Paragrafın Bölümleri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2018

Paragrafın Bölümleri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Paragrafın Bölümleri Nelerdir? 

Paragrafın bölümleri nelerdir? Paragrafın giriş, gelişme ve sonuç bölümü ve özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.


PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ
GİRİŞ BÖLÜMÜ (GİRİŞ CÜMLESİ)
Paragrafın giriş bölümü genel olarak tek cümleden oluşur. Bu bölüm bağlayıcı öğelerle başlamaz, önceki bir cümlenin devamı olduğunu düşündürmez. Paragrafın konusu genellikle bu bölümde ortaya konur.

> Eleştirmenin bu görüşüne güvenmeyen sanatçı başarılı olamaz.

> Türk şiirinde kullanılmış bunun gibi daha birçok ölçü vardır.

> Özetle, her eser yazarından okuyucuya bir mektuptur.

> Sanatçılar dış dünyadan aldıkları bu görüntüleri iç dünyalarıyla birleştirerek eserlerine yansıtırlar,

> Sait Faik, İstanbul’un daha çok kenar mahallelerini

Yukarıdaki cümleleri incelediğimizde altı çizili sözlerin bağlayıcı sözler olduğundan, bu cümleler bir paragrafın giriş cümlesi olamaz. Çünkü bir yazının ilk cümlesinde “bundan dolayı, ama, şöyle ki, bundan da anlaşılıyor ki, çünkü, özetle” gibi bağlayıcı sözler bulunmaz.

GELİŞME BÖLÜMÜ
Paragrafın en ayrıntılı bölümüdür. Bu bölümde yazar düşünceyi; açıklama, örneklendirme, tanık gösterme, karşılaştırma gibi yollarla geliştirir. Paragraftaki yardımcı düşünceler çoğunlukla bu bölümde bulunur. Bu bölümde giriş bölümünde bulunmayan bağlayıcı sözler bulunabilir.

SONUÇ BÖLÜMÜ
Bu bölüm genellikle tek cümledir. Yazar bu bölümde düşüncesini derleyip toparlar ve bir sonuca bağlar. Paragrafta anlatılanları özetleyen bölümdür. Çoğunlukla; “kısaca, özetle, böylece bununla birlikte, bundan dolayı” gibi bağlayıcı sözlerle başlar.

Paragraftaki giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini aşağıdaki örnekte gösterelim:

Sanatçılar eserlerine yapılan eleştirileri nedense kabul etmek istemiyorlar. (Giriş Bölümü) Çok açık gaflarını bile bir türlü görmek istemiyorlar. “Evet ama, fakat, hayır, şey, yani, tabi ki, dediğiniz yanlış” laflarıyla işi idareye çalışıyorlar.(Gelişme Bölümü) Bilmiyorlar ki iyi sanatçı olmak, eleştiriye açık insanların harcıdır. Eleştirilmeden başarılı olmak olanaksızdır. (Sonuç Bölümü)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder