Sosyal Bilgiler 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 3 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 16, 2013

Sosyal Bilgiler 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 3

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Sosyal Bilgiler 1.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 3



2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI POZANTI ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU SOSYAL BİLGİLER GRUBU DERSLERİ (SOSYAL BİLGİLER, T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK, VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ) 1.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

     TOPLANTI TARİHİ: 07/09/2013
     TOPLANTI YERİ: Öğretmenler Odası
     TOPLANTI SAATİ: 10:00
     TOPLANTIYA KATILANLAR: Veysel KARACA (Müdür Yardımcısı), Zeki DOĞAN (Sosyal Bilgiler Öğretmeni)

GÜNDEM MADDELERİ:

               1- Açılış ve Yoklama
               2- 2010-2011 eğitim öğretim yılının genel değerlendirilmesi
               3- 1739 sayılı Türk Milli Eğitiminin Temel Amaç ve İlkelerinin gözden geçirilmesi
               4- Sosyal Bilgiler Dersi(6-7) Öğretim Programının (2588 ve 2589 sayılı T.D.) incelenerek değişikliklerin görüşülmesi,
               5- T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının (2582 sayılı T.D. ) incelenmesi ve 2504 sayılı Tebliğler Dergisine göre Atatürkçülük konularının işlenişi    
     6- Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi Dersi öğretim programının ve müfredatın incelenmesi
     7- Yıllık planlar ve günlük ders planları
     8- Konuların işlenişinde kullanılacak yöntem ve teknikler      
     9- Ders araç gereçleri
     10- Ortak sınavlar, Yazılı sınavlar
     11- Proje Ödevleri ve Performans Görevlerinin tespiti
     12- Başarıyı arttırıcı tedbirlerin görüşülmesi
     13- Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği
     14- Dilek ve temenniler

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

            1. Okul Müdür Yardımcısı Veysel KARACA 2011–2012 Eğitim Öğretim yılının okulumuza  ve tüm eğitim camiasına başarılar getirmesi temennisiyle toplantıyı açtı. Yapılan yoklamada zümre öğretmeninin hazır olduğu görüldü. Sosyal Bilgiler Zümre başkanı olarak Veysel KARACA, yazaman olarak ise Zeki DOĞAN seçildi.

            2. 2010-2011 eğitim öğretim yılı hakkında bilgi veren Veysel KARACA; genel olarak başarılı bir yıl geçirdiklerini, SBS sonuçlarına göre Anadolu Öğretmen Liselerine, Anadolu Liselerine ve Meslek Liselerine bir çok öğrenci gönderdiklerini, bunun da okulumuz adına büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

            3.Türk Milli Eğitiminin amaçları ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu Zeki DOĞAN tarafından okundu. 1739 sayılı Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları okundu. Bu amaçlar doğrultusunda: ö ğrencileri Atatürk ilke ve inkılaplarına  ve anayasada ifade edilen Atatürk milliyetçiliğine bağlı, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, görev ve sorumluluklarını bilen vatandaşlar olarak ilgi ve kabiliyetlerini geliştirerek, onların kendilerini mutlu kılacak bir meslek sahibi olabilecek vatandaşlar doğrultusunda yetiştirilmesi gerektiği belirtildi.
          
           4-5. Yenilenen Sosyal Bilgiler öğretim  programında yer alan değişiklikler incelenerek 2588 ve 2589 sayılı Tebliğler Dergisinden 6.ve 7. sınıf Sosyal Bilgiler konularının  işlenişinde değişiklikler göz önünde bulundurularak öğretim programının, kazanımlara, etkinliklere ve ara disiplinlere uygun olarak işlenmesi gerektiği Veysel KARACA tarafından belirtildi.
2582 sayılı Tebliğler Dergisi ve Talim ve Terbiye Kurulu tarafından yayımlanan T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının incelenerek, Atatürkçü düşüncede yer alan konuların 2504 sayılı Tebliğler Dergisine uygun olarak işlenmesine karar verildi.
           Zeki DOĞAN Atatürkçülük konularının gerek ders gerekse öğretmen kılavuz kitabında kazanımlara uygun olarak dağıtıldığını ve derslerde bu konuların üzerinde azami ölçüde durulduğunu söyledi.

Zeki DOĞAN, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin geçen yıl haftada 2 saate indirildiği halde, bu yıl kitabın içeriğinde herhangi bir değişikliğe gidilmediğini, bu durumun ders konularının yetiştirilmesinde sorun olabileceğini belirtti.
Veysel KARACA, iyi bir planlama ile bu sorunu çözeceklerini söyledi.

       6- Veysel KARACA, geçen yıl seçmeli olarak okutulan Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinin bu yıl haftada 1 ders saati olmak üzere zorunlu olarak okutulacağını hatırlattı.
       Zeki DOĞAN, Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinin bu yıl zorunlu olarak okutulacağını ancak Öğretmen Kılavuz kitabı ve Ders Kitaplarının henüz gelmediğini söyledi. Veysel KARACA eksik kitaplar için gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, yakın zamanda kitapların geleceğini umduğunu söyledi.
Ders öğretmeni Zeki DOĞAN Sosyal Bilgiler müfredat programının temelinin öğrenci merkezli eğitim olduğunu, zaten kendisinin de ders işlerken öğrencileri merkeze aldığını ve mümkün olduğunca onları daha aktif tutmaya çalıştığını ifade etti. Temel prensibin ise etkinlik temelli Sosyal Bilgiler Öğretimi olduğu vurguladı.

   7- Yenilenen Sosyal Bilgiler Öğretim Programına göre  6.,7.ve 8. sınıflar için kılavuz kitap olduğu gerekçesi ile günlük planların kılavuz kitaptan uygulanmasına, ancak uygulamanın okul ve çevre  imkanları dahilinde gerçekleşeceği için yıllık planlar üzerinde düzeltmeler yapılabileceğine karar verildi. Yıllık planların değişiklik yapıldığı takdirde kılavuz kitap dikkate alınarak yeniden yapılmasına karar verildi. Ayrıca kılavuz kitaplarındaki etkinliklerin dışında da başka etkinliklerin de hazırlanarak uygulanabileceği belirtildi.
   Diğer yandan yıllık planların bir nüshasının yazılı olarak, bir örneğinin de dijital ortamda okul idaresine teslim edilmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca günlük plan yapmaya gerek olmadığı, kılavuz kitaplardaki yönergelere dikkatle uyulması gerektiği vurgulandı. Gerekli durumlarda öğretmenin işleyişe uygun eklemeler yapabileceği üzerinde duruldu.

 8- Derslerin ve konuların özelliklerine göre ders işlenirken mümkün olduğunca öğrencilerin  merkeze alınması, yöntem ve teknik olarak öğrencilerin derse hazır olarak girmeleri sağlandıktan sonra, öğrencilerle konunun karşılıklı işlenmesi ve konu sonlarında mümkün olduğunca tekrarların yapılmasının faydalı olacağı ve bu doğrultuda konuların işlenmesine karar verildi. Derslerde öğretmenin toparlayıcı,  eksiklikleri giderici ve  bilgi tamamlayıcı fonksiyonu olacağı kararlaştırıldı.
 Ders işlenirken; açıklama, soru-cevap, anlatım, tartışma, gösterme yapma, ipucu verme, örneklendirme, beyin fırtınası, karşılaştırma, harita kullanma, not alma, bireysel etkinlik, not tutturma, çözümleme, grup çalışması gibi metotların konuların özelliğine göre kullanılması karara bağlandı. Ayrıca drama, örnekleme, tahlil, çözümleme, açıklayıcı anlatım, çizim, haritada gösterme münazara, örnek olay incelemesi, problem çözme gibi öğrenciyi aktif kılan , onu araştırmaya ve incelemeye sevk eden tekniklere de başvurulması gerektiği üzerinde duruldu.
Çalışma kitaplarındaki ödevlerin günlük olarak verilmesi ve kontrolünün mümkün olduğunca yapılmasının faydalı olacağı hatılatıldı.

9- Derslerde araç gereçlerin kullanılmasının öğretimin kalıcılığı açısından gerekli olduğuna dikkat çekilerek, araç gereç kullanımının öğrenmeyi somutlaştıracağı ve kalıcı hale getireceği ifade edildi. Bu amaçla öğrencilere haritalardan yararlanma alışkanlığının kazandırılmasına karar verildi. Derslerde başta Nutuk olmak üzere yardımcı kitaplar, haritalar, dergiler, gazeteler, küre, fotoğraflar kullanılmasına karar verildi. Okulumuzun her sınıfında projeksiyon cihazı ve internet olması nedeniyle teknolojiden faydalanılmasının eğitimin görselleşmesi ve bilgilerin daha uzun süre muhafazası için faydalı olacağı konusunda görüş birliğine varıldı.

  10- Yazılı sınavların 6. ve 7. sınıflar  Sosyal Bilgiler dersi için 3, 8.sınıf T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi ve Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersleri için 2 sınav yapılmasına ve en az bir yazılı sınavın ortak yapılmasına karar verildi. Yazılı sınavlarda kısa cevaplı tekniklerin ve test tekniğinin uygulanmasına, konuların tamamını kapsayan soruların sorulmasına, ders içi performans notlarının  dersin işlenişi sırasında öğrencilerin ders veya derslerdeki etkinlikleri neticesine göre verilmesine karar verildi.

Yazılı tarihleri olarak, I.Dönem yazılı sınavlarının;
6.ve 7.sınıflarda Sosyal Bilgiler dersinde Kasım, Aralık ve Ocak ayının ilk haftası,
8.sınıflarda T.C.İnkılap Tarihi ve A. ile Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinde Kasım ayının 3.haftası ile Ocak ayının ilk haftası yapılmasına;

II.Dönem yazılı sınavlarının ise;
6.ve 7.sınıflarda Sosyal Bilgiler dersinde Mart ve Nisan ayının 2.haftası, ile Mayıs ayının son haftası,
8.sınıflarda T.C.İnkılap Tarihi ve A. ile Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinde Nisan ayının 1.haftası ile Mayıs ayının son haftası yapılmasına;

  Ayrıca yazılı tarihlerinin yıllık planlarda belirtilmesine ancak müfredata göre bir hafta geç veya erken yapılabilmesine karar verildi

 11-  Proje ödevleri ve performans görevlerinin öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmalar  olarak verilmesine, bir ders yılı içinde en az 1(bir) Proje ödevi ve her dönem en az 1(bir) performans görevi verilmesine ve verilen dönem içinde değerlendirilmesine karar verildi.
Proje ödevlerinin ve performans görevlerinin değerlendirilmesi aşamasında kılavuz kitapta yer alan dereceli puanlama anahtarı ve proje değerlendirme ölçeği kullanılabileceği gibi, öğretmen tarafından hazırlanacak değerlendirme ölçeklerinin de kullanılabileceğine karar verildi.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Performans Görevi Konuları

  • Dünya haritası çizme (kıtalar ve okyanuslar)
  • Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunu tanıtma
  • İlkçağ Uygarlıkları ile ilgili kimlik kartı hazırlama
  • İklimler ve etkileri konulu afiş-poster hazırlama
  • Türkiye’de görülen iklimler konulu harita
  • Dünya Haritası Üzerinde İklimleri Gösterme
  • Anadolu’da Kurulan Uygarlıkları Harita Üzerinde Gösterme
  • Bölgemizde  yetiştirilen tarım ürünleri konulu harita hazırlama
  • Vatandaş olmanın sorumluluğu açısından vergi vermenin önemi konulu afiş ya da bir öykü hazırlama
  • Nizamülmülk, Mevlana, Harezmi, Biruni gibi bir Türk bilginin tanıtma
  • Mesleklerle ilgili sunum yapma


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Performans Görevi Konuları
  • İletişim ve İnsan İlişkileri Oyun Kartı hazırlama  
  • Nüfus Yoğunluğu haritası çizme
  • Son nüfus sayımı ile ilgili istatistikler
  • İletişim de Olumlu ve Olumsuz  Drama Yapma
  • Osmanlı Yöneticilerini Tanıtma
  • Osmanlı Ordu Teşkilatı tablosu hazırlama
  • Astronomi ile uğraşan bilim adamları
  • Coğrafi Keşifler ve Sonuçları
  • Sanayi İnkılabı ile ilgili kavram haritası hazırlama
  • Tımar Sisteminin Faydaları
  • Osmanlı Devleti 19.yy yenilikleri panosu hazırlama


8.Sınıf T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Performans Görevi Konuları
  • Atatürk ve Dört Şehir Gazetesi
  • Mustafa Kemal’in Savaştığı Cepheleri gösteren tablo çizimi
  • Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra yapılan işgalleri gösteren harita çizimi
·      Milli Mücadeleye Davet Afişi Hazırlama
  • Yararlı ve Zararlı Cemiyetleri gösteren tablo çizimi
  • M. Kemal’in Kurtuluş Savaşında Anadolu’daki hareketlerini gösteren harita çizimi
  • TBMM.ye karşı çıkan isyanların haritasının ve tablosunun çizimi
  • Atatürk İlke ve İnkılaplarını Gösteren Tarih Şeridi hazırlama
  • Batı Cephesi Savaşları tablo
  • Atatürk İlke ve İnkılaplarının Temel Dayanağını anlatan poster hazırlama
·      Atatürk’ün eğitime Verdiği Önemi Anlatan Pano hazırlama

                
PROJE ÖDEVİ KONULARI

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Proje Ödevi Konuları
§  Orta Asya İlk Türk Devletlerinden biri ile ilgili kitapçık hazırlama
§  Ülkemizde görülen iklimlerle ilgili slayt hazırlama
§  Bölgelerimizde yetiştirilen tarım ürünlerini harita düzeneğinde gösterme
§  Üretim ve Pazarlama projesi hazırlama
§  Ülkemizdeki madenlerle ilgili sunu hazırlama
§  Orta Asya Türk Devletlerini tanıtan broşür hazırlama
§  Mezopotamya Uygarlıklarının bilimsel çalışmalarını tanıtma
§  Geçmişten Günümüze Yönetim Şekilleri Uygulamaları
§  Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının kullanımı ile ilgili harita hazırlama
§  Nano Teknoloji


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Proje Ödevi Konuları
  • İletişimi Etkileyen Faktörleri Anlatan Bir Oyun hazırlama
  • Türk Tarihinde yönetim şekilleri ve yaşanan değişimler
  • Oturduğunuz mahallede yedi haneyi kapsayacak bir nüfus sayımı gerçekleştirerek elde ettiğiniz verileri grafikler haline getiriniz
  • Türkiye’deki Dünya miraslarının tanıtımı
  • Ahilik
  • Sanayi İnkılabı ve Sonuçları
  • Enderun Mektebi
  • Anadolu’da kurulan ilk Türk devletlerinden kalma yapı ve eserleri gösteren görsel malzemelerin kullanıldığı bir harita afiş ve poster hazırlama
  • Ali Kuşçu


8.Sınıf T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Proje Ödevi Konuları
  • Atatürk’ün hayatı ile ilgili fotoğraf albümü oluşturma
  • Atatürk  İlkeleri Dergisi Hazırlama
  • Milli Mücadele Dergisi Hazırlama
  • Lozan Barış Antlaşması
  • Montrö Boğazlar Sözleşmesi
  • Atatürk’ün Sözleriyle İlkelerini anlatma
  • Atatürk İnkılaplarının Türk Topluna Sağladığı Faydalar
  • II.Dünya Savaşı ve Türkiye
  • Atatürk Köşesi Hazırlama
  • Atatürk’ün Hayatı –Kronolojik-     
  • Eğitim Alanında Yapılan İnkılaplar                   

 12- Öğrencilerin başarısını arttırmak için; öğrencilerin derste sürekli aktif tutulmasına, konuların günlük hayatla ilişkilendirilerek ve somuta indirgenerek anlatılmasına, araç ve gereçlerin etkili kullanılmasına, okul-aile işbirliğine önem verilmesine, ödevlerin sık sık takip edilmesine ve sınıf rehber öğretmenleri ile işbirliği yapılmasına karar verildi.

  13- Konuların özelliklerine göre diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği yapılmasına karar verildi.
  14- 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılının bütün öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı ve verimli olması dileğiyle toplantıya son verildi.


 
                                        
ALINAN KARARLAR

1.Yıl içinde yapılacak çalışmaların planlanmasının çalışma takvimine uygun olması,

2. Sosyal Bilgiler konularının  işlenişinde değişiklikler göz önünde bulundurularak öğretim programına , kazanımlara,etkinliklere ve ara disiplinlere dikkat edilmesi,

3. Kılavuz kitap olduğu gerekçesi ile günlük planların kılavuz kitaptan uygulanmasına ,ancak uygulamanın okul ve çevre  imkanları dahilinde gerçekleşeceği için yıllık planlar üzerinde düzeltmeler yapılabileceğine,

4. Derslerde soru – cevap, tartışma, düz anlatım, karşılaştırma, drama, örnekleme, tahlil, çözümleme, açıklayıcı anlatım, çizim, haritada gösterme münazara, örnek olay incelemesi, problem çözme gibi öğrenciyi aktif kılan yöntemlerin kullanılmasına,

5. Konuların işlenişinde “yakından uzağa, somuttan soyuta, basitten karmaşığa” ilkelerine uyulması ,

6. Eğitimin görselleşmesi ve bilgilerin daha uzun süre muhafazası için okul imkanları dahilinde projeksiyon, haritalar, dergiler, gazeteler, küre, fotoğraflar ve diğer yardımcı kitaplar kullanılmasına ,

7. Yazılı sınavların 6. ve 7. sınıflar  Sosyal Bilgiler için 3, 8.sınıf T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi ve Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersleri için 2 sınav yapılmasına ve en az bir yazılı sınavın ortak yapılmasına,
 Yazılı sınavlarda kısa cevaplı tekniklerin ve test tekniğinin uygulanmasına, konuların tamamını kapsyan soruların sorulmasına,ders içi performans notlarının  dersin işlenişi sırasında öğrencilerin ders veya derslerdeki etkinlikleri neticesine göre verilmesine,

8.Yıl içerisinde öğrencilere her dönem için en az 1(bir) performans görevi verilmesine, belirtilen konular dışında öğrencinin isteği üzerine performans görevi ya da proje ödevi verilebileceğine, bu görevlerin dereceli puanlama sistemine göre değerlendirilmesine, kılavuz kitaplarından verilen proje görevlerinin  değerlendirilmesinde yine kitaptaki dereceli puanlama anahtarının kullanılmasına karar verildi.





  Zeki DOĞAN                                                                                 Veysel KARACA
  Sosyal Bilgiler Öğretmeni                                                                         Müdür Yardımcısı                   

                                                           
                                                                UYGUNDUR.
                                                               07/09/2011
                                                         Fatih Murat DUMAN
                                                               Okul Müdürü      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder