Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar? Bebeğe Zarar Verir Mi? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar? Bebeğe Zarar Verir Mi?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar? Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte kabızlık, hamileliğin altıncı gününden itibaren başlayabilir. Hamilelikte kabızlık bebeğe doğrudan hiçbir zarar vermez.


Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?
Hamilelikle birlikte yükselmeye başlayan progesteron hormonu, kabızlık riskini artırmaktadır. Bu hormonun kasları gevşetici etkisi nedeni ile sindirim kanalı hareketliliğinin azalması sonucu kabızlık ortaya çıkabilmektedir.

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar? Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar? Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hemen her gebe, hamileliğin ilk üç ayı içinde bu nedenle kabızlığa yakalanmaktadır.
Hamileliğin 6. gününde bile progesteron hormonu etkisiyle hamilelikte kabızlık ortaya çıkabilir.
Progesteron hormonunun en fazla yükseldiği zamanlar hamileliğin 9. ve 32. haftaları arasıdır. Dolayısıyla hamilelikte kabızlık şikayetinin de en fazla artması beklenen süreç bu aralıktır.
Hamileliğin Son Döneminde Kabızlık: Doğum yaklaştıkça da kabızlık şikayeti artabilir. Bu durumun nedeni ise, rahmin boyutlarının son derece büyümesi ile birlikte karın içi basıncın artmasıdır.

 Hamilelikte Kabızlık Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamilelikte kabızlık bebeğe zarar vermez. Ikınmanın yol açtığı baskının bebeğe zarar vereceği endişesi yersizdir. Rahim ve plasenta üzerinde herhangi bir olumsuz etki doğurmaz.

Tansiyon Düşmesi: Nadiren ıkınma esnasında annenin tansiyonu düşebilir. Bu durum da bebek için doğrudan tehlike oluşturmaz; ancak baygınlık söz konusu olursa anne veya bebeğinde travma oluşması riski yükselir.

Erken Doğum: Hamilelikte kabızlığın ve ıkınmanın yol açtığı fiziksel stres, çok nadiren de olsa doğum kasılmalarını başlatabilir. u durum söz konusu olursa ivedilikle hastaneye gidilmelidir. Henüz normal doğum için 2 haftadan uzun süre varsa, tokoliz müdahalesi ile doğumun durdurulması gerekebilir.

Hamilelikte Kabızlık Tedavi Edilmelidir
Hamilelikte kabızlık, yukarıdaki sorunlara çok nadiren neden olur. Ancak bu durum, hamilelikte kabızlığın tedavi gerektirmediği anlamına gelmez. Annede aşağıdaki sorunlara yol açma riski yüksek olduğu için tedavi edilmelidir:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder