Tarih 3 4. Türkler de Ekonomi Ünite Hazırlık Soruları ve cevapları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 31, 2014

Tarih 3 4. Türkler de Ekonomi Ünite Hazırlık Soruları ve cevapları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Tarih 3 4. Türkler de Ekonomi Ünite Hazırlık Soruları ve cevapları

Tarih 3 4. Türkler de Ekonomi Ünite Hazırlık  Soruları ve cevapları
Soru:  İthalat, ihracat, muhtesib, mültezim, enflasyon, emisyon terimlerinin anlamlarını araştırınız.
Cevap: 1 İthalat:Bir ülkeye başka ülkelerden mal satın alınması.
-İhracat:Yurt içinde üretilen bir malı yurt dışına satma.
-Muhtesib:İslam şehrinde çarşı ve Pazar esnafını din kurallarına göre denetleyen görevli, belediye memuru.
-Enflasyon:Paranın değerinin düşmesi
-Emisyon:Yayılım
Soru:  Coğrafi şartların ekonomik faaliyetleri nasıl etkilediğini araştırınız.
Cevap: 2. Coğrafi şartlar ekonomiyi etkiler. Örneğin tarım yaparak bir insanın yetiştirdiği ürünün iklim ve toprak yapısının kendisini yetiştirmeye elverişli olması gerek.
Soru:  İlk Türk devletlerinde iktisadi yapının oluşumunda hangi unsurlar etkili olmuştur? Araştırınız.
Cevap: 3. Bir ülkenin iktisadi sistemi o ülke toplumunun hayat tarzı  ve toplumsal değerleriyle yakından ilişkilidir. Osmanlı iktisadi anlayışının  oluşmasına  örfler, İslamiyet  ve devletin hakim olduğu coğrafyadaki kültürler vb…unsurlar etkili olmuştur.
Soru:  İpek Yolu’nun Doğu-Batı ticareti açısından önemini araştırınız.
Cevap: 4. Kağıt, çini, cam  ve ipek doğu ve batı ülkeleri arasında önemli bir yol ipek yolunun  esas ticari mallarını oluşturmaktadır.
Soru:  İslamiyet’in kabulü Türk devletlerinin vergi sisteminde hangi değişikliklere neden olmuştur?
Cevap: 5 İlk Türk devletlerinde olduğu gibi  Türk-İslam devletlerinde  de vergiye önem veriliyor ve toplanan vergiler önemli gelir kaynağı oluşturuyordu. Türk-İslam devletlerinde uygulanan İslam hukuku  vergi sisteminin oluşumunda da etkili olmuş ve vergi sistemi  bu doğruda şekillenmiştir. Şeri vergiler konulmuştur. Vergiler islami hal almıştır
Soru:  Anadolu’da kurulan devletlerin ekonomik açıdan gelişmesinin nedenlerini açıklayınız.
Cevap: 6. İklim şartları ve toprakların elverişli olması İkta sisteminin  uygulanması ile tarımsal alanda büyük artış sağlanmıştır.Ahiler tarafından teşkilatlandırılan  sanayi, zirai ve hayvani ürünleri değerlendirip  madenleri işleyerek  ticari faaliyetleri desteklemiştir.Türkiye Selçuklu sultanları  Karadeniz ve Akdeniz   limanlarını fethetmiş, buralara Türk tüccar  ve sermayedarlarını naklederek ithalat ve ihracat  müesseseleri kurmuştur.
Soru:  Türk-İslam devletlerinin, farklı kültür ve devletlerden, hangi iktisadi kurumları devraldıklarını araştırınız.
Cevap: 7.İkta sistemi, vergi sistemi,ahilik,vakıf sistemi

Soru:  Coğrafi keşiflerin Osmanlı ekonomisi üzerindeki etkilerini araştırınız.
Cevap: 8. Coğrafi keşifler sonunda sömürgelerden  gelen kıymetli  madenler özellikle gümüş Avrupa’dan sonra Osmanlı  topraklarında da hızla yayıldı.Avrupalı tüccarlar aldıkları mallara karşılık altın yerine gümüşle hatta mal ile ödeme  yapıyorlardı. Bu durumda ülkede gereğinden  fazla  gümüşün bol,ucuz ve kolay bulunur olması  madenlerin işletilmesini ekonomik olmaktan çıkardı.
Soru:  Osmanlı Devleti klasik dönemde reayayı korumak için ekonomik açıdan hangi tedbirleri almıştır?
9. Örneğin işçiliğe göre reayanın refahını sürekli kılmak için öncelikle piyasalarda istenilen kalitede uygun fiyata yeterli miktarda mal bulunması dikkate alınmıştır.Diğer bir örnek ise devletin toprağı reayaya miri arazi olarak verilmesidir.Böylece miri arazinin ekonomik olarak bağımsız olarak kişiye verilmiştir.
Soru:  Sanayi İnkılabı’nın Osmanlı sanayisine etkileri neler olabilir?
Cevap: 10. Sanayi inkilabıyla Osmanlı devleti, Avrupa devletlerinin önemli bir pazarı ve sanayileri içinde gerekli ham madde kaynağı olar bir ülke haline geldi.Devlet hem serbest dış ticaret anlaşmaları hemde yabancı sermaye yatırımları ve dış harcama ile Avrupa devletinin denetim ve nüfusu altına girdi.Bu bağlamda 1838 de İngiltere ile yapılan balta liman ticaret anlaşması Osmanlı ekonomisinde önemli değişimlere neden oldu.
Soru:  Osmanlı Devleti’nin dış borçlanması ekonomik ve siyasi açıdan hangi sonuçları doğurmuştur?
Cevap: 11. Osmanlı  hükümetinin paraya ihtiyaç duyduğunu bilen ve Bağdat demir yolu imtiyazını almak isteyen Almanya ön sözleşme imzalanmadan Osmanlı devletinde % 7 faiz ile 200.000 sterlin borç verilmeye kabul etmişti.Yine Osmanlı devleti 1910 da mali krize girdiğinde Fransa İngiltere den  borç para almak istediyse de  başarılı olamadı.Bunun üzerine Almanya ile yine %4 faizli 11 milyon altınlık borç anlaşması imzalandı.Bunun karşılığı olarak Osmanlı devleti 11 Mart 1911 de Bağdat demir yolu için ek bir sözleşme imzalamak zorunda kaldı.
Soru:  Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda ekonomide devletçi politikalar izlenmesinin nedenleri neler olabilir?
Cevap: 12. Cumhuriyetin ilk 10 yılında özel sektörün devlet den beklenti içinde olması yeterli sermaye, nitelikli iş gücü ve teknik elamana sahip olmaması vb. nedenlerden ekonomik gelişmede istenilen sonuç elde edilememiştir.Diğer taraf dan  bu durum karşısında devlet bir girişimci olarak sanayi faaliyetlerine başlamış ve özellikle 1929 da ortaya çıkar dünya ekonomik bunalımıyla birlik de   özel sektördeki düzenleyici ve güçlendirici müdahalesi artmıştır.Bu dönemde özel kesimin ülke sanayisinin gerçekleştirmemesini imkanı olmadığından 1930’larda devletçi politika benimsenmiştir.
C


Tarih 3 dersi Kitabı Ünite Ünite cevapları

1- Devlet Yapısı Ünitesi Soru ve cevapları

2- Tarih 3 dersi Toplum Yapısı Ünitesi Soru ve cevapları

3- Tarih 3 Dersi Türklerde Hukuk Soru ve cevapları
c- Ünite sonu soru ve cevapları için buraya TIKLA

4- Tarih 3 Dersi Türklerde Ekonomi Soru ve cevapları

5- Tarih 3 Dersi Türklerde EĞİTİM  Soru ve cevapları

6- Tarih 3 Dersi Türklerde Sanat ve mimari Soru ve cevapları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder