İzafiyet Teorisi nedir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

İzafiyet Teorisi nedir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İzafiyet Teorisi nedir

İzafiyet yani görelilik teorisi, çeşitli hızlarda olan aralar veya maddelerde geçen zamanın, uzay-zaman içinde değişik konumlarda bulunan gözlemcilere göre göreceli olduğunu varsaymaktadır. Einstein’in teorisidir. Einstein’a göre teori 3 bölüme ayrılmaktadır.


İzafiyet teorisi nedir?

İzafiyet Teorisi nedir
İzafiyet Teorisi nedir

Evrenin sonlu ve eğrisel bir düzlemde olduğuna inanan Einstein, evrenin 4 boyutlu olduğuna inanır. 4. Boyut zamandır. Işık hızı ile giden bir Ufo düşünün, 10 yıllık seyahate çıkan ve geriye dünyaya dönen gemiyi kullanan kişi, daha genç olarak geriye dönecektir. Işık hızında yolculuk yapan kişi, onun saati ile 10 yıl, dünyada 15-20 yıl olacaktır. 

Pek çok bilim adamı, buna hile dese de, Princeton üniversitesi kuramsal olarak zamanda geri yolculuk yapılabileceğinin mümkün olabileceğini kanıtlamıştır. Bu teoriye göre, hayali bir zaman makinesi yaratılıyor. Zaman ve uzay her ikisi de çok geniş kütlelerle karşılaşınca veya ışık hızı civarına çıkınca kırılıyorlar.  

Einstein, 1905 yılında İsviçre’deyken, özel görelilik kuramını geliştirmiştir. Yeni kuantum mekaniğinin keşiflerinden yola çıkarak, ışığın uzayda bir enerji olarak hareket ettiğini göstermiştir. Bu yaklaşım, daha önceleri kabul edilmiş ışığın dalga teorisi ile çelişmiştir. Aslında Einstein, eski ışığın parçacık teorisini bütünü ile farklı bir tarzda ele almıştı. Burada ışık, çelişik bir karaktere sahip, aynı anda hem parçacık hem de bir dalga özelliği gösteren, yeni bir tip parçacık olarak görülüyordu. Özel görelilik, ışığın boşlukta olan hızının, ışık kaynağının gözlemciye göre hızı ne olursa olsun, her zaman aynı sabit değerde ölçüleceği kabulüdür.  Einstein, bu teoriyi E=mc2 olarak denklemleştirir. Bu denklem ile atomda hapsolmuş olan enerjiyi anlatır. Bir gram maddede içerilen enerji, 2000 ton petrolün yakılması ile üretilen enerjiye eşittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder