Elektrikli ütünün icadı, ütüyü kim buldu? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Elektrikli ütünün icadı, ütüyü kim buldu?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Elektrikli ütünün icadı, ütüyü kim buldu?

Günümüzde, çok farklı fonksiyonlarıyla her evde en önemli eşyalardan biri haline gelen ütünün icadı, 17. yüzyılın başlarında gerçekleştirilmiştir. İlk kullanılmaya başlandığı dönemlerde, elbiselerin kırışıklıklarını düzleştirmek amacıyla ısıtılan ağır taşlar kullanılmaktaydı. Sonraları ucunda sap olan düz demir plakalar ateş üzerinde ısıtılarak elbiselerin düzleştirilmesinde kullanıldı. Bu uygulamada sıkıntı hem ağır olması hem de ısının uzun süre korunamaması oldu. Sonrasında bu düz demir plakalar oyularak içlerine kor halindeki kömür konulmaya başlandı. Bu tür ütülerin en büyük sorunu çok ağır olmalarıydı.


Elektrikli ütünün icadı

Elektrikli ütünün icadı, ütüyü kim buldu?
Elektrikli ütünün icadı, ütüyü kim buldu?

Amerikalı bir mucit olan Henry Seely, 1888 tarihinde elektrikli ütüyü icat etti. İcat edilen bu elektrikli ütü, iki çubuk karbonun arasına yerleştirilen elektrik kablolarıyla demirin ısınması sağlanıyordu. Bu sayede ütüleme uygulaması kolayca yapılabiliyordu.

1905 yılına gelindiğinde buharlı ütü icat edilmiştir. Bugün de kullandığımız bu tarz ütüler, hem su hem de elektrikle çalışmaktadır. Ütüde bulunan bir su haznesine konulan su elektrik sayesinde ısıtılmakta, bu ısınan su da altta bulunan demir plakadan buhar olarak çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu buhar sayesinde, hem çok rahat hem de kusursuz bir ütü yapılmaktadır.

Ütüyü bulan bilim adamı kimdir?

İnsanlar, giydikleri elbiseleri düzgün bir şekilde kullanabilmek için çok farklı çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalar ve denemeler neticesinde farklı farklı yöntemler bulunmuştur. İlk zamanlarda mermer, odun ve cam gibi ısıtılabilen nesneler kullanılarak elbiseler düzleştirilmeye çalışılmış ve ütünün temelleri atılmıştır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Henry Seely ütünün tabanını ısıtmak amacıyla elektrikten faydalanmıştır. Böylece 1888 yılında elektrikli ütünün icadı gerçekleşmiş oldu.

Elektrikli ütüler zaman içerisinde oldukça gelişti. Ancak elektriğin az kullanıldığı dönemlerde, bu ütüler büyük bir ticari başarı elde edemedi. Eldez adında bir kuru temizleme şirketi, 1926 yılında buharlı ütüyü üreterek ütüye ayrı bir işlev kazandırdı. İlk zamanlarda fazla bir ticari başarı elde edemedi. Ancak, bugün ütüler çok gelişti ve kullanılan ütülerin neredeyse tamamı buharlı sistemde üretilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder