Periyodik Özelliklerin Değişimi Ders Notları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 15, 2017

Periyodik Özelliklerin Değişimi Ders Notları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Periyodik Özelliklerin Değişimi Ders Notları
Periyodik Cetvelin Özelliklerinin Değişimi
Periyodik cetvelde benzer kimyasal özelliği olan elementler aynı grup altında sıralanmışlardır. Böylece 8 tane A grubu ve 8 tane de B grubu olmak üzere 16 tane grup oluşur. Aynı sayıda enerji seviyesine sahip olan elementler ise aynı periyotta bulunurlar. Enerji seviyelerine bağlı olarak 7 tane periyot oluşmuştur. Periyotlarda soldan sağa doğru gidildikçe hangi periyot olursa olsun aynı özellikler aynı şekilde değişim gösterir. Aynı grupta da yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe hangi grup olursa olsun aynı özellikler aynı şekilde değişir. İşte bu özellikler ve değişimler şöyledir:

Aynı periyot üzerinde soldan sağa doğru gidildikçe;
– Atom numarası artar. Periyodik cetvelde elementler artan atom numaralarına göre sıralandıkları için soldan sağa doğru gidildikçe atom numarası da artar.
-Kütle numarası artar. Soldan sağa doğru atom numarası yani proton sayısı artar. Bu nedenle kütle numarası da artar.

-Değerlik elektron sayısı artar. Değerlik elektron sayısı, elementin elektron dağılımı yapıldığında son yörüngedeki elektrın saısıdır ve grup numarasını belirlememizi sağlar. Grup numarası soldan sağa doğru arttığına göre değerlik elektron sayısı da artar.

-Ametalik özellik artar. Periyodik cetvelin sol tarafında metaller sağ tarafında ametaller bulunduğu için soldan sağa doğru gidildikçe ametalik özellik artar.

– Metalik özellik azalır. Periyodik cetvelin sol tarafında metaller sağ tarafında ametaller bulunduğu için soldan sağa doğru gidildikçe metalik özellik azalır.

-Elektron alma eğilimi artar. Metaller elektron vermeye, ametaller ise elektron almaya yatkındır. Periyodik cetvelde metaller daha çok solda, ametaller sağda bulunduğundan soldan sağa doğru gidildikçe metalik özellik azalıp ametalik özellik arttığından elektron alma eğilimi de artar.

-Elektron verme eğilimi azalır. Metaller elektron vermeye, ametaller ise elektron almaya yatkındır. Periyodik cetvelde metaller daha çok solda, ametaller sağda bulunduğundan soldan sağa doğru gidildikçe metalik özellik azalıp ametalik özellik arttığından elektron verme eğilimi de azalır.

– Atom çapı azalır. Soldan sağa doğru elektron alma eğilimi artar; çünkü çekirdeğin çekim gücü daha fazladır. Çekirdeğin çekim gücünün artmasıyla enerji seviyeleri ve elektronlar daha çok çekilir. Böylece atom çapı da küçülmüş olur.

Aynı Grup Üzerinde Yukarıdan Aşağıya Gidildikçe;
– Atom numarası artar. Periyodik cetvelde elementler artan atom numaralarına göre sıralandıkları için yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe atom numarası da artar.

-Değerlik elektron sayısı artar. Değerlik elektron sayısı, elementin elektron dağılımı yapıldığında son yörüngedeki elektron sayısıdır ve grup numarasını belirlememizi sağlar. Grup numarası yukarıdan aşağıya doğru değişmediği için değerlik elektron sayısı da değişmez.

-Grup numarası değişmez. Yukarıdan aşağıya doğru değerlik elektron sayısı da değişmediği için grup numarası değişmez.

– Atom çapı artar. Yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe yörünge yani enerji seviyesi yani katman sayısı artar. Bu nedenle atom çapı da artar. çünkü çekirdeğin elektronları çekim gücü, enerji seviyesi yani katman sayısı arttığı için azalır.

-Elektron verme eğilimi artar. Metaller elektron vermeye, ametaller ise elektron almaya yatkındır. Periyodik cetvelde yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe atom çapı artar. Çekirdeğin elektronları çekim gücü, enerji seviyesi yani katman sayısı arttığı için azalır. Böylece elektron verme eğilimi ve metalik özellik artar.

-Elektron alma eğilimi azalır. Metaller elektron vermeye, ametaller ise elektron almaya yatkındır. Periyodik cetvelde yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe atom çapı arttığı için elektron verme eğilimi artar ancak elektron alma eğilimi azalır.

– Metalik özellik artar. Periyodik cetvelde yukarıdan aşağıya doğru atom çapı arttığı için elektron verme eğilimi artar ve bu nedenle yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe metalik özellik de artar.

Konu hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

periyodik cetvelde soldan sağa gidildikçe atom çapı neden küçülür, periyodik cetvelde soldan sağa gidildikçe değişen özellikler, periyodik cetvelde soldan sağa gidildikçe neler değişir, periyodik tabloda soldan sağa gidildikçe, periyodik tabloda yukarıdan aşağı gidildikçe, periyodik tabloda yukarıdan aşağı gidildikçe değişen özellikler, periyodik tabloda yukarıdan aşağı gidildikçe ne olur


Periyodik Cetvelde Değişen Özellikler
Bu yazı Periyodik Cetvelde Değişen Özellikler hakkında özet bilgiler içerir. Periyodik Cetvelde Değişen Özellikler ve Periyodik Cetvelde Değişen Özellikler Hakkında Bilgi hakkında kısa özet bilgi olarak işinizi göreceğini düşünüyorum. Tam da not almalık…

Periyodik Cetvelde Değişen Özellikler

1-)AKTİFLİK:Ametallerde aktiflik sağa ve yukarı doğru artar,metallerde sola ve aşağıya doğru artar.(F)en aktif metaldir.

2-)ATOM ÇAPI:Periyotlarda soldan sağa doğru gidildikçe atom çapı küçülür. Pro ton sayısı arttığından kütle çekimi artar ve çap küçülür.Periyotta 1Agrubunun atom çapı en büyüktür.Gruplarda ise aşağıya doğru inildikçe atom çapı büyür.

3-)İNDİRGENLİK:sağa doğru gidildikçe azalır .Çünkü halojenler (+) değerlik
almak istemezler.Bunun aksine indirgenmeyi tercih ederler.Kendileri indirgenir karşısındaki metali yükseltgerler.

4-)ELEKTRON İLGİSİ:ametallerde yani periyodik cetvelin sağ tarafında elektron severlik artar.Elektronegatiflik denilen (-) değerlik alma isteği artar.

Metallerde ise (+) değerlik alma yani elektropozitiflik artar.Soygazların elektron ilgisi yoktur.Aynı grupta aşağı doğru inildikçe elektron ilgisi azalır.


5-)İYONLAŞMA ENERJİSİ:Periyodik cetvelde soldan sağa doğru gidildikçe iyonlaşma enerjisi genellikle büyür.Gruplarda ise yukarı çıkıldıkça iyonlaşma enerjisi artar.Gruplarda iyonlaşma enerjisi 1A<3A<2A<4A<6A<5A<7A<8A şeklinde sıralanır.

Aynı periyotta soldan sağa doğru gidilirken iyonlaşma enerjisi artar.Ancak 2A ve 5A gruplarındaki atomlar tam ve dolu duruma geçtiklerinden iyonlaşma enerjileri bir basamak öne geçer.Bunun sonucunda ; 1A<3A<2A<4A<6A<5A<7A<8A sıralaması olur.Bunun için "genellikle" tabiri kullanılır

Periyodik Cetvelde Değişen Özellikler Periyodik Cetvelde Değişen Özellikler Hakkında Bilgi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder