Finlandiya eğitim sistemi neden başarılı? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2017

Finlandiya eğitim sistemi neden başarılı?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Finlandiya eğitim sistemi neden başarılı?
Finlandiya eğitim sistemi dünyadaki eğitim sistemlerinin en başarılısı olarak gösteriliyor. Peki, Finli çocuklar neden bu kadar başarılılar?

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nda (PISA) tüm dünyada birinci gelen Finlandiya eğitim sistemi, bu başarıyı günde sadece 4 saatlik eğitimle sağlıyor. Eğitim sisteminde dershaneler, özel dersler, etüt merkezleri de yok…

Finlandiya bu başarıyı nasıl mı sağlıyor?
Öğrenciler 7 yaşında okula başlıyor ve günde ortalama 4 saat ders görüyorlar. Burada çocukların oyun aracılığıyla öğrenmeye yatkın oldukları dönemin ardından, okula daha istekli başlayabilmesi amaçlanıyor.

Öğretmenler ilkokuldan itibaren ders kitabını kendileri seçiyor ve işlenecek konular da öğretmenler tarafından belirleniyor.

Okulların mimari dizaynı ev ortamı oluşturulmak üzerine tasarlanıyor. Okulun yönetimini öğretmenler sağlıyor, müdür bulunmuyor.

Öğrencilerin öz becerilerinin gelişmesi için okulda mutfak yardımı, çöplerin toplanması gibi gündelik işler öğrenciler tarafından yapılıyor.

Yaşları ne olursa olsun çocuklar okula kendileri yürüyerek ya da bisikletle gidiyor.

Finli öğrencilere eğitim hayatlarının ilk altı yılında hiçbir şekilde not verilmiyor. Sadece 16 yaşına geldiklerinde ülke genelinde bir sınava tabi tutuluyorlar.

finlandiya eğitim sistemiEğitim harcamalarının tümü devlet tarafından karşılanan Finlandiya’da eşitlik kavramına çok değer veriliyor. Tüm çocuklar zeka ve becerileri ne olursa olsun aynı sınıflarda okuyor. Her çocuğa bir birey olarak değer veriliyor.


Çocuklardan biri yeterince gelişmiyorsa öğretmenleri bunu hemen fark ediyor ve çocuğun öğrenme programını onun bireysel ihtiyaçlarına göre yeniden düzenliyor. Aynı şey, okula uyum göstermeyen sıkılan ya da öğrenim durumu programın ilerisinde olan çocuklar için de geçerli.

Finlandiya’da öğretmenlik de en itibarlı mesleklerden biri. Söz konusu ülkede yüksek lisans mezunu olmadan öğretmen olunamıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder