Dokuz Taş Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 29, 2016

Dokuz Taş Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Dokuz Taş Nedir? Nasıl Oynanır? Etkinlik, Soru ve Çalışma Kağıtları
Dokuz taş oyuncuların taşlarıyla bir sıra oluşturmaya çalıştığı bir oyundur. Bir yere iç içe üç kare çizilir ve kenarları orta noktalarından birleştirilir. Böylece 12 köşede ve 12 kenar üzerinde olmak üzere 24 nokta ortaya çıkar.
Dokuztaş (Dokuztaş Nasıl Oynanır?)
Oyunun başında, iki oyuncu sırayla birer birer taşlarını noktalara yerleştirir. Dokuzar taş yerleştirildikten sonra sırayla hamle yapmaya başlanılır. Yatay, dikey veya çapraz bir üçlü dizebilen oyuncu rakibinin bir taşını dışarı atma yani "kırma" hakkı kazanır. Fakat bir üçlü dizi içindeki taşlar kırılamaz. Eğer tüm hepsi üçlülerin bir parçasıysa herhangi biri kırılabilir. 

İki taşı kalan oyuncu, oyunu kaybeder. 

DOKUZ TAŞ OYUNU
Çocukluk günlerimde, televizyonun olmadığı, olsa da siyah beyaz olduğu çocukluk günlerimde en çok oynadığım oyunlardan biriydi dokuz taş oyunu. Bazen zar zor ikna ettiğim babamla, bazen kardeşlerimle, bazen akraba çocuklarıyla, bazen de kendi çevremden karşılaştığım herhangi dokuztasbirisiyle zevk alarak oynadığım dokuz taş oyunu çocukluk günlerimin unutamadığım hatıralarından. Bir çeşit beyin jimnastiği yapmama olanak sağlayan dokuz taş oyunu özellikle televizyon ve bilgisayar oyunlarının esiri olmaya aday günümüz çocuklarının daha verimli ve yararlı vakit geçirmesini sağlarken, aynı zamanda düşünme kabiliyetlerini geliştirebilecek türden. Çocuk veya yetişkin her yaştan insanın zevk alarak oynayacağını düşündüğüm dokuz taş oyunu özellikle birlikte vakit geçirmek isteyen baba ve oğullara ve zekalarına ve düşünme yeteneklerine güvenen tüm öğrencilere tavsiye ediyorum. İyi eğlenceler… 

9 TAŞ OYUNU KURALLARI :
OYUNCU SAYISI: 2( Karşılıklı oynayan)

9 Taş oyun tahtası üzerine içi içe girmiş üç kare çizilir. En dıştaki karenin bir kenarı 30 cm, ortadaki karenin bir kenarı 20 cm ve en içteki karenin bir kenarı 10 cm'dir. Her oyuncuya ait dokuztaş vardır. Oyunun amacı rakibinin taşlarını oyun kuralları çerçevesinde alarak 2 taşı kalmasını sağlamaktır.

KURALLAR: 
Dokuztaş oyunu 2 kişi ile oynanır.
Oyuncular oyuna kura ile başlarlar.

Kura sonunda kazanan oyuncu ilk taşı koyarak oyuna başlar. Sonra rakibi bir taş koyar. Her iki oyuncunun elindeki 9 taş bitinceye kadar sırası ile taşları oyun tahtası üzerine koyarlar. Bu esnada oyunculardan biri yatay ya da dikey olarak taşlarını üçlü yapmışsa (per )rakibinin bir taşını alır. Rakibin üçlü peri varsa üçlü bozulmaz. Üçlü olmayanlardan birini alır. Ancak üçlü perlerin dışında başka taş yoksa üçlüyü bozarak bir taş alır. Çapraz olarak yapılan üçlemeler taş yemek için geçerli değildir.

Oyuncular ellerindeki 9 taşı da oyun alanına bırakmadan oyun alanındaki hiçbir taşı oynatamazlar. Yani hamle yapamazlar.

Oyuncular dokundukları taşı oynamak zorundadırlar.

Oyuncular yaptıkları üçlüleri ileri – yaparak rakibin taşını yiyebilirler.

Oyun süresi en fazla 20 dakikadır. Bir oyuncu en az 3 dakika içinde hamle yapmak zorundadır. 3 dakika içinde hamle sırasını kaybeder, hamle sırası rakibe geçer. 20 dakika sonunda oyun bitmemişse oyun tahtası üzerindeki taşlar sayılır. Tahta üzerinde taş sayısı fazla olan oyuncu maçı kazanır. Oyun tahtası üzerindeki taşlar eşitse oyun yeniden başlatılır. İlk taş alan oyuncu maçı kazanmış olur. Eğer taş yeme olayı gerçekleşmemiş ise 10 dakika sonunda kazanan kura ile belirlenir.

Oyun tahtasında üçtaşı kalan oyuncu taşlarını istediği gibi hareket ettirebilir. Yani en yakınındaki nokta ile en uzağındaki nokta arasında istediği bir noktaya taşını koyabilir.

Oyun normal devam ediyorsa oyunu 2 taşı kalan oyuncu kaybetmiş sayılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder