Mahya nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2017

Mahya nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Mahya nedir?
Ramazan ayı ile birlikte, mahyalar cami minarelerini aydınlatmaya başlıyor. Peki mahya nedir ve bu gelenek günümüze nerelerden gelmiştir? Mahya, özellikle Ramazan ayında, camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazıdır.

Öncelerde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri ve led aydınlatmalar ile yapılmaktadır. Mahya tarihine bakacak olursak; ilk olarak Sultan 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camii’ne dini sözlerin yazılı olduğu kandillerin asılmasıyla bu gelenek başlamıştır. Osmanlı döneminde yağ kandiliyle yapılan mahya geleneği, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ampul, son dönemlerde ise led aydınlatmalarla devam etmiştir.

Osmanlı’da Sultan 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camii’ne dini sözlerin yazılı olduğu kandillerin asılmasıyla başlayan mahya geleneği, yaklaşık 450 yıldır her Ramazan ayında minareleri süslüyor. Camilerin gerdanlığı olarak ifade edilen mahyalar, akşam ve imsak vakitleri arasında camilerle birlikte, insanların gönüllerini de aydınlatıyor.

Mahyacılık geleneği
Eskiden mahyacılık, büyük bir ustalık isteyen gerçek bir sanat dalıydı. Bu alanda yetişmiş büyük ustalar, yerlerini alacak olan çıraklara işin bütün inceliklerini öğretirlerdi. Mahya kurmak için, caminin en az iki minareli olması gerekir. Eskiden böyle büyük camilerde, iki minare arasına ip veya teller gerilirdi. Mahya ustası, genellikle zeytinyağı doldurulmuş kandilleri veya mumlu fenerleri ipin üzerine dizerek istediği dini yazıyı yazar, hatta resimler yapardı.

Camilerin elektrikle aydınlatılmaya başlamasından sonra, mahyacılık kolaylaştı ve ayrı bir sanat olmaktan çıktı. Kandil yerine renkli elektrik ampulleriyle ve yeni yazıyla mahya kurma geleneği günümüzde de sürdürülüyor.


Mahya kurulan camiiler
Fatih Camii, Eyüp Sultan Camii, Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Üsküdar Valide Camii, Üsküdar MihriMah Sultan Camii, Edirne Selimiye Camii, Eskişehir Reşadiye Camii, Bursa Ulu Camii.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder