DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Türkünün Genel Özellikleri
Halkın ruh halini, derdini, neşesini, zevkini, dünya görüşünü, inancını, karşılaştığı olayları yansıtan; hece ölçüsüyle söylenmiş bent adı verilen ana bölümlere çoğu defa bağlantıların getirilmesiyle oluşturulan; manzum, ezgili anonim ürünlere “türkü” denir.
Türkü nazım biçiminin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Türküler, hece ölçüsünün bütün kalıplarıyla söylenebilir. En çok tercih edilenler hece ölçüsünün yedili, sekizli ve on birli kalıplarıdır.
Bir türkü iki bölümden oluşur: bent ve bağlantı (kavuştak). Bent, türkünün asıl sözlerinin bulunduğu bölümdür. Bağlantı ise her bendin sonunda yinelenen nakarat bölümüdür.
Bentler ve bağlantılar kendi içinde uyaklanır.
Türküler, başlangıçta sahibi belli ürünlerdir. Ancak zamanla türkünün asıl sahipleri unutulur ve sözlü gelenek içinde farklı coğrafyalara yayılarak anonim bir nitelik kazanır.
Türkülerin anonimleşmesinde eski zamanlarda göçler, kervanlar, askeri sevkler, gurbete iş için gidişler ve gezgin halk şairlerinin faaliyetleri yol oynamışken yakın zamanlarda kitle iletişim araçları rol oynamıştır.
Yayılma sırasında türkülerin sözlerinde ve ezgilerinde bazı değişiklikler meydana gelmiş, bazı durumlarda türkü tanınmayacak hale gelmiş ve farklı bir türkü olarak bilinmiştir.
Halk hikayelerindeki manzum bölümlerden ve saz şairlerinin şiirlerden oluşturulmuş türküler de vardır. Halkımız bazı aşıkların (saz şairlerinin) zaten belli bir ezgiyle söylenen şiirlerini benimseyerek, bazen bunlara çeşitli nakaratlar da ekleyerek bu şiirleri birer türküye dönüştürmüştür.
Aşık edebiyatı içinde de türkü nazım biçimini kullanarak şiir söyleyen sanatçılar vardır.
Türküler üç açıdan sınıflandırılır:
Yapılarına göre türküler
Temalarına göre türküler ( aşk türküleri, hasret türküleri, tören türküleri …)
Ezgilerine göre türküler (usullüler, usulsüzler)
1)Yapılarına Göre Türküler:
Bentleri bir mısra olan türküler
Bentleri iki mısra olan türküler
Bentleri üç mısra olan türküler
Bentleri dört mısra olan türküler
Karşılıklı söylenen türküler
Hekimoğlu
Hekimoğlu derler benim aslıma
Aynalı Martin yaptırdım da (narinim) kendi neslime
Hekimoğlu derler ufak bir uşak
Bir omuzdan bir omuza (narinim) on arma fişek
Konaklar yaptırdım mermer direkli
Hekimoğlu dediğin de narinim aslan yürekli
Konaklar yaptırdım döşetemedim
Ünye Fatsa bir oldu da (narinim) baş edemedim
Ünye Fatsa arası Ordu’da kurulur
Hekimoğlu dediğin de narinim O da vurulur
2)Temalarına Göre Türküler
Doğa türküleri
Aşk türküleri
Yiğitlik türküleri ve tarihi olayları ele alan türküler
Tören ( düğün, cem ayini vb.) türküleri
Askerlik türküleri
Ninniler
Ölüm türküler (ağıtlar)
Gurbet ve hasret türküleri
Kişiler üzerine söylenmiş türküler
Kader, hastalık türküleri
Didaktik türküler