DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
21 Haziran
21 Haziran yaz gündönümü nedir? Gündönümü hakkında bilgiler
21 Haziran yaz gündönümü nedir? Gündönümü ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizden görebilirsini. Yaz mevsiminin başlangıcı sayılan 21 Haziranda, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne en dik açıyla düşecek. Kuzey yarıkürede günler kısalmaya, güney yarıkürede uzamaya başlar. İşte yaz gündönümü hakkındaki bilgiler.
21 Haziranda, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik geldiği için aydınlanma çemberi Kutup dairelerine teğet geçiyor. Bunun doğal sonucu olarak Kuzey Yarımkürede gündüzler gecelere göre daha uzun oluyor. 21 Haziranda güneş ışınları en dik açıda geldiği için, cisimlerin en kısa gölgesi oluşuyor.
Kuzey Yarımkürede, yarından itibaren gündüzler kısalıp, geceler uzamaya başlayacak.
Kuzey Yarımkürede, kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralıkta en uzun gece, en kısa gündüz yaşanıyor. Bu tarihten itibaren ekvatorun kuzeyinde gündüzler uzamaya başlıyor ve 21 Hazirana kadar sürüyor.
Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışıkları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler kısalmaya, güney yarıkürede uzamaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıküredeyazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarıkürede en kısa gün, Kuzey yarıkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarıkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.
Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık[5]), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarıkürede en uzun gün, Kuzey yarıkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarıkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.
21 HAZİRAN KONUMU ve ÖZELLİKLERİ
21 Haziran'da güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Bunun sonucunda aşağıdaki olaylar gerçekleşir:
Güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir.
Kuzey Yarımküre'de ya mevsimi, Güney Yarımküre'de kış mevsimi başlangıcıdır.
Dünya'nın en sıcak yerleri, üzerinden Yengeç Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımlarıdır.
Kuzey Yarımküre'de en uzun gündüz, Güney Yarımküre'de ise en kısa gündüz yaşanır.
Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü), Güney Yarımküre'de ise uzamaya (kış gündönümü) başlar.
Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gece yaşanır.
Kuzey Kutup Kuşağı aydınlık, Güney Kutup Kuşağı karanlık daire içindedir.
Gündüz süresi kuzeye gidildikçe uzar. Bu nedenle, ülkemizde en uzun gündüz Sinop'ta, en kısa gündüz Hatay'da yaşanır.
Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Yengeç Dönencesi'dir.
Öğlen saat 12.00'de Yengeç Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.
21 Haziran'da görülen olayların tam tersi 21 Aralık'ta oluşur. Bu nedenle 21 Aralık konumunda görülen olayları öğrenmek için ayrıca çalışma yapmak yerine, 21 Haziran'da görülen olayların tam tersini düşünmek yeterlidir.
21 Haziran günü kuzey yarımkürede yılın en uzun günü ve en kısa gecesi yaşanıyor.
Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak kuzey yarımkürede 21 Haziran günü yılın en uzun günü ve en kısa gecesi yaşanıyor. Bu güne solstis (gündönümü) denir. Güney yarımkürede ise en uzun gece, en kısa gündüz yaşanıyor.
Kuzey yarımkürede 21 haziran yaz mevsiminin başlangıcıdır, güney yarımkürede ise 21 haziran kış mevsiminin başlangıcıdır.
21 Haziran'da kuzey kutbunda güneş hiç batmaz ve 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda güneş hiç doğmaz ve 24 saat gece yaşanıyor.
Bu tarihten itibaren kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 21 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur. Güney yarımkürede ise 21 Haziran'dan itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Eylül tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur.
21 Haziran'da; Kuzey yarımkürede, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 90 derecelik açı ile dşer. Güney yarımkürede ise, güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne 43 derece 6 dakikalık açı ile düşer.
21 Aralıkta ise 21 Haziranın tam zıttı yaşanır. Kuzey yarımkürede en kısa gün, en uzun gece yaşanır ve kış mevsiminin başlangıcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder