Ay’ın evreleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2017

Ay’ın evreleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Ay’ın evreleri nelerdir?
Dünya’nın uydusu olan Ay, bazen tamamen bazen yarım bazen farklı şekillerde görünüyor. Peki, bunun sebebi nedir? Ay’ın evreleri nelerdir?

Dünya’mızın tek uydusu olan Ay, farklı şekillerde görünüyor. Buna Ay’ın evreleri (safhaları) denir. Ay, ısı ve ışık vermez ve Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Ay’ın Dünya’ya ve Güneş’e olan konumuna göre Ay, bazen bir kısmı karanlık bir kısmı aydınlık olarak görünür. Ay’ın evreleri sürekli olarak kendini tekrar eder. 1 yıl boyunca 12 kez Dünya’nın etrafında dolaşır ve bu sürede her ay belirli evrelerden geçer. Havanın bulutlu olduğu günlerde Ay’ın evrelerini göremeyiz. Ay’ın Evrelerini inceleyen bilim dalına “Astronomi” denir.

Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönüşü dört evreye ayrılır. Bu dört evrenin tamamlanması 29,5 gün sürer. Hicri takvim ile miladi takvim arasındaki zaman farkı da hicri takvimin Ay’ı esas alması sebebiyle oluşmuştur.

Ay’ın evreleri, Ay’ın fazları olarak da bilinir. Bu isim, izleyen bir kişinin gördüğü Ay’ın aydınlık yüzü ile Ay’ın toplam görünen yüzeyine oranını belirtir. Ay, Dünya gibi, kendinden ışık vermez ve Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Bu sebeple, Ay’ın görünümü sürekli olarak değişir çünkü Güneş’e karşı olan konumu değişir. Ay’ın evreleri şu şekildedir: Yeni ay, Hilal, İlk dördün, Şişkin Ay, Dolunay, Son dördün.

Dolunay evresinde Ay’ın tüm yüzeyini aydınlık olarak görürüz. Bu evrede Ay’ın Dünya’ya dönük olan yüzü Güneş’e dönüktür. Ay, tam olarak Dünya ile Güneş arasına girdiğinde ise aydınlık yüzü Dünya’dan görünmez. Bu evresine ise “yeni ay” denilir. Bu süreden yaklaşık 14 gün sonra dolunay görünür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra ise Ay tekrar Güneş ile Dünya arasına girer ve tekrar yeni ay ortaya çıkar.


Yeni ay: Ay’ın aydınlık olmayan tarafı Dünya’ya dönüktür. Ay, Dünya’dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir.

Hilal: Ay Güneş’in doğusunda kalır. Hilal evresi kısa süreli görünür. Güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın olarak gözlenir.

İlk dördün: Ay, yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire (D) biçiminde görünür. Güneş’e olan açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşü bu şekildedir.

Şişkin ay: İlk dördün safhasından sonra Ay’ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir.

Dolunay: Ay’ın tam bir daire olarak dolgun ve parlak görüldüğü evredir. Ay tamamen görünür haldedir.

Son dördün: Ay’ın Dünya’dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evredir. İlk dördünün tam tersi şekilde görünür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder