Siesta Nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Siesta Nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Siesta Nedir ?

Siesta ne demektir?
Siesta denilen kavram, günümüz şartlarında Meksika ülkesi ile özdeşleşmiş yapıdaki bir kavram olmaktadır. Şuanda siesta denildiğinde akıllara ilk gelen ülke Meksika olsa da, aslında bu kavramın ilk kez ortaya çıktığı yer İspanya’dır. Aslen bir İspanyol adeti olan siesta kavramı; oldukça ilginç bir adet şekli olduğundan diğer toplumlarca da sıklıkla ilgi çeken bir konu olmuş ve teker teker uygulanmaya başlanmıştır.


Siesta yapmak nedir diye bakıldığında, bu eylemin tamamen öğle tatili saatlerinde insanların daha iyi dinlenmek adına geçirdikleri kısa süreli uyku saatleri olduğu gözlemlenmektedir. Halkın bu uyuma alışkanlığına kısaca “kestirme” de dediği görülmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi asıl olarak ilk kez İspanyol adeti olarak ortaya çıkan siestanın çoğunlukla Meksikalıların uyguladığı bir adet olarak bilinmesinin sebebi, Meksikalıların çok uzun süreçler boyunca İspanyollar ile iç içe yaşamasından sonra, siestayı en az İspanyollar kadar sahiplenip uygulamaları ve kendi ülkelerinde bunu en yaygın adet haline dönüştürmeleridir.

Siesta Nedir ?
Siesta Nedir ?

gecmiste-siesta-uykusu

Siestanın ilk ortaya çıkışı
Latin Amerika bölgesi, bir dönem İspanyollar dahilinde sömürge altında tutulmuştur. Bu süreçlerde de İspanya, kendi kültürünü her yönüyle sömürgesi altında tuttuğu toplumlara empoze etmeye çalışmıştır. Siesta kültürü de o zamanlardan empoze edilmiş ve günümüze kadar ulaşabilmiş bir durumdur. Şuan hala hemen hemen tüm Latin Amerika ülkelerinde siesta uygulaması her gün günlük hayatta uygulanan bir uygulama olmaktadır. Aynı zamanda Avrupa’da da pek çok ülkede siesta oldukça fazla uygulanan bir uygulamadır.

Siesta isimli uygulamanın ortaya çıkartılmasındaki en büyük diğer sebep de iklimsel sebeplerin etkisidir. Latin Amerika’da bulunan ülkelerde, genelde öğle saatlerinde aşırı derecede sıcaklar meydana gelmektedir. Bu sebepten ötürü de halk arasında kimse dışarıya çıkmak, alışveriş yapmak vb. durumlarla uğraşmak istemez. Bunun yerine bu tip ülkelerde yaşamın daha aktif olduğu saatler sıcaklık oranlarının daha düşük olduğu sabahın erken saatleri ve güneşin etkisini kaybettiği akşam üzerine denk gelen saatlerdir.

siesta-yapilmasi

Bu durumda öğlen saatleri boşa çıktığından ötürü mümkün mertebe bu vakitlerini boş boş geçirmek istemeyen bireyler, yapılabilecek en sağlıklı ve en uygun şeyin uyumak olduğuna karar vermişlerdir. Bu tip öğle arası uykuları yavaş yavaş ülke geneline yayılmış bulunmakta, en sonunda gelinen nokta ülke genelinde siestanın bir gelenek haline dönüştürülmesi olmuştur.

Siesta uygulayan ülkeler hangileridir?
Günümüz koşullarında siestanın gerçekleştirildiği ülkeler, özellikle yoksul kesimin yüksek oranda bulunduğu ülkelerdir. Çünkü normal şartlarda boşlukta bulunulan o öğle saatlerinde para harcamak istemeyen yoksullar inatla siesta geleneğini sürdürmeyi tercih etmişlerdir. Çünkü bu tip yoksul kesimlerin sahip olduğu ortak düşünce, öğle saatlerinde bir kafeye ya da restorana gidilerek gereksiz para harcayarak ekonomik sıkıntıya düşmek yerine evinde ya da sabahtan bulunduğu ortamda kısa süreliğine uyku istirahatine çekilmek çok daha mantıklı bir davranıştır.

siesta-saatleri

Latin Amerika örnek verilecek olursa, orada yaşayan her birey (aralarında devlet memuru bulunsa dahi) öğle arası saatlerinde ilk fırsatta uyku molasına çıkmaktadır. Yani hem patron, hem işçi sınıf farkı gözetmeksizin aynı istirahat sürecine çekilebilmektedir. Bu uygulamanın çoğu işyerinde yapılmasının ana sebebi, bilimsel olarak yapılan araştırmalar neticesinde öğlen uyunan uykunun vücuda ciddi anlamda fayda sağladığı ve iş alanında performansı ciddi anlamda etkilediğinin bilinmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder