7. Sınıf Fen Bilimleri Çekim Potansiyel Enerjisi Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 06, 2017

7. Sınıf Fen Bilimleri Çekim Potansiyel Enerjisi Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
7. Sınıf Fen Bilimleri Çekim Potansiyel Enerjisi Konu Anlatımı
Enerji Çeşitleri
Hareket eden bir varlığın, elektrik tellerine konmuş olan kuşun ya da sıkıştırılmış bir yayın sahip olduğu enerji vardır. Hareketli varlıkların sahip olduğu enerjiye hareket(kinetik) enerjisi denir. Cisimlerin konumlarından(bulundukları yerden) dolayı sahip oldukları enerjiye çekim potansiyel enerjisi denir. Esnek cisimlerin sahip olduğu enerjiye esneklik potansiyel enerjisi denir.

Çekim Potansiyel Enerjisi
Elektrik tellerine konmuş olan kuş, daldaki elma, kitaplıktaki kitap gibi varlıklar bulundukları konumdan dolayı bir enerjiye sahiptirler. Çünkü bu varlıkların bu konumlara gelebilmeleri için yerçekimine karşı yapılan iş varlıklar üzerinde enerji olarak depolanır. Varlıkların konumlarından dolayı sahip oldukları enerjiye çekim potansiyel enerjisi denir. Çekim potansiyel enerjisi;

Cismin ağırlığına (kütlesi ve yer çekiminden dolayı) ve
Cismin bulunduğu yüksekliğe bağlıdır.
Eşit kütledeki iki cisim farklı yüksekliklerden kumlu bir zemine bırakıldıklarında, daha yüksekten bırakılan cisim kumlu zeminde sahip olduğu çekim potansiyel enerjisinin fazla olmasından dolayı daha fazla batar.

Çekim Potansiyel Enerjisi Yüksekliğe Bağlıdır
Farklı kütledeki iki cisim aynı yüksekliklerden kumlu bir zemine bırakıldıklarında, kütlesi daha fazla olan cisim kumlu zeminde sahip olduğu çekim potansiyel enerjisinin fazla olmasından dolayı daha fazla batar.

Çekim Potansiyel Enerjisi Ağırlığa Bağlıdır
Aşağıdaki görsellerdeki varlıklar çekim potansiyel enerjisine sahiptir. Çünkü hepsinin yere göre bir yüksekliği ve ağırlığı vardır.

Çekim Potansiyel Enerjisi Olan Varlıklar
Özet olarak; çekim potansiyel enerjisi cismin ağırlığı ve yüksekliğine bağlıdır ve her ikisiyle de doğru orantılıdır.


Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Fen Bilimleri Hareket (Kinetik) Enerjisi Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 7. Sınıf Enerji Çeşitleri, 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları ve 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı hakkında bilgiler verilmektedir.

esneklik potansiyel enerjisi nedir 7 sınıf 7 Sınıf 7 sınıf potansiyel enerji soru 7 sınıf fen ve teknoloji potansiyel enerji soruları 7 sınıf potansiyel enerji problemleri fen bilgisi 7 sınıf kinetik ve potansiyel enerji potansiyel enerji soruları çözümlü 7 sınıf

7. Sınıf Enerji Çeşitleri 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı Çekim Potansiyel Enerjisi Enerji - Kütle İlişkisi Enerji - Sürat İlişkisi Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Konu Anlatımı Potansiyel Enerji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder