Termostat nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Termostat nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Termostat nedir?

Termostat, sıcaklığı belirlenen ölçüde sabit tutmak ve ayarlamak için kullanılan bir kontrol sistemidir. Sıcaklıkta yaşanan değişim, termostattaki duyarlı olan parçaya etki eder ve bunun elektrik ya da basınç sinyali şeklinde göndererek, bir ısıtma ya da soğutma sisteminin sıcaklık ayarlarını kontrol etmesini sağlar.


Termostat su ısıtıcılarında, fırınlarda, ütülerde, araba radyatörlerinde, binalarda ve önceden belirlenmiş olan sabit sıcaklığın gerektiği cihazlarda kullanılmaktadır. İlk çift metalli sıcaklıktan etkilenmiş olan termostat, 1726 yılında saatin çeşitli sıcaklık şartlarında çalışmasını sağlamak ve hassasiyetini muhafaza etmek amacıyla kullanılmıştır.

Termostat nedir?
Termostat nedir?

Termostat terimi, 1830 tarihinde çift metal şeridin sıcaklıkta farklı şekilde uzamadan dolayı bükülüp, ısıtma ve soğutma sistemlerini kontrol etmesinde ortaya çıkan bir terimdir. Sonraları daha değişik termostat çeşitlerinin ortaya çıkmasına rağmen, çift metal şeritli olan termostat türleri günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Diğer bir tür de, genleşme katsayısı düşük bir çubuk ve genleşme katsayısı yüksek bir tüpün, birer ucunun birleştirilmesiyle meydana gelmektedir.

Tüpte yaşanan kısalma, çubuğun serbest olan ucunun hareket ederek, bir vanayı ya da bir elektrik düğmesinin kapanmasını sağlamaktadır. Daha değişik bir tür ise, kolaylıkla buharlaşabilen bir sıvının, sıcaklığa bağlı değişik bir basınç ortaya çıkarmasıyla çalışmaktadır. Günümüzde buzdolaplarında kullanılmakta olan termostatlar bu türde olanlardır.

Kullanılan alanlar

Saç kurutma makinesinde kullanılan termostat, cihazın aşırı ısınmasını önlemektedir. Kurutma makinesinin hava çıkışının kapanması cihazın çok ısınmasına neden olur. Bu durum da cihazın hasar görmesine ya da yangınlara sebebiyet verebilir.

Fırınlarda kullanılan termostat, sıcaklığı sabit tutmayı sağlamaktadır. Ayarlanan dereceye ulaşan fırındaki termostat, sıcaklık ayarlanan dereceye geldiğinde elektrik akımını kesmektedir.

Buzdolaplarında kullanılan termostat ise, dolap içindeki sıcaklığın sabit kalmasını sağlamaktadır.

Su ısıtıcılarındaki termostatlar sayesinde de, ısıtılan su istenen dereceye geldiğinde devreden çıkarak ısıtmayı durdurmaya yaramaktadır.

Otellerde ısıtma ve soğutma sistemlerinin kontrol ünitelerinde kullanılmaktadır. Bu sayede ısıtılan ya da soğutulan alanlar belirlenen derecelere ulaştığında termostat üzerine düşen görevi yapar ve ortam ısısının sabit kalmasını sağlar. Sistemin devreye girip çıkmasında rol üstlenir.

Daha birçok üründe ve alanda kullanılan termostatlar, hayatımızın her alanında belki de farkında olmadan kullandığımız önemli aygıtlardan biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder