Turkce 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 1 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 16, 2013

Turkce 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 1

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Türkçe 1.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 1




2013 -2014 EĞİTİM - ÖGRETİM YILI
ORMANDİBİ SEHİT ÂDEM TAR İLKÖĞRETİM OKULU
I. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI TUTANAGIDIR

Toplantı Tarihi: 12.09.2013
Toplantı Saati: 15.30
Toplantı Yeri: Müdür Odası
Toplantıya Katılanlar: Müdür Vekili Gültekin Uğur - Türkçe Öğretmeni Muammer Bayrakçı

GÜNDEM MADDELERI
1 - Açılış
2 - Türk Millî Eğitimi’nin Temel Amaçları ve Türkçe Dersinin Genel Amaçlarının okunup incelenmesi
3 - Müfredat Programının İncelenmesi (2098 S.T.D)
4 - Yıllık ve günlük plânlarla ilgili açıklamalar (2089 S.T.D)
5 - Atatürkçülük Konularının Yıllık ve Günlük Planlara Aktarılması (2504 S.T.D)
6 - Öğrenci Başarısını Arttırmak İçin Alınacak Tedbirler
7 - Öğretim Metot ve Teknikleri
8 - Derslerde Kullanılacak Araç ve Gereçler
9 - Ders Öncesi Hazırlık
10 - Diğer Zümre Öğretmenleri İle İş Birliği
11 - Ölçme ve Değerlendirme
12 - Ödevlerin Tespiti ve Değerlendirilmesi
13 - Güzel Yazı Dersi (2482 S.T.D)
14 - Dilek ve Temenniler

GÜNDEM MADDELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

1. Toplantı, Müdür Vekili Gültekin Uğur başkanlığında ve Türkçe Öğretmeni Muammer Bayrakçı’nın katılımı ile müdür odasında 12.09.2013 tarihinde, saat 15.30’da başladı.
Gültekin Uğur iyi dilekler ile toplantıyı açtı. Gündem maddelerine geçildi.
2.   Türk Millî Eğitimi’nin Genel Amaçları Müdür Vekili Gültekin Uğur  ve Türkçe Dersi’nin Genel Amaçları Türkçe Öğretmeni Muammer Bayrakçı tarafından okunarak hatırlandı.
3.   Müfredat programı, Türkçe öğretmeni Muammer Bayrakçı tarafından okundu.  
4.   Türkçe yıllık plânlarının matbu kağıtlara yapılabileceği, ancak konuların 4(dört) bölüm olmasından dolayı ayrıntıların gösterilemeyeceği Türkçe Öğretmeni Muammer Bayrakçı tarafından söylendi. Matbu olmayan büyük ebatta kağıda yapılmasının daha uygun olacağını  da ekledi. 
Müdür Vekili Gültekin Uğur, yıllık plânların titizlikle hazırlanması gerektiğini vurguladı. Yıllık plânların hazırlanmasında, okulumuzdaki bilgisayarlardan faydalanılabileceğini ekledi. Bu şekilde daha düzenli ve ayrıntılı plânların hazırlanabileceğini ve teknolojiden hepimizin faydalanması gerektiğini söyledi.
Günlük plânların günü gününe yapılmasının derslere plânlı ve programlı girilmesi hususunda gerekli olduğu, bunun zaten yönetmeliklerle de istendiği vurgulandı.
5.   Atatürkçülük konularının 2504 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlandığı söylendi. İlgili Tebliğler Dergisi incelendi. Bu konuların ders kitaplarında yer aldığı; yıllık ve günlük plânlara bu konuların aktarılması gerektiği Müdür Vekili Gültekin Uğur tarafından vurgulandı.
6.   Geçen eğitim-öğretim yılı, Türkçe dersinin yıl sonu başarı durumu gözden geçirildi, başarının aşağıdaki gibi olduğu ve iyi olduğu Gültekin Uğur tarafından söylendi.

SINIFLAR

6/A
6/B
7/A
7/B
8/A

TÜRKÇE

% 74
% 71
% 81
% 95
% 100

Öğrenci başarılarının arttırılması için aşağıdaki kararlar oy birliği ile alındı.
a)    Türkçe derslerindeki başarıyı yükseltmek için öğrencilerin okuma, yazma ve anlama çalışmalarına ağırlık verilecek, yanlışları anında düzeltilecektir.
b)    Dersin amacına ulaşılabilmesi için öğrenciler kitap okumaya teşvik edilecek; okumanın faydaları üzerinde durularak, öğrencilere kütüphane sevgisi aşılanacaktır.
c)   İşlenecek konular öğrencilere önceden duyurulacak; derse hazırlık çalışmalarına önem verilecek, yıllık plânda yer alan yazar ve şâirlerin bulunabilen değişik kitapları sınıfa getirilecek.
d)  Öğrencilerin okuma, anlama ve anlatma yeteneklerini geliştirerek, toplum önünde rahatça konuşabilmeleri için; ders dışı faaliyetlere önem verilecektir. Konular işlenirken daha önce işlenen konularla bağlantı kurularak, zihindeki kopuklukların giderilmesine çalışılacaktır.
e)   Öğrencilerin konularla ilgili radyo ve televizyon programlarını( panel, açıkoturum, forum, belgesel v.b.) seyretmeleri gerektiği vurgulanarak bunlardan öğrendikleri sınıfta anlattırılacaktır.
f)    Dil bilgisi konularında mümkün olduğunca çok sayıda örneğe yer verilecek; kompozisyon ve derslerinde teorik bilgiden ziyade uygulamaya önem verilecektir.
g)   İlçe, il ve yurt genelinde yapılacak yarışmalara öğrencilerin katılması sağlanacak, dereceye girenlerin eserleri okul panosuna asılacak ve bunlar öğrencilerin huzurunda teşvik amacıyla ödüllendirilecektir. Edebiyata karşı ilgi ve yeteneği olan öğrenciler desteklenecektir.
h)   Öğrencilerin aktif olarak derse katılmaları sağlanacaktır. Böylece öğrencilerde görülen anlatım ve dil bozuklukları giderilerek bu konudaki becerileri geliştirilecektir.
Bütün bunlara rağmen başarısız olan öğrencilerin başarısızlık sebeplerini öğrenmek için velilerle iş birliğine gidilecektir.
7. Türkçe Öğretmeni Muammer Bayrakçı, araç olarak seçilen metin parçalarının örnek olması bakımından öncelikle tarafımızdan okunmasının, daha sonra sesli ve sessiz okuma çalışmasının yaptırılmasının, öğrencilerin sözlü ifadelerini geliştirebilmek için sınıf içinde sözlü anlatım çalışmalarına ağırlık verilmesinin, konu ile ilgili olarak olabildiğince fazla sayıda öğrencinin düşüncelerinin açıklamasının önemini ifade etti.
Konuların işlenmesinde bu metot ve tekniklerin yanında soru-cevap, dramatizasyon, açıklayıcı anlatım, inceleme, uygulama ve örneklendirme tekniklerinin de kullanılması gerektiğini ekledi.
8.   Türkçe Öğretmeni Muammer Bayrakçı, ders esnasında kullanılmak üzere her öğrencinin yanında yazım klavuzu ve Türkçe sözlük gibi kaynakların; yazı dersinde de çeşitli boyutlarda divit uçları, hokka ve yazı defteri gibi araçlara her öğrencinin sahip olması gerektiğini söyledi.
9.   Müdür Vekili Gültekin Uğur, günlük işlenen konulara öğrencilerin ön hazırlık yapmaları ve gerekli çalışmaların günü gününe kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Yine verilen ödevlerin derse girişte sıkı bir biçimde kontrol edilmesinin önemli olduğunu, bunun öğrencilere sorumluluk duygusu kazandırmada da önemli olduğunu  ekledi.
10. Yöre şartlarından kaynaklanan telaffuz ve anlatım bozukluklarının düzeltilmesinde, yazılı ve sözlü anlatımlarda; düzgün cümle kurma, imlâ kuralları ve noktalama işaretlerine uymak konusunda diğer derslerin zümre öğretmenleri ile iş birliğine gidilecektir.
   Sınav kağıtlarının kullanımında, sınıflar arası paralelliğin sağlanması için diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği yapılması kararlaştırıldı.
11. Müdür Vekili Gültekin Uğur, yazılı sınavların 40 dakika içerisinde yapılması gerektiğini söyledi.
Türkçe Öğretmeni Muammer Bayrakçı, Türkçe derslerinden bir dönemde en az yönetmelik gereği 3 yazılı yoklama yapılmasının  ve en az 2’de sözlü  notu verilmesinin gerektiğini söyledi. Sınavların yönetmeliklere uygun yapılacağı ve sınavlarda toplam 8 sorunun sorulmasına karar verildi. Ayrıca öğrencilerin test tekniğini tanımaları için 3. sınavların test şeklinde yapılmasının uygun olacağı söylendi ve 3. sınavların bu şekilde yapılması oy birliği ile kabul edildi.
12. Türkçe dersinden ödev alan öğrencilere, ödev konularının en kısa zamanda duyurulmasına, aşağıda tespit edilen ödev konularının verilmesine, değerlendirmenin de aşağıdaki şekilde olmasına ve ödevlerin de ikinci dönemde, Nisan ayının en geç ikinci haftasında getirilmesine oy birliği ile karar verildi.

ÖDEV KONULARI

a)   Kitap(roman, öykü, oyun...) inceleme çalışması yapma
b)  Seçme şiirler defteri tutma(konusu; Atatürk, insan, yurt, doğa sevgisi v.b.)
c)   Şiir türleri hakkında bilgi toplama, şiir türlerinden örnekler verme
d)  Yaşanılan çevrenin folklor değerlerini(maniler, bilmeceler, ninniler, masallar, efsaneler, ve benzerlerinden birine yönelik olarak) derleme
e)   Bir şâiri, yazarı çeşitli yönleriyle(yaşamı, sanatı, yapıtları ve yapıtlarından bir ya da birkaç örnek metin) araştırıp inceleme
f)    Atatürk’ün çeşitli konulardaki sözlerini(cumhuriyet, özgürlük, eğitim, sanat, gençlik v.b.) derleme
g)   Bir aylık düzenli günlük tutma.
h)   “de” ve “ki”lerin yazımına ilişkin kuralları araştırma, bunları örnek cümlelerde gösterme
ÖDEVLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Konuyu kavrama ve ifade etme..............................
30 puan
Kaynaklardan yararlanma.....................................
20 puan
Kâğıt düzeni ve sayfa sayısı....................................
20 puan
İmlâ ve noktalama kuralları, yazının plânı.............
20 puan
Ödevi zamanında teslim etme................................
10 puan
13. Türkçe Öğretmeni Muammer Bayrakçı, yazı derslerinin 2482 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki ilköğretim okulu yazı dersi öğretim programı doğrultusunda yapılacağını vurguladı. Ancak öğrencilerin yazılarının geçen yıl çok bozuk olduğunu bu yıl el yazısına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini de ekledi. Oy birliği ile öğrencilere işlek, okunaklı ve kişiliği ifade eden bir el yazısı kazandırmak için özellikle bitişik el yazısı çalışmasına daha çok ağırlık verilmesine karar verildi.
14. Alınan kararlara uyulacağı konusunda fikir birliğine varılmış; öğretmen ve öğrencilere başarılar dilenerek, toplantı Müdür Vekili Gültekin Uğur tarafından sona erdirilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder