İlk Görüşte Aşk Var mıdır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

İlk Görüşte Aşk Var mıdır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İlk Görüşte Aşk Var mıdır?

Yeteri kadar pop şarkısı dinler ve romantik film izlerseniz, ilk görüşte aşkın birilerinin başına sürekli geldiğine inanmaya başlarsınız. Ama acaba gerçek dünyada, gerçek insanlar arasında da ilk görüşte aşk oluyor mu?


Aşk hakkındaki birçok şey gibi, ilk görüşte aşk sorusu da objektif olarak cevaplanamaz. Ama yapabileceğim en iyi şekilde konuyu detaylandırmaya çalışacağım.

İlk Görüşte Aşk Var mıdır?
İlk Görüşte Aşk Var mıdır?

Aklınız Sizinle Oyun mu Oynuyor?
Hiç birini görüp de, anında onun her parçasına karşı bir çekim hissettiniz mi? Hiç konuşmamanıza rağmen, buna karakteri de dahil. İlk görüşte aşk olduğunu düşündünüz belki ama o hissettiğiniz şeye psikologlar “hale etkisi” diyor. Hale etkisi şu demek: “Biri hakkında zihniniz özel bir izlenim oluşturuyor. Bu izlenim onu tanımlamanıza yetiyor. Bu kişiyi başta iyi bir şekilde değerlendirdiyseniz, kötü özelliklerini görmüyorsunuz.”

Mükemmel görünen birini gördünüz ve beyniniz hemen karakterinin de öyle olması gerektiği sonucuna atladı. Artık o, ya beyaz atlı prens ya da hayallerin kadını.

Ama hepimiz biliyoruz ki herkesin görünüşü ve karakteri örtüşmüyor. Yani hale etkisi gerçekten de sadece bir illüzyon. Aniden ortaya çıkan aşk duygularınız bu kişiyi tanıdıkça kaybolabilir.

Aşk Görünüşten Fazlasıdır
Aşkın ne olduğuna dair herkesin farklı bir görüşü var ama çok az insan sadece görüntüden ibaret olduğunu düşünüyor. Aşkta (bana sorarsanız) anlaşma, empati ve sabır vardır. İlk görüşte bunları ne alabilir ne de verebilirsiniz.

Bu, ilk duygularınız aşk halini alamaz demek değil. Birini gördüğünüzde, anlık olarak ona daha yakın durmak ve onun hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyebilirsiniz. İlişkiniz geliştikçe de, bu duygular aşka dönüşebilir. Ama aşk gerçekten de içinizden gelen ses için kullanılan bir kelime mi? Tanımınız yüzeysel olmadığı sürece hayır, değil.


 “Sadece Biliyordum” Diyen Çiftler
Birbirlerini ilk gördükleri anda bunu hissettiklerini, uzun bir ilişkiye sahip olacaklarını bildiklerini söyleyen çiftlerle karşılaşabilirsiniz. Gerçekte bildikleri neydi? Muhtemelen, karşılarındaki insanın görünüşünü ve hareketlerini sevdiler ve sonraki aşamaya, birbirlerini tanıma evresine geçtiler.

Eğer bunun ilk görüşte aşk olduğunu düşünüyorlarsa, benim için sorun değil. Ama aklınızda bulunsun, böyle bir hisse sahip olup, sonraları işlerin hiç de iyi gitmediği çiftler var. Asıl şeyler sonra gelir. Bağlılık ve önemsemedir ilişkiye hayat veren…

İlk Görüşte Aşka Fazla İnanmanın Tehlikesi
Neden ilk görüşte aşka dair pek iyi şeyler söylemediğimi merak ediyorsunuzdur. Bu fikrin hoş buluyorum aslında ve bazı romantik filmleri de seviyorum. (Favorim olan ilk görüşte aşk sahnesi Romeo ve Juliet’tekidir.)

Ama başta yoğun hislere sahip değilseniz, hiç bir zaman aşka dönüşmez diye bir şey yok. Birçok mükemmel ve güçlü ilişki aslında tamamen sıradan bir şekilde başlıyor.

Daha da önemlisi, “hale etkisi” tehlikeli olabilir. Çok çekici birini görüp, hissettiğiniz şeyin aşk olduğunu düşünürseniz, onunla ilgili her şeyi abartacak ve belki de sonunda incineceksiniz. Kalbiniz muhakeme yeteneğinizi esir aldığından onun sizi üzmesine izin vereceksiniz.

Peki Cevap Ne?
İlk görüşte aşka inanıp inanmama seçimi sizin. Sadece şu önemli, onu bulma ümidiyle gidip bulamadığınızda üzülmeyin.

Ve birisini görüp onun için yanıp tutuşmaya başlarsanız, farkına varın ki daha birçok özelliğinden haberdar değilsiniz. Ki bu özellikler sizin sevginizi hiç de hak etmiyor olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder