Başın Sol Tarafında Ağrı Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Başın Sol Tarafında Ağrı Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Başın Sol Tarafında Ağrı Nedenleri ve Tedavisi

Başın sol tarafında ağrı, migrenden veya sol kulak, sol göz problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Sadece başın sol tarafında ağrınız varsa, nadiren de olsa önemli bir sorun söz konusu olabileceği için doktora görünmekte gecikmemeli, beyin emarı da dahil olmak üzere gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.


 Başın Sol Tarafında Ağrı Neden Olur?
1) Bölgesel Baş Ağrıları
Aşağıdaki etkenler sağ tarafta olabileceği gibi, sadece başın sol tarafında ağrıya da neden olabilir:

Başın Sol Tarafında Ağrı Nedenleri ve Tedavisi
Başın Sol Tarafında Ağrı Nedenleri ve Tedavisi

Migren: Tek taraflı baş ağrılarında ilk akla gelen sorunlardan biridir. Her 7-8 kişiden birinde görülebilmekte, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla ortaya çıkmaktadır. Sorun migrense ağrının sol gözün arkasına vurması; ışık, ağır koku gibi uyaranlarla artması veya bulantıya yol açması beklenebilir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Bu ağrı türü migrenden çok daha yaygın görülmesine rağmen, tek taraflı ağrıya yol açma ihtimali daha düşüktür. Kaslarda ve saçlı deride gerginlik, sıkışma gibi hissedilir; geceleri şiddetlenebilir.

Cluster (Küme) Baş Ağrısı: Genellikle tek taraflı baş ağrısına yol açar. Yanma, batma şeklinde tanımlanır, daha çok göz çevresinde hissedilir. Gözlerde sulanma veya kızarmaya yol açabilir. Biyolojik saatteki değişimlerden kaynaklanabilir; migrenin aksine genellikle tetikleyici bir etkeni yoktur.

Dikkat: Başın sol tarafının ağrıması bazen de başka bir etki olmaksızın sadece psikolojik faktörler yüzünden tetiklenebilmektedir.

2) Kulak İltihabı
Sol kulakta görülen orta kulak iltihabı, başın sol tarafında ağrıya neden olabilir. Orta kulak iltihabı, iç kulak iltihabına dönüşürse, tümük iltihabına (mastoidit) veya menenjite neden olursa bu risk yükselir, ağrının şiddeti artabilir.

Aşağıdaki etkenler de başın sol tarafında ağrıya neden olabilir:

Sol gözde görülen sorunlar (glokom vb.)
Sol azı dişlerinde yaşanan sorunlar
Sol ense kaslarının gerilmesi, tutulması
Sinüzit
Stres
Tansiyon yüksekliği
Boyun fıtığı
Başın sol tarafına darbe almak
3) Beyin Anevrizması
Beyin anevrizması, beyin damarlarındaki zayıflık nedeni ile ortaya çıkan baloncuk oluşumudur. Yırtılmadığı sürece belirtiye neden olma ihtimali düşüktür; ancak yırtılırsa hayati tehlikeye neden olabilir.

Başın sol tarafındaki ağrıya neden olabilen aşağıdaki etkenler görüş kaybı, hayati risk gibi sorunlara yol açabilir; acil tıbbi destek gerektirir:

Dev hücreli arterit
Vertebral arter diseksiyonu
Beyin kanaması
Beyin tümörü
Başın Sol Tarafında Ağrı Nasıl Geçer?
Öncelikle baş ağrısının altta yatan sebebini bulmak için mutlaka bir nöroloji uzmanına danışmalısınız. Nedeni bulunduktan sonra tedaviye başlanması gerekir.

1) Migren Tedavisi
Migreni tamamen ortadan kaldıran bir tedavi henüz geliştirilmemiştir. Doktorunuz sumatriptan, sandostatin, DHE gibi ilaçlarla belirtilerin azalmasını sağlayabilir. Aşağıdaki öneriler sayesinde migrenin tetiklenmesinin önüne geçebilir; atakların daha kısa sürmesini sağlayabilirsiniz:

Yeterince uyuyun.
Mental ve fiziksel olarak rahat olun, yoga vb. teknikler deneyebilirsiniz.
Alkolü, kafeini azaltın. Migreninizi tetikleyen gıdaları not alarak onlardan uzak durun.
Egzersiz yapın. Obezitenin migrene yol açabileceğinin farkında olun, ideal kilonuzda kalın.
Östrojen içerikli ilaç kullanıyorsanız durumunuzu doktora anlatarak alternatif tedaviler isteyin.
2) Sıcak Veya Soğuk Uygulama
Sıcak veya soğuk uygulama, kaslarınızı rahatlatıp cildinizi olumlu yönde uyararak başta gerilim tipi baş ağrısı olmak üzere birçok farklı baş ağrısından kurtarabilir. Aşağıdaki önerileri de değerlendiriniz:

Stresten uzak kalın.
Ilık bir duş alabilirsiniz.
Postürünüze (duruş) dikkat edin.
Akupresür tekniklerini deneyebilirsiniz.

Dikkat: Başın sol tarafında ağrı ile birlikte şiddetli tansiyon dalgalanmaları, görüş kaybı, baygınlık, diksiyon bozukluğu gibi başka belirtiler de ortaya çıkıyorsa zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder