DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Güvenliğimiz ve Kimya
Endüstrinin en önemli kolu olan kimya sanayi, ülke ekonomisine sağladığı katkı ile beraber kaza riskinin yoğun olarak yaşandığı bir sektör olarak da dikkat çekmektedir. Risk derecesi en yüksek endüstri kuruluşlarının kimya sektöründe faaliyet göstermesi, gerekli önlemler alınmadığı koşullarda yaşanacak kazaların geri dönüşü olamayacağını ortaya koymaktadır. Bu yüzden kimya sektöründe, iş sağlığı
Güvenliğimiz ve Kimya
Endüstrinin en önemli kolu olan kimya sanayi, ülke ekonomisine sağladığı katkı ile beraber kaza riskinin yoğun olarak yaşandığı bir sektör olarak da dikkat çekmektedir. Risk derecesi en yüksek endüstri kuruluşlarının kimya sektöründe faaliyet göstermesi, gerekli önlemler alınmadığı koşullarda yaşanacak kazaların geri dönüşü olamayacağını ortaya koymaktadır. Bu yüzden kimya sektöründe, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli bilincin oluşturulması ve tedbirlerin alınması hayati bir önem taşımaktadır. İş yapısında tehlikeli süreçleri ve birçok tehlike arz eden maddelerin kullanımını gerektiren bu sektörde, kaza olasılığını en aza indirmek için düzenli ölçüm ve kontrollerin yapılması gerekir.
Asit yanıkları, gaz yanıkları, fosfor yanıkları, sindirim ve solunum yolu, kesik ya da yara yoluyla etkilenme, kimyasal maddelerin elle tutulması, cam araçların kırılması ile oluşan kesikler, kimya sektöründe en çok görülen iş kazalarıdır. Sektörde yaşanan bu kazalar, modern araç ve gereçlerin doğru şekilde kullanımı, iş sağlığı ve güvenliği eğitim programlarının uygulanmasıyla azaltılabilir.
Asit yanıkları, gaz yanıkları, fosfor yanıkları, sindirim ve solunum yolu, kesik ya da yara yoluyla etkilenme, kimyasal maddelerin elle tutulması, cam araçların kırılması ile oluşan kesikler, kimya sektöründe en çok görülen iş kazalarıdır. Sektörde yaşanan bu kazalar, modern araç ve gereçlerin doğru şekilde kullanımı, iş sağlığı ve güvenliği eğitim programlarının uygulanmasıyla azaltılabilir.
Kimyasalların Sınıflandırılması:
Kimyasal maddeler, endüstride pek çok sektörde birçok alanda yoğun olarak kullanılmaktadır. Tehlikeli kimyasalların tanım ve sınıflandırmaları ile çalışma koşulları ve alınması gereken önlemler birçok yönetmelikte tanımlanmıştır. Bu yönetmeliklerde tehlikeli kimyasalların sınıflandırılması aşağıdaki gibidir.
 Laboratuvarda Güvenlik
Laboratuvarlarda yapılan deneylerde, hazırlanan çalışmalarda;
-Araç ve gereçlere, makine ve donanımlara, çalışanın kendisine yönelik olarak meydana gelebilecek tehlikelere karşı önlemler alma,
-Aksayan durumları belirleme,
– İyiye yönelik düzenlemeler adına sorunlara bilimsel yöntemlerle yaklaşma, sürecine “laboratuvar güvenliği” denir.
Laboratuvarda meydana gelen kazaların çok düşük bir bölümü teknik hatalar, büyük bir bölümü ise insan hatalarından kaynaklanmaktadır.
Kimya laboratuvarlarında daima bir tehlike kaynağı bulunabilir. Emniyet kuralları tehlikeyi azaltmaya çalışır.
Laboratuvarlarda güvenli çalışmak için ne yapılabilir?
-Tüm maddelerin potansiyel olarak tehlikeli olduğu düşünülmelidir.
-Çalışma alanında gereksiz madde ve aparatlar bulundurulmamalıdır.
-Çalışmalar bitince çalışma alanı ve kullanılan malzemeler temizlenmeli, tüm cihazlar ve tesisat kapatılmalı, kullanılan malzemeler yerlerine konmalıdır.
-Muhtemel tehlikelere karşı daima uyanık ve hazırlıklı olunmalıdır.
-Kişisel koruyucu kıyafet ve malzeme tüm laboratuvar çalışmalarında kullanılmalıdır.
-Saçılma ve sıçramalara karşı vücudu kaplayan kıyafetler giyilmelidir.
-Laboratuvarda yiyecek içecek tüketilmemelidir.
-Mümkünse tek başına çalışılmamalıdır.
-Kimyasal maddeler ve ekipmanlar kullanılırken kullanıcılar bu kimyasallar ve ekipmanların olası tehlikelerine karşı bilgi sahibi olmalıdırlar.
– Tüm tehlike arz eden olay ve kazalar uygun formlar kullanılarak bildirilmelidir.
– Tehlike işaretlerinde yer alan bilgi ve ikazlara mutlaka uyulmalıdır.
– Kırılabilecek şişelerdeki kimyasalları taşırken uygun bir taşıma sistemi, örneğin taşıma sepeti, kullanılmalı; birbiri ile reaksiyona girebilecek kimyasallar bir arada taşınmamalıdır.
-Toksik, uçucu, kokulu, yüksek buhar basınçlı ve korozif maddelerle çalışılırken mutlaka çeker ocak altında çalışılmalıdır.
-Kimyasallarla temas eden deri bölgesi kimyasalın konsantrasyonu ne olursa olsun bol su ile yıkanmalıdır.
-Açık alevli veya kıvılcım çıkaran cihazlar, yanıcı sıvılardan uzak tutulmalıdır.
– Tüm kimyasalların kap ve şişeleri kullanım haricinde kapalı tutulmalıdır.
-Akıtan kimyasal kaplar kullanılmamalı, uygun şekilde imha edilmelidir.
-Sıvıları büyük kaplardan küçük kaplara boşaltırken huni kullanılmalı, küçük şişelerde gerekli bilgileri içerecek şekilde etiketlenmelidir
Laboratuvarda Güvenlik Semboller
Laboratuvar uygulamalarında oluşabilecek tehlikelere karşı uyarmak için güvenlik sembolleri kullanılmaktadır. Laboratuvar uygulamalarında bu güvenlik sembollerinin panoya asılması gerekir.
Aşağıdaki malzemeler laboratuvarlarda öğretmenlerin ve öğrencilerin kolay ulaşabilecekleri bir yerde bulundurulmalıdır.
-İlk yardım seti
– Yangın söndürücü
-Kum kovası
-Yangın battaniyesi
-Göz yıkama cihazı
-Emniyet gözlükleri
-Önlük
-Isıya dayanıklı eldiven
-Kimyasallardan koruyucu eldiven
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder