Turkce 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 2 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 16, 2013

Turkce 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 2

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Türkçe 1.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 2




FETHİYE KARADERE İLKÖĞRETİM OKULU
2013 / 2014 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI
TÜRKÇE DERSİ 1.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

  
Dersin Adı:  TÜRKÇE
Toplantı No: 1
Toplantı Tarihi: 18.09.2013
Toplantı Yeri: Müdür Odası
Toplantı Başkanı: İsmail AKSOY
Toplantıda Bulunanlar: Fatih Hüseyin NANELİDERE


GÜNDEM:

1-      Açılış ve yoklama.
2-      Bir önceki yılın zümre tutanaklarının okunması,yapılıp yapılamayan işlerin tartışılması.
3-      Türkçe dersi ile ilgili kanun, yönetmelik ve genelgelerin okunması.
4-      Yıllık ve günlük planların yapılmasında dikkat edilecek hususlar.
5-      Atatürk ile ilgili konuların yıllık planlara alınması ve öğretimi.
6-      Okulun ve derslerin amaçlarının incelenmesi.
7-      Dersin işlenişi.
8-      Derslerde takip edilecek öğretim ve uygulama metotlarının tespiti.
9-      Araç gereçlerin tespiti ve kullanımı.
10-  Yazılı ve sözlü sınavların şekli,sayısı ve zamanının belirlenmesi.
11-  Ödev konularının tespiti,verilme ve toplanma zamanlarının belirlenmesi.
12-  Ölçme ve değerlendirmede dikkat edilecek hususlar.
13-  Dersin diğer derslerle ilgisinin gözden geçirilmesi.
14-  Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için yapılması gereken hususların tespiti.
15-  Başarısız öğrencilerin başarılarının arttırılması.
16-  Özürlü öğrencilerin topluma kazandırılması.
17-  Okul- veli ilişkileri.
18-  Dilek ve temenniler.


GÜNDEMİN GÖRÜŞÜLMESİ:

1- 2002 / 2003 eğitim- öğretim yılı 1. dönem Türkçe dersi Zümre Öğretmenler Toplantısı 18.09.2013 tarihinde saat 13.00 ‘ da okul müdürü İsmail AKSOY’un başkanlığında okul müdür odasında , iyi dileklerle
açıldı.

2- Bir önceki yılın zümre tutanakları okundu. 2013 / 2014  Eğitim ve öğretim yılında  yıllık ve günlük planlarda herhangi bir aksaklık görülmemiştir. Konular yaşanan olumsuzluklara rağmen (okul inşaatının devam etmesi vb.) zamanında bitirilmiştir. Ders araç gereçlerinin tanıtımı ve kullanılması imkanlar ölçüsünde yapıldı. Kullanılan metotların öğrenciye yararlı olduğu ve öğrenci velileri ile diyalogun öğrencilerimizin başarısını belirli oranda arttırdığı bu sebeple bu yılda bu diyalogun yapılmasına karar verildi. Okul duvar gazetesinin bu yılda imkanlar ölçüsünde çıkarılmaya devam edilmesine karar verildi.





3- 1739 sayılı Temel Eğitim Yasası’ndan “ Türk Milli Eğitiminin Amaçları “ okundu.2098 sayılı Tebliğler Dergisi’nden Türkçe Müfredat Programı incelendi. Ayrıca 2089,2149,2457 sayılı Tebliğler Dergilerinin ilgili bölümleri ile 20336 sayılı Resmi Gazetedeki yönetmelikler okundu.



1-TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN GENEL AMAÇLARI:

a)      Türk milli eğitiminin genel amacı; Türk milletinin bütün fertlerini Atatürk milliyetçiliğine bağlı,Türk milletinin milli insani,manevi ve kültürel değerlerini benimseyen ,koruyan ve geliştiren;ailesini,vatanını milletini seven ve daima yüceltmeğe çalışan,insan haklarına ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek.
b)      Beden,zihin,ruh,ahlak ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir karaktere;hür ve bilimsel düşünce gücüne ,geniş bir dünya görüşüne sahip;insan haklarına saygılı,kişilikli ve teşebbüse değer veren ,topluma karşı sorumluluk duyan,yapıcı yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek.
c)      İlgi ,istidat ve kabiliyetini geliştirecek gerekli bilgi beceri,davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onları kendilerini mutlu edecek ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak
  
                 Böylece bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu arttırmak, öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde  iktisadi,sosyal,ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, seçkin ortağı yapmaktır.


4-Yıllık planların hazırlanmasında 2098 sayılı Tebliğler Dergisindeki müfredat programından yararlanılıp; okuma , metin inceleme,kompozisyon ve dilbilgisi konularının ,önemli gün ve haftalar dikkate alınarak dağıtılmasına karar verildi.Ayrıca günlük planlarda metinlerin bir bütün olarak yıllık planlardaki  süreye dayalı olarak ,yıllık planlarında plan kağıdına yapılmasına karar verildi. Günlük planlar düzenli bir şekilde bir deftere veya matbaa kağıdına bir haftada işlenecek veya o derste işlenecek konuların detaylı bir şekilde gösterilmesiyle olması. Günlük planların formaliteden öte öğretmenin anlatacağı konunun kısa özeti olması ayrıca örnekler ve sorulacak sorularında cevapları ile beraber yazılması, olası aksaklıkların günlük planların sonuç kısmına yazılması; karara bağlandı. Konuların dağıtılması sırasında özellikle konunun ağırlığına göre ders saatinin ayarlanması ve önemli gün ve haftalarda bu günlere ait konuların yıllık plana alınması .Ayrıca resmi tatillerin dikkate alınarak ve özellikle 19 Mayıs'tan sonra öğrenci ilgisinin azalmasından dolayı konuların buna uygun bir şekilde dağıtılması gerektiği hatırlatıldı.

5- 2457 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan Atatürk İlke ve İnkılapları  Öğretim Esasları Yönergesi gözden geçirilerek nutuk,anı,gezi yazısı gibi türler içinde Atatürkçü düşünceye yer verilmesine ,yıl içinde yazdırılacak kompozisyon ödevlerinde Atatürk’ün ilke ve görüşleri ile ilgili özdeyişlerin açıklanmasına karar verildi.


6- Öğrencilerin dinlediklerini,okuduklarını,incelikleriyle ve derinlikleriyle kavrama; bildiklerini, gördüklerini, duyup düşündüklerini doğru ve amaca uygun olarak sözle ve yazıyla anlatma kabiliyetlerini geliştirip, dilbilgisi ve yazım etkinlikleriyle pekiştirilmesi kararlaştırıldı.







7-
a)      Özellikle tüm sınıflarda yazının güzelleştirilmesi, imla hatalarının asgariye indirilmesi için konuların temelini teşkil eden tanımların yazdırılması,
b)      Toplum karşısında hitap etme güçlerini ve sınıf içi aktivitelerini arttırmak için anlatılan çözülen veya yazdırılan bölümlerin birkaç öğrenciye tekrar ettirilmesi
c)      Konuların daha önceden öğrencilere bildirilmesi böylece hazırlanmalarının sağlanmasına
d)      Konuların birden çok yöntemle işlenmesine
e)      Örneklerin günlük hayattan verilmesine
f)        Önceki konuların da örneklerle hatırlatılmasına
g)      Öğrenci merkezli bir ders işlenmesine
                  karar verildi

8- Dersin derste öğretilmesi ilkesi esas alarak öğrencilerin öncelikle konulara hazırlıklı gelmeleri sağlanmalı,ders sonunda gerek soru-cevap ile gerekse verilecek araştırma çalışmaları ile dersin pekiştirilmesinin faydalı olacağına karar verildi. Konuları işlerken seçilecek metotların öğrencileri sıkmadan ,öğrenme isteklerini geliştirici nitelikte olmasına dikkat edilmesini,özellikle soru-cevap tekniğine sık sık başvurulmasına ; öğrencilerin konuları iyice anlayıp kavrayabilmeleri için gerek güncel olaylardan hareket ederek ,gerekse çeşitli esprilerden yararlanarak derse motive edilmelerinin yararlı olacağına ; hoşgörü ve şefkat ile öğrencilere dersi sevdirme yolunun öğrenme zevkini artıracağı belirtildi.
    Ayrıca konuların özelliğine göre ; tümevarım,tümdengelim,soru-cevap, metin okuma-okutturma,tahlil,takrir,mukayese metot ve tekniklerinden bir veya birkaçının seçilmesinin yararlı olacağına; soru-cevap tekniğinin uygulanmasında öğrencilere doğruyu bulmaları konusunda  ip uçları vererek yardımcı olmanın ,doğru cevabı bulan öğrencilerinde not veya sözle taltif etmenin öğrencilerin derse olan ilgilerini arttıracağı , başarıyı artırmaya yardımcı olacağı belirtildi.

9- Okul kütüphanesinden öğrencilere verilecek araştırma ve inceleme ödevlerinde yararlanmaları tavsiye edilerek ;yazar,şair,tanıtma,özet çıkarma,inceleme,türler hakkında bilgi edinme ,örnek türler toplama konularında öğrencilerin kütüphaneye yönlendirilmesi kararlaştırıldı.
     Türkçe Sözlük , Yazım kılavuzu kullanma alışkanlığı ile Kompozisyon ve dilbilgisi kitaplarından yararlanılmasının iyi olacağı belirtilerek her sınıfta öğrencilerin katkıları sağlanarak bu araç ve gereçlerin alınarak ihtiyaç duyduklarında kullanmalarının sağlanması kararı alındı. Türkçe defterleri ile yazı defterlerinin büyük boy olmasına kara verildi. Gerekirse öğrencilerin geçen sene ki defterlerini kullanmaya devam etmeleri kararı alındı.
            a)Verimli ders çalışma yöntemlerinin öğrenciye anlatılması
            b)Derse başlamadan önce dersin ve konunun davranışlarının öğrenciye anlatılması
            c)Konu anlatılırken günlük hayattan örnekler verilmesi
            d)Sınıf içinden örnekler verilerek konunun daha heyecanlı hale getirilmesi
            karara bağlandı.

10- Her dönemin 3 yazılı sınavının Kasım,Aralık,Ocak ve Mart,Nisan,Mayıs aylarının ikinci ve üçüncü haftalarında yapılmasına ve bunlardan birinin test sınavı olmasına karar verildi.Yazılıların çok sorulu bütün işlenen konuları kapsayacak şekilde  ve öğrencinin muhakeme ve karar verme gücünü arttıracak şekilde olmasına gerekirse son sınavın çoktan seçmeli (test) yapılmasına karar verildi. Yazılı sınavların bir ders saatini aşmayacak şekilde olması,sorular hazırlanırken cevap anahtarının da beraberinde hazırlanmasına bu anahtar üzerinde sorulara verilecek puanlamanın da gösterilmesine ,cevaplar ve puanların eşit oranlanmasına ve cevap kağıdının sınav kağıtları ile beraber saklanmasına; ayrıca sınavdan sonraki ilk ders saatinde sorulan sınav sorularının öğrenciler ile beraber cevaplanmasına böylece cevaplayamadıkları sorularında kavratılması ve öğrencinin kendini değerlendirme gücünün arttırılması karara bağlanmıştır.
    Öğrencilerin aldıkları notlar en az 15 gün içinde duyurulacak kendilerini bir sonraki sınava hazırlamaları sağlanmış olacaktır.
     Kurtarma yazılısı veya yazılıya katılmayan öğrencilere yazılı yerine sözlü notu verilmesi yoluna gidilmeyecek, yazılıya girmeyen öğrenciler raporlu veya izinli ise yazılıya alınacaktır.
     Sözlü sınavların bir dönem içerisinde en az 3 tane olması,öğrencinin durumuna göre bunun artırılmasına karar verildi.Bu notların belirli bir ders saatinde değil konular işlenirken öğrenciye yöneltilen sorulardan ve derslerdeki başarısından verilmesi, ayrıca notun öğrenciyi bezdirici değil teşvik edici bir şekilde verilmesi karara bağlandı.
     Dilbilgisi sorularının %30; metinle ilgili anlama sorularının %30; yazılı anlatıma %30; yazım kuralları ve noktalamanın da %10 olarak değerlendirilmesi genelgeler doğrultusunda kararlaştırıldı.

Yazılı anlatım değerlendirmesi:
a-      Biçim 5 puan
Kağıt düzgünlüğü,yazı düzgünlüğü,temizlik,dikkatli olma ve kontrol etme alışkanlığı.
b-      Anlatım 10 puan
Düşüncelerin konuya uygun bir dille açık,arı,etkili bir şekilde anlatıp,anlatılmadığı.
c-      Plan 5 puan
Düşüncelerin bir düzene konulup konulmadığı.
d-      Düşünüş 5 puan
Düşüncelerin ortaya konulmasında ve belirtilmesindeki inandırıcılık; mantık sağlamlığı.
e-      İçerik 5 puan
Yazının genel kültür açısından taşıdığı olgunluk derecesi.

11- Öğrencilere verilecek ödev konularını açık ve anlaşılır hazırlanmasının yanı sıra öğrenciye zorluk vermeyecek şekilde müfredata uygun olmasına;ayrıca öğrencilere kaynak araştırması aşamasında yardımcı olunmasına karar verildi.
       Yönetmelik ilkeleri çerçevesinde , okul aile ve çevre olanaklarıyla,öğrencilerin ilgi,yetenek ve becerileri göz önünde bulundurularak, bireysel çalışma,gerektiğinde de küme çalışması biçiminde ödevlendirilmesi benimsendi.
       Öğrencilere verilecek ödevlerin konularının ve değerlendirmelerinin 8 kasım 1989 tarih ve 20336 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik doğrultusunda aşağıdaki şekilde konu başlıkları belirlendi ve kabul edildi.

6.ÖDEV KONULARI:
1-     Bir tartışmada görev alma.
2-     Anı yazma.
3-     Günlük tutma(Belli bir süreye ilişkin kısmı değerlendirmek üzere)
4-     Bir gezi yazısı yazma.
5-     Röportaj yapma.( Bir öğretmen,doktor,belediye başkanı,muhtarla...)
6-     Bilinen bir kişi,hayvan,eşya,yer ve olayla ilgili tasvirler yazma.
7-     Sözcüklerin gerçek ve mecaz anlamlarını araştırarak ,sözcükleri bu anlamlarına uygun biçimde cümlede kullanma.
8-     “ de” ve “ki” lerin yazımına ilişkin kuralları araştırma,bunları örnek cümlelerle gösterme.
9-     Birkaç değişik konuda ata sözü ve özdeyiş açıklamaları yazma.
10- Kitap( roman,öykü... ) inceleme çalışması yapma.
11- İzlenen bir filmi,oyunu özetleme,eleştirme.
12- Atatürk’ün çeşitli konulardaki sözlerini (cumhuriyet,özgürlük,eğitim,sanat,gençlik...) derleme.
13- Yöremizin tarihi ve turistik özelliklerini anlatan bir yazının hazırlanması.


7.SINIF ÖDEV KONULARI:
1-     Kurtuluş Savaşında Türk Kadınının katkılarını anlatan bir araştırma yazısı.
2-     Yurdumuzun kalkınmasında turizmin önemi.
3-     Bir paragrafın kelimelerinin köklerini,eklerini ve eklerin çeşitlerini inceleme.
4-     Yakın çevredeki iki kişinin portresinin yazılması.
5-     Anı yazma.
6-     Bir gezi yazısı yazma.
7-     Röportaj yapma.
8-     Ata sözü ve özdeyiş yazma.
9-     Kitap inceleme çalışması yapma.
10- İzlenen bir filmi,oyunu özetleme ,eleştirme.
11- Seçme şiirler defteri tutma.
12- Şiir türleri hakkında bilgi toplama , örnekler bulma.
13- Şiirler üzerinde redifleri ,uyakları ve çeşitlerini bulma.
14- Yaşanılan çevrenin folklor değerlerini(maniler,bilmeceler,ninniler,masallar,efsaneler ve benzerlerinden birine yönelik olarak) derleme.
15- Bir şairi,yazarı çeşitli yönleriyle ( yaşamı,sanatı,yapıtları,yapıtlarından bir ya da birkaç örnek metin...) araştırıp , inceleme.
16- Atatürk’ün çeşitli konulardaki sözlerini derleme.

8.SINIF ÖDEV KONULARI:
1-     Çalıkuşu romanının incelenmesi.
2-     Kiralık Konak romanının incelenmesi.
3-     Bir paragraftaki cümlelerin öğelerinin incelenmesi.
4-     Cümle çeşitlerinin örneklerle incelenip, bir paragraf üzerine uygulanması.
5-     Hece ölçüsünün şiir örnekleri üzerinde uygulanması.
6-     Ömer Seyfettin’in bir hikayesinin incelenmesi.
7-     Fiil çatılarını örneklerle açıklama ve bir paragraf üzerinde incelenmesi.
8-     Yaşanılan yörenin folklorunu inceleme.
9-     Mülakat yapma.
10- Günlük tutup,anılarını yazma.
11- Atatürk’ün eğitim politikası üzerinde  araştırma yapma.
12- Biyografi yazma.
13- Resimlerle Atatürk’ün çeşitli konulardaki özdeyişlerini derleme.
14- Gezip gördüğü yerleri anlatma.
15- Kitap inceleyip tanıtma.

      Ödevler değerlendirilirken aşağıdaki tablonun göz önünde  bulundurulması kararlaştırılmıştır:
   a)Ödevlerin Planlanması......................................               10 Puan
   b)Araştırılan kaynakların isabetli seçimi....................      20 Puan
   c)Kaynakları anlayıp değerlendirme...........................      20 Puan
   d)İmla kurallarına uyma ,anlamı ifade etme................... 20 puan
   e)Sunuş biçimi(Düzen ,zamanında teslim)......................  20 Puan
   f)Vardığı sonuçtaki isabetlilik..............................              10 Puan


12- Yazılı yoklamalarda soru sayısını 7 veya 8 adedinin metin inceleme ve dilbilgisi,bir sorunun kompozisyon şeklinde olması ve değerlendirmelerinin 9.maddede belirlendiği şekilde olması kararlaştırıldı.
        Sözlü etkinliklerde öğrencilerin okuyuşları ,metinlerle ilgili sorulara verdikleri cevaplar gördüklerini , duyduklarını ,yaşadıklarını ,hatırladıklarını ,tasarladıklarını eksiksiz ve doğru anlatabilmeleri; ( sosyal faaliyetlerdeki başarılarının,ders hazırlıklarının,okuma alışkanlığı kazanmaları için verilen kitap okuma-inceleme ödevlerinin dikkate alınması yönetmelik gereği) göz önüne alınacaktır.

13- Atatürk  ve tarih ile ilgili  konularda Sosyal Bilgiler öğretmeniyle,bilim ile ilgili konularda Fen Bilgisi öğretmeni ile işbirliği yapılması kararlaştırıldı. Okuma alışkanlığı kazandırma ,öğrencilerdeki telaffuz bozukluklarını , imla ve noktalama yanlışlarını düzeltme konularında tüm sınıf ve ders öğretmenlerinin birlikte hareket etmeleri uygun görüldü.


14- Öğrencilerin kütüphaneden yararlanması yanı sıra kitap okuyan öğrencilerin notla taltif edilmesi,derslerde öğrencilerin okuma merakını ve ilgisini arttıracak örnek kitaplar getirilmesi ; bütün öğrencilerin yıl içinde okulumuza bildirilen çeşitli yarışmalara katılmalarının sağlanması, özellikle yetenekli öğrencilere özel ödevler ve görevler verilmesi kararı alındı.

15- Okul-veli işbirliğinin öğrenci başarısının yükseltilmesindeki en büyük etkenlerden biri olduğu belirtilerek bu yıl bunun daha yoğun olarak gerçekleştirilmesi istendi. Bir öğretmenin öğrenciye faydalı olabilmesi için planlı ve diğer ilgililer ile iş birliği içinde olması gerekmektedir. Öğretmenin tek başına faydalı olması mümkün değildir, zaman zaman öğretmen arkadaşlarımıza,okul idaresine ve velilere danışarak ve işbirliği yaparak destek ve bilgi almak öğrencinin tanınmasına ve başarısının arttırılmasına sebep olacaktır.


16-
a)       Başarısız ve pasif öğrencilerin baskı yerine caydırıcı metotlar ile eğitilerek derse ilgilerinin sağlanmasına
b)      Verilen ödevlerle sorumluluk duyguları arttırılacak
c)      Daha yakından ilgilenmek için ön sıralara oturtulacak
d)      Sorunları üzerinde durulacak
e)      Başarılı öğrencilerin yanlarına oturtularak aktif hale getirilmeye çalışılacak
f)        Tahtaya sıkça kalkmaları sağlanacak
g)      Taktir edici sözler ve davranışlar ile kendilerine güvenleri arttırılacak



17-      a)Diğer zümre öğretmenleri ile iş birliği yapılarak özendirici etkinlikler yapılmaya çalışılacak
            b)Güven duyguları aşılanmaya çalışılacak
            c)Velisiyle sürekli diyalog içinde olunacak
            d)Sınıf içinde uygun yerlere oturtulacak
            e)Özürlü olduklarını hissettirecek davranışlardan uzaklaşmaları için diğer öğrenciler uyarılacak
            f)Verilecek uygun görevlerde öncelik tanınacak



18- Ders dışı etkinlikler olarak ; öğrencilerimizin ilimizde gerçekleşen kültürel etkinliklere imkanlar ölçüsünde götürülmesine karar verildi. Okul duvar gazetesi çalışmalarında bütün öğrencilerin aktif olarak görev alması kararlaştırıldı.

     2002-2003 eğitim- öğretim yılı Türkçe dersi Zümre Öğretmenler Toplantısı; toplantı başkanı okul müdürü İsmail AKSOY ‘ iyi dilekleriyle bitirildi.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder