Serguzest Kitap Ozeti - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 13, 2013

Serguzest Kitap Ozeti

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
521 SERGÜZEŞT KİTAP  ÖZETİ


KİTABIN ADI          
Sergüzeşt
YAZARI                    
Samipaşazade Sezai
YAYIN EVİ ADRESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları/Ankara
BASIM YILI             
1984


KİTABIN KONUSU : 
Romanın konusu bir esir kızın hayatını,çektiği acıları anlatmaktadır. 

KİTABIN ÖZETİ : 
Dilber yaşadığı hayattan kurtulmak için evinden kaçar.Bir tüccarın eline düşer ve tüccar kızı esir pazarında memura satar.Memur ailesi de kendilerine yük olduğu gerekçesiyle esirciye satarlar. Esirci Dilber’in güzelliğini keşfedip besler ve yüksek bir fiyata oğlu için uygun gören bir hanımefendiye satar. 

Hanımefendinin oğlu Celal Bey Avrupa görmüş ressamdır. Kızdan hoşlandığı ve de onun esiri olduğundan, sık sık çeşitli kıyafetlere sokarak, ustasından öğrendiği şekilde tasvirlerini yapmaya başlar. Bütün bunlar kıza zulüm gibi gelir, dayanamayıp ağlamaya başlar. Celal Bey Dilberle evlenmek ister ancak işin içine aile bağları girer.Bunun farkına varan annesi Dilber’i esirciye sattırır. Celal bunu duyduğu zaman yataklara düşer ve bir daha kendine gelemez. Annesi yaptığı yanlışın farkına varır fakat artık çok geçtir. 

Bu arada Dilber Mısırlı bir tüccara satılmıştır. Saray gibi bir yerin harem bölümünde diğer kızlarla yaşamaya başlamıştır. Haremağası Cevher Ağa’da Dilber’i kızı gibi sevmiştir. İstanbul’a göndermeyi istemektedir. Dilber’i kaçırmak için dışarıdan merdiven dayayarak Dilber’i indirir. Ama kendisi ihtiyar olduğundan ve heyecanın da etkisiyle düşer ve ölür.Ne yapacağını şaşıran esir kız, çaresizlik içinde kendisini Nil nehrine atar ve hayatına son verir. 

KİTABIN ANA FİKRİ: 
Hiçbir zaman intiharı son çare olarak görmemeliyiz.Adaletin elbet birgün tecelli edeceğini unutmamalıyız. 

KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 
Soylu ve zengin bir aile çocuğunun esir bir kıza sırılsıklam aşık olması gibi okuyucuyu meraklandıran ilginç olaylar vardır. Romandaki bazı şahıslar şunlardır: 
Dilber : Çok gururlu ve sakin bir kızdır.Onu gören herkes aşık olmaktadır fakat esir olmasından dolayı evlenmesi mümkün olmamaktadır. Kurtuluşu intihar etmekte bulmuştur. Günümüzde böyle insanların eşya yerine konması bir insanlık ayıbı sayılmaktadır. 
Celal Bey : Namuslu iyi terbiye görmüş ve iyi bir eğitim almış, soylu bir ailenin çocuğudur.Dilber’in satılmasından sonra akli dengesini yitirmiştir. 
Cevher Ağa :Yardımsever ve çok babacan bir insandır. Dilber’i kızı gibi sevmiştir. Onu esir hayatından kurtarmak istemiştir fakat ömrü buna yetmemiştir. 

KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER: 
Eserde tutsak bir kızın başından geçenler anlatılmış, dönemin toplumsal sorununa gerçekçi bir yaklaşımla değinilmiştir. Bunun yanında, konuşmaların sadeliği, günlük dile uygunluğu ile de dikkati çekmektedir. Okuyucuyu meraklandırarak kitabın okunmasını sağlamaktadır. 

KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ: 

Samipaşazade Sezai, Türk yazar (İstanbul 1860-1936). Paris’e kaçarak jöntürk hareketine katıldı ve örgütçe yayımlanan Şura-yı Ümmette başyazarlık yaptı(1901-1908). Madrid’de elçi olarak bulundu(1909-1914). Sergüzeşt(1889) adlı romanı Türk edebiyatının ilk gerçekçi romanı olarak kabul edilir. 
Murat:Osmanlıyı yönetebilecek bir güce sahip ,halkı için ve ülkesi için herşeyi yapabilecek gözüpek bir yiğittir.
Sokullu Paşa:Yönetme kabiliyeti olan,zeki,devşirmeden yetişen bir sadrazamdır.
Bu kitapta Osmanlı Devleti’nin sır gibi saklanan harem hayatının,saray hayatının ve padişah eşlerinin yönetim konusunda etkilerinden açık bir dille bahsediliyor. 

Namık Kemal Tekirdağ’da doğdu (21 Aralık,1840). Namık Kemal; vatan şairlerimizin en büyüğüdür. Özel bir öğrenim görerek Kars’a, Sofya’ya gitti. İstanbul’a geldiği zaman (1857) Fransızca’yı öğrenmiş, divan dolusu şiirler yazmış bulunuyordu. Babıali Tercüme Odası’na memur oldu (1863). Şinasi ile tanışarak Tasvir-i Efkar gazetesine yazmaya başladı. 1865’de Şinasi’nin Paris’e gitmesi üzerine, bu gazeteyi tek başına devam ettirdi.Yazıları ulusun gözünü açacak, istibdat idaresini yıkacak nitelikte olduğu için, gazete kapatıldı, yazarları sürgün edildi. Uzun süren sürgünlerin ardından 1887’de öldü. En gür sesli vatan şairimizdir. Eserlerinde çoğunluk toplusal konuları; vatan, millet, hürriyet kahramanlarını işlemiş,”toplum için sanat“ ilkesine bağlanmıştır. 

Eserleri:Vatan yahut Silistre,Zavallı Çocuk,Gülnihal,İntibah. 

5.KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER: 

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ: 
İngiliz bir yazar olan Ann CHAMBERLİN ülkeler tarihine merakı olan bir gezgindir.Bugüne kadar birçok ülke gezmiş ve onlarla ilgili kitaplar yazmıştır.Yazarın yazdığı kitapların içinde Osmanlı Hanedanlığının etrafında geçen eserler de vardır.Önemli eserleri:Safiye Sultan1,Safiye Sultan2,Safiye Sultan3’dür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder