğitimin görselleşmesi ve bilgilerin daha uzun süre muhafazası için okul imkanları dahilinde projeksiyon, haritalar, dergiler, gazeteler, küre, fotoğraflar ve diğer yardımcı kitaplar kullanılmasına karar verildi.
7. Yazılı sınavların 6. ve 7. sınıflar  Sosyal Bilgiler için 3,8.sınıf T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi için 2 sınav yapılmasına ve en az bir yazılı sınavın ortak yapılmasına karar verildi. Yazılı sınavlarda kısa cevaplı tekniklerin ve test tekniğinin uygulanmasına,konuların tamamını kapsayan soruların sorulmasına,ders içi performans notlarının  dersin işlenişi sırasında öğrencilerin ders veya derslerdeki etkinlikleri neticesine göre verilmesine karar verildi.
8.Yıl içerisinde öğrencilere her dönem için 1(bir)performans görevi verilmesine,belirtilen konular dışında öğrencinin isteği üzerine performans ya da proje görevi verilebileceğine  karar verildi.



Okul Müdür Yardımcısı                                                     Sosyal Bilgiler Ögrt.
     Yener İLDOKUZ                                                           Tuna DAŞTAN
               
                                                          
                                                                 UYGUNDUR.
                                                               17/09/2010
                                                       
                                                               Okul Müdürü
                                                             Mehmet SARITAŞ

                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder