Sosyal Bilgiler 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 1 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 16, 2013

Sosyal Bilgiler 1.Donem Zumre Ogretmenler Kurulu Toplanti Tutanagi 1

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Sosyal Bilgiler 1.Dönem Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağı 1



  CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU
               2013-2014 Öğretim Yılı Sosyal Bilgiler-T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
                                  Dersleri I.Zümre Öğretmenler Kurulu
Toplantı No               :1
Toplantı Tar.             :03.09.2013
Toplantıya Katılanlar: Ergin MUTLUER(Sos. Bil. Öğrt-Zümre Başkanı), İbrahim YANPAR(Sos.Bil. öğrt.)
GÜNDEM MADDELERİ
1-Açılış ve yoklama
2-Türk Milli Eğitiminin amaç ve ilkelerinin Tebliğler Dergisinden okunması
3-Müfredat Programının okunması ve  8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük yeni müfredat programının incelenmesi İlköğretim yönetmeliğinin değişen bölümlerin incelenmesi
4-Bir önceki öğretim yılı zümre toplantısında alınan kararların incelenmesi
5-Öğrenci başarılarının değerlendirilmesi
6-Derslerin müfredat programlarının incelenmesi-yıllık planlar, etkinlikler
7-Ölçme ve değerlendirme
8-Proje ve performans ödevleri
9-Ders araçlarının tespiti ve faydalanma yolları
10-Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği
11-Dilek ve temenniler

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
1-Toplantı zümre başkanı Ergin MUTLUER ’in iyi bir eğitim–öğretim yılı geçirilmesi dilekleri açılmıştır.yapılan yoklamada zümre öğretmenlerinin hazır bulunduğu belirlenmiştir.
2-1739 Sayılı Türk Milli Eğitim Kanunundan Türk Milli Eğitiminin amaçları okunmuştur
3-8. Sınıflarda T.T.K.B’nin 23/2/2006 tarih ve 16 sayılı kararı doğrultusunda bu öğretim yılında uygulanacak olan  yeni T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı ele alınarak incelenmiştir. İnceleme sonucunda, müfredatta yer alan konular açısında yeni programın eskisi ile büyük ölçüde örtüştüğü sonucuna varılmıştır.Ancak, yapılandırmacı eğitim anlayışına uygun olarak hazırlanması nedeni ile dersin; program yapısı, dersin işleniş şekli,öğretim ilke ve yöntemleri ,ölçme ve değerlendirme yöntemleri açılarından önemli farklılıklar gösterdiği  tespitinde bulunulmuştur.Bu açıdan zümre öğretmenlerinin dersleri işlerken  önceki öğretim yıllarında dersin verilişi ile ilişkili alışkanlıkları ve yöntemlerinden sıyrılmaları konusunda çaba göstermeleri gereği dile getirilmiştir.Öğretmen kılavuz kitabının bu açıdan yeterli olduğu ve kılavuza bağlı kalınırsa sürecin olumlu şekilde sonuçlanacağı  görüşünde birleşilmiştir.
      6. ve 7. Sınıflarda ise30.06.2005 tarih ve 188 sayılı kararı ile kabul edilen “İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı” uygulanacağı, müfredatta herhangi  bir düzenleme veya değişiklik olmadığı belirtilmiştir
4-E.MUTLUER tarafından 2007-2008 yılı zümre toplantı kararları okunmuş;alınan kararların ve planlamaların büyük ölçüde gerçekleştiği dile getirilmiştir.Bununla birlikte 7. sınıf müfredatının işlenmesinde sürenin yetersiz kaldığı, bazı konuların yetiştirilmesinde sorunlar oluştuğu belirtilmiştir. Özelliklede Osmanlı imparatorluğunun dağılma dönemine ilişkin öğrenme düzeylerinde yetersizlikler olabileceği belirtilerek T.C. İnk. Tar. Dersinin 2. ünitesinde tamamlayıcı olması açısından birkaç ders saati ayrılmasının yararlı olacağını vurgulamıştır.
    6. Sınıflarda ise öğrencilerin Önceki yıllardan getirmeleri gereken bilgi ve kazanımların yetersizliklerinden kaynaklı süre sorunları oluştuğu bunun içinde 4. ve 5. sınıf zümreleri ile koordineli hareket edilmesinin sorunun çözümünde olumlu rol oynayacağı görüşünü dile getirmiştir.
5-Öğrenci başarısını artırmaya yönelik olarak alınabilecek önlemler konusunda aşağıdaki kararlar alınmıştır

  • Dersi öğrenci merkezli işlemek, bunun içinde doğru etkinliği seçmek veya geliştirmek . Gerekirse sürece öğrencileri de dahil etmek.
  • Derslerde yakından uzağa basitten zora ilkesini uygulamak
  • Konuları mümkün olduğunca somutlaştırmak,
  • Konular arası bağlantı kurarak pekiştirmek,
  • Tüm öğrencileri aktifleştirmek, bu amaçla; grup çalışmalarında grupların oluşumuna pozitif anlamda müdahalede bulunmak, öğrencilerin farklı yeteneklerini ortaya çıkarıcı etkinliklere ve yeteneklerine yer vermek.
  • Derslerde görsel materyallere ağırlık vermek(projektör, bilgisayar /internet,resim ve fotoğraf vb)
  • Derslerde oyun ve bulmacalardan istifade etmek,
  • Sınıf içi performansları düzenli ve objektif olarak takip edebilmek için değerlendirme formları kullanımına ağırlık vermek
  • Konu ve ünite sonlarında SBS na yönelik konu/ünite  ile ilgili testler çözmek( özellikle 8.sınıf)
  • Giriş değerlendirilmesine özellikle 6. sınıflarda ağırlık vererek öğretimin başlangıç noktasının belirlenmesi.
  • Öğrencileri düşünmeye ve yorumlamaya sevk edici tekniklere ağırlık vermek
  •  Öğrencilerin derslerde edindikleri kazanımları gündelik yaşamla ilişkilendirebilmelerini  veya uygulayabilmelerini sağlayacak tarzda etkinlikler düzenlemek ve ödevler vermek.
  • Öğrenci çalışma kitaplarını düzenli aralıklarla kontrol etmek
  • Başarısız öğrencilerle daha yakından ilgilenmek, şube öğretmenleri ile koordineli hareket etmek
  • Sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen ile işbirliği yapmak
  • Ünite sonlarında veya ağırlık verilmesi düşünülen konularda çalışma kağıtları vermek ve bunları portfolyoda istemek
  • Sınavlarda çoktan seçme, boşluk doldurma, eşleştirme doğru-yanlış,açık uçlu soru kısa yanıtlı soru tekniklerinden birkaçının birlikte kullanmak
  • Öğrenci gözlemlerinde sistemli bir plan kullanmak bu amaçla değerlendirme formları ve kontrol listeleri oluşturmak
  • Performans ödevlerini ünite başlarında liste halinde öğrencilere sunarak istekli öğrencilere dağıtmak sırası gelen konuda öğrencilerden sunumları ile dersin işlenmesinde sürece dahil etmek
  • Öğrencilere ait ürünleri sergileyerek motivasyonlarını artırmak
  • Velilerle işbirliği yapmak

.
6-E.MUTLUER Atatürkçülük konularının  2504 sayılı tebliğler dergisine göre dağıtılacağını söylemiştir.
       Yıllık planların hazırlanmasına ilişkin  2511 sayılı t.dergisinde yer alan ünitelendirilmiş yıllık plan örneğine uygun olarak hazırlanması gerektiğini öğretmen kılavuz kitaplarında yıllık plan örneklerinin bulunduğunu belirtmiş bununla birlikte ;iş takvimi müfredata uygunluk, okul şartları,bölgenin sosyo-ekonomik yapısı,öğrenci seviyeleri,yakından uzağa ilkesi gibi kriterlere dikkat edilerek yıllık planların yeniden hazırlanabileceğini dile getirmiştir..İ.YANPAR Etkinliklerin de günlük plan gibi önceden planlanıp etkinliğin yapısına göre  hazırlanmasının önemini belirterek bu alanda zümre öğretmenleri arasında eşgüdüm sağlanmasının önemini vurgulamıştır. Etkinliklerin belirlenmesinde fiziki koşullara, öğrenci seviyesine,kapasitelerine, zamana uygunluk ölçütlerinin göz önünde tutulması kararlaştırılmıştır.
E. MUTLUER yöntem ve tekniklere ilişkin olarak önceki zümrelerde alınan kararlar doğrultusunda müfredatın ve koşulların izin verdiği ölçüde anlatım yöntemi azaltılarak ;soru-yanıt, problem çözme,tartışma,beyin fırtınası,balık kılçığı gibi yöntemlerle eğitici oyunların uygulanmasının uygun olabileceğini belirtmiştir. İ.YANPAR da yeni müfredatın yapısına uygun öğretim tekniklerinin kullanılarak, öğrencinin ders içindeki aktivitesinin arttırılması gerektiğini belirterek Beyin Fırtınası yönteminin çocukların demokratik yaşamı benimsemelerinde etkili olduğu vurgulamıştır.
     Derslerde uygulanacak Etkinliklerin amaca uygun bir şekilde mutlaka yapılması gerektiği, örnek etkinliklerin hem kılavuz kitapta hemde T.T.K.Başkanlığı sitesinde mevcut olduğunu belirtmiştir.
7-Yeni ögretim programlarında benimsenen ölçme ve degerlendirme yaklaşımları baz alınacaktır.Buna göre ölçme ve değerlendirmede aşağıdaki esaslar doğrultusunda hareket edilecektir:
  • Sonucun yanı sıra sürece de odaklanma,
  • Bilginin hatırlanmasından ziyade uygulanmasına, yapılandırılmasına ve öğrencilerin üst
  • düzey becerilerini sergilemelerine önem verme,
  • Yazıya dayalı soyut görevlerden çok, gerçek hayata ilişkin, performansa dayalı
  • görevlere önem verme,
  • Örtülü, belirsiz ölçütlerden ziyade açık ve belirgin ölçütleri tercih etme,
  • Sadece öğretimin sonunda değil, öğretimin her aşamasında sürekli ölçme ve
  • değerlendirme etkinlikleri gerçekleştirme,
  • Not vermenin yanı sıra etkili ve zamanında geri bildirime ağırlık verme,
  • Tek yöntemle ölçme yerine çok yöntemle ölçme yapma,
  • Ne kadar öğrenildiğini tespit etmenin yanı sıra nasıl öğrenildiğini de belirleme,
  • Rekabet yerine ibirliğini destekleme.
                  İlköğretim Yönetmeliğinin değişen bölümleri dikkate alınarak(Resmi Gazetenin 26156 sayı /02.05.2006 tarihli nüshasının 35. maddesi)ölçme ve değerlendirme ;yazılı sınavlar, sınıf içi performans, performans ödevleri ve proje ödevlerinden oluşacaktır.
  





YAZILI SINAVLAR:
Ø   6.ve 7.sınıf sosyal bilgiler dersleri ve 8. sınıfta T.C. İnk. Tar. için her bir dönem 3 yazılı uygulama yapılması kararlaştırıldı.3. yazılı sınavların ortak ve bütünü içeren sorulardan oluşturulmasına karar verildi.
Ø  Sınavlarda :açık uçlu sorular, sınırlı cevaplı sorular,çoktan seçmeli sorular, doğru yanlış türü sorular, eşleştirme soruları, kısa cevaplı sorular sorulacaktır.
  SINIF İÇİ PERFORMANS:Sınıf içi performans notları verilirken:Ham bilgiyi ölçmeye yönelik değil anlama,kavrama  , ifade etme düzeyleri ,araştırıcı yönleri ,davranışları,sorumluluk alma özelliklerini(bilgi , beceri) ölçücü yöntem ve süreç içerisinde verilmesinin gerektiği bildirilmiştir.Ayrıca performansları değerlendirilirken :öğrenci ürün dosyaları,derse hazırlık süreçleri, etkinliklere katılma süreçleri, inceleme araştırma gözlem süreçleri dikkate alınacaktır. Yeri geldiğinde kontrol listeleri ve gözlem formları oluşturulacaktır.
PERFORMANS ÖDEVİ: öğrencinin sahip olduğu bilgi ve becerileri günlük yasamla da
ilişkilendirerek ortaya koymasını gerektiren kısa dönemli çalışmalar. olduğu Performans ödevinin
öğrencilerin bilgi ve becerilerini gerçek yasam durumlarına uygun olarak kullanmalarını
gerektirecek nitelikte olmasına özen gösterilmesi gerektiği belirtilerek performans ödevleri verilirken:
  •  Bir konu hakkında yazı yazma (makale, anı vb. )
  •  Başka zamanlarla, yerlerle veya kültürlerle ilgili hayalî bir mizansen oluşturma,
  •  Aynı grafikleri farklı ölçülerde çizme,
  •  Bir tarzdaki grafiği başka tarza dönüştürme,
  •  Bir haritadan sonuçlar çıkarma,
  •  Bilimsel bir olayı sözel ve görsel olarak betimleme,
  •  Bir konuyla ilgili afiş, poster, broşür vb. hazırlama,
  •  Mahallelerinin bir haritasını, krokisini çizme vb. alanlarına yönelik olması kararlaştırıldı.
            Performans ödevleri verilirken öğrencilerin konuyu belirlemede görüşünün alınması ödev süreci ile planlamanın yapılmasında rehberlik edilmesi gerektiği belirtildi. Performans ödevinin dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirileceği ve değerlendirme ölçütlerinin öğrenciye önceden verileceği belirtilmiştir.
PROJELER: Proje devleri öğrencinin ilgi istek kabiliyetler ve imkanları doğrultusunda verilecektir.proje ödevleri verilirken şu hususlar dikkate alınacaktır:
  •  Proje geliştirme süreci uzun, kompleks ve zorlu bir süreç olacağından, bu ödevler,
        öğrencilerin yaratıcılık, araştırma, iletişim gibi üst düzey zihinsel becerilerini geliştirmeye yönelik olmalı.
  • Projenin tasarımından ortaya konulmasına kadar geçen süreç, aynı zamanda bilimsel
      süreç basamaklarını da içereceğinden, bilimsel süreç becerilerinin gelişmesine yönelik   olmalı..
  • Proje çalışması, öğrencilerin grupla çalışma becerisinin geliştirilmesine ağırlık verilmeli.
  • Proje süreci öğrencileri teknolojiyi aktif olarak kullanmaya yönelteceğinden,
        öğrencilerin teknolojiyi kullanma becerisi kazanmalarına yönelik olmalı.
  • Proje çalışmasında bilgi öğrenciye doğrudan verilmediği için, öğrenciler proje
       konularında yaparak, yasayarak, inceleyerek bilgi kazanmalarına yönelik olmalıdır
               Proje ödevleri verilirken öğrencilerin konuyu belirlemede görüşünün alınması ödev süreci ile planlamanın yapılmasında rehberlik edilmesi gerektiği belirtildi. Performans ödevinin dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirileceği ve değerlendirme ölçütlerinin öğrenciye önceden verileceği belirtilmiştir
               Yeni müfredata uygun olarak öğrencilere bir “ürün dosyası” (portfolyo) aldırılması, yapılan çalışmaların bu dosyada saklanması ve öğrenci ölçme ve değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulması gerektiği söylendi. Tarih ve Coğrafya Atlasları ile, T.C Anayasası ve Türkçe Sözlüğün öğrenciler tarafından temin edilmesi gerektiği belirtildi



8-         
                            PERFORMANS ÖDEV KONULARI
performans ödevleri 1. dönem için kasım ayının son haftası verilerek  arılık ayının son haftası alınacaktır.2.dönem performans ödev tarihleri ve konuları 2.dönem zümresinde belirlenecektir.
                  Sosyal Bilgiler 6. Sınıf Konuları
  • Dünya haritası çizme (kıtalar ve okyanuslar)
  • İklimler ve etkileri konulu afiş-poster hazırlama
  • Türkiye’de görülen iklimler konulu harita
  • Bölgemizin bitki örtüsü konulu poster hazırlama
  • Resim/fotoğraflarla tarih şeridi hazırlama
  • Anadolu’da uygarlıklar konulu harita(uygarlıkları ,uygarlıktan kalan eserlerle temsil etme)
  • Ormanlar yok oluyor konulu afiş/poster hazırlama
  • Bölgemizde  yetiştirilen tarım ürünleri konulu harita ve grafik hazırlama
  • Bölgemizde  çıkartılan madenler konulu harita ve grafik hazırlama
  • Vatandaş olmanın sorumluluğu açısından vergi vermenin önemi konulu karikatür ile bir öykü hazırlama
  • Şanlıurfa Ticaret ve sanayi odasını tanıtma ve tanıtıcı afiş hazırlama
  • Doğal kaynakların tükenmesi ile ilgili olarak pano hazırlama
            Sosyal Bilgiler 7. Sınıf Konuları
  • Kimse beni anlamıyor
  • Haberleri karşılaştırma
  • Kitle iletişim özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği konulu basın takibi
  • 1950 -2000 yılları arası Şanlıurfa’nın nüfus artışını gösteren tablo hazırlama yorumlama
  • 2000 yılı nüfus sayımına göre Şanlıurfa’nın nüfus yapısını inceleme grafiklerle gösterme
  • Şanlıurfa’ya yapılan göçlerle ilişkili röportaj hazırlama
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde nüfus yoğunluğunun dağılımını gösteren haritayı inceleme ve yorumlama
  • Zaman içinde biz
  • İlimizde Türkiye Selçukluları ve Anadolu Beylikleri  döneminden kalan izler
  • Osmanlı Devleti ordu yapısını tablo şeklinde hazırlama
  • Şanlıurfa’da farklı kültürlere ait izler
  • Osmanlı sosyal yaşamı ile ilgili minyatür inceleme ve yorumlama
                  T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konuları
·        Milli mücadele’de kalem sizde(ders kitabı)
·        Kurtuluş Savaşı’mız(ders kitabı)
·   Kurtuluş Savaşı hazırlık dönemi posteri
·   TBMM’nin açılışı ile ilgili poster
·   I.Dünya Savaşında cepheleri gösteren harita
·   Mondoros Ateşkes  Antlaşması ile kaybettiklerimiz(harita/poster)
·   Yararlı cemiyetler (harita/poster)
·    Türkülerde Urfa’nın kurtuluşu
·    Lozan Barış Antlaşması ve Önemi
PROJE ÖDEV KONULARI
                   Sosyal Bilgiler 6. Sınıf Konuları
§  GAP’tan önce ve GAP’tan sonra Şanlıurfa
§  Şanlıurfa’nın iklimi(sıcaklık ,yağış, karlı gün sayısı vb. grafikleri)
§  Küresel ısınma:  etkileri ve alınabilecek önlemler
§  Erozyon :etkileri ve alınabilecek önlemler
§  Komnogena uygarlığı
§  Yatırım ve pazarlama projesi hazırlamak(ilimizin coğrafi ve ekonomik özelliklerini dikkate alarak)
§  Şanlıurfa’da sanayi (kendi oluşturduğu grafikler)
§  Şanlıurfa’da kaybolan meslekler /palancılık
                 Sosyal Bilgiler 7. Sınıf Konuları
  • Hemşerim memleket neresi
  • Şehrimizde ayak izleri
  • Ülkemizi Yönetiyoruz
  • Dünya mirasları
  • Şanlıurfa’da Vakıflar
  • Türklerin kullandığı alfabeler
              T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konuları
  • Atatürk’ün hayatı ile ilgili fotoğraf albümü oluşturma
  • Urfa’nın kurtuluşu ile ilgili poster ve fotoğraf albümü kitapçık oluşturma
  • İzmir İktisat kongresi konulu araştırma
  • Millet mektepleri konulu araştırma
  • Okul yıllığı oluşturma
  • Bir sivil toplum örgütü kurunuz
  • Ata’m izindeyiz(ders kitabı)
  • Şimdi bak neredeyiz?(ders kitabı)
9- Sosyal Bilgiler grubu derslerinde kullanılacak Araç ve gereçler belirlendi.  
  a- Derslerde eldeki olanakların en iyi şekilde  ve eğitimde somuttan soyuta ilkesine uygun olarak kullanımına dikkat edilecektir.
  b-Harita dolabının yeniden ve pratik kullanıma elverişli olarak düzenlenmesi kararlaştırıldı.                            
  c-Önceki öğretim yılında sıkça kullanılan projektörün bu öğretim yılında da özellikle etkinliklerin çoğaltılması gerektiği durumlarda tanıtım veya slayt gösterilerinde sıkça kullanılacaktır.
  d-Bilgisayar sınıfı okul idaresinin planlaması dahilinde ve müfredat konularına uygunluğa dikkat edilerek kullanılacaktır.
  e-Sosyal Bilgiler Panosu:  Ders ile ilgili duyuruları, sınav sonuçları, yanıt anahtarları, performans ve proje ödev konuları ve puanlama anahtarları, ders ile ilgili belirli gün ve haftalara yönelik çalışmalar ve öğrenci talepleri ile ilgili olarak kullanılacaktır.
  
10-Okuma anlama ,imla hataları ile ilgili olarak Türkçe   zümresi ile- ölçü ve hesaplamalarda matematik zümresi ile –Laiklik konularında Din kültürü zümresi ile Resmi bayram ve önemli günler ile ilgili kutlamalarda bütün zümrelerle koordinasyon kurulması kararlaştırılmıştır.
11- Toplantı katılanların iyi dilek ve temennileri ile sona ermiştir.








                     
                                                                    
     Ergin MUTLUER                                                                 İbrahim YANPAR                                                    
        Zümre Başkanı                                                               Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Sosyal Bilgiler Öğretmeni


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder