Dünyanın ilk 3D binası yapıldı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2017

Dünyanın ilk 3D binası yapıldı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Dünyanın ilk 3D binası yapıldı
3d print canal house projesi, 3D yazıcı tekniğiyle bina yaptılar, çevre dostu binalar hakkında bilgi, dünyanın ilk 3D binası yapıldı, ilginç teknolojik haberler Hemen her sektörde yaratıcı projelere zemin hazırlayacağı beklenen 3D yazıcılar için inşaat sektöründen ses getiren projeler geliyor. İlk olarak Amsterdam’dan gelen 3D yazıcı tekniğiyle bina yapma fikrinden Çin de geri kalmadı ve 1 günde bu teknikle 10 bina yapıldı.

Mart ayında Amsterdamlı Dus Architects adlı mimari firma, dünyada ilk kez tümüyle 3D yazıcıdan çıkmış bir bina projesiyle gündemdeydi: “3D PRINT CANAL HOUSE”. 2014’ün başında açıklanan bu projeyle planlanan ise 3D yazıcı kullanılarak 13 odalı büyük bir bina yapılması. Üç haftalık çalışmanın sonunda sadece 3 metrelik parçası biten binanın tahmini tamanlanma süresi ise 3 yıl.

Oldukça ilgi çeken, hatta turistik bir mekan gibi çok sayıda ziyaretçi sayısına sahip olan bu projeye ilk karşılık Çin’den geldi. WinSun Decoration Design Engineering Co. adlı firma 3D yazıcılar kullanarak 1 günde10 bina yapmayı başardı. İnşa edilen bu binalar 150 metre uzunluğa, 10 metre genişliğe ve 6 metre derinliğe sahipler.

3D binaların haricinde 1.100 metrekarelik özel bir de villa yapan firma, Mart 2014’te yaptığı açıklamada 24 saat içinde 3D yazıcılardan 10 bina inşa ettiğini duyurmuştu. Şirketin, üretim materyali olarak sanayi atığı ve inşaat malzemelerini karıştırdığı, özel bir maddeyle karışımı çabuk kuruyan betonla bir araya getirdiği belirtildi.

WinSu’nun kullandığı en büyük 3D yazıcı ağı 6.6 metre yüksekliğinde, 10 metre genişliğinde ve 40 metre uzunluğunda. Çinli firmanın 10 yıldır üretim yapan 3D yazıcı hattı, çelik destekler ve izolasyon ile güçlendirilen binaların inşasına kadar uzandı.

Çinli yetkililer, çevre kirliliği ile boğuşan ülkenin 3D yazıcıda üretilen binalarla doğaya büyük fayda sağlayabileceğini belirtti. Hafriyatın yüzde 30 ile 60’ını inşaat malzemesine dönüştüren evler, aynı zamanda inşaat zamanını da yüzde 50 ila 70 oranında azaltabilir. İşçi maliyetleri yüzde 50-80 oranında azalırken, dev villanın 161 bin dolara mal olduğu belirtildi.

Yapılan Dünyanın ilk 3D binası şimdilerde Suzhou Industrial Park bölgesinde gösterime açıldı. Kısa sürede gerçekleştirilen bu projeden sonra bir çok insanın aklındaki soruysa aynı ; Çinli firmanın projesini Amsterdam’daki projeden farklı kılan şey ne ? Merak edilen farklılık iki firmanın da farklı üretim yöntemlerine sahip olması. Çin’deki projede üretim parçalar halinde 3D yazıcıda gerçekleştiriliyor ve daha sonra insan gücü kullanılarak montaj tamamlanıyor. Bu yüzden bazı firmalar WinSun projesinin tamamen 3D yazıcı projesi olmadığında ısrarcılar.


Mimaride bu tekniğin öne çıkışı sanatsal ve teknolojik bir girişim olarak görüldüğü gibi çevreci bir proje olarak da değerlendirilebilir. 3D yazıcı tekniği geleneksel malzemelerin yerine geri dönüştürülmüş malzeme kullanımıyla gerçekleşiyor. Aynı zamanda nakliye masrafları düşerken ortaya çıkan atık sayısı da azalıyor. Çevrecilerin ilgisini çeken bu tekniğin şimdiden bir çok çevreci projeye de kaynak hazırladığını söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder