8.Sınıf TEOG Türkçe Fiilimsiler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 05, 2017

8.Sınıf TEOG Türkçe Fiilimsiler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
8.Sınıf TEOG Türkçe Fiilimsiler
Bu videomuz da önemi konularımızdan biri olan ve sıkça karşımıza çıkan 8.Sınıf TEOG Türkçe Fiilimsiler konularını göreceğiz. Önemli konularımızdan biri olduğu için hocamızın uyardığı ve dikkat çektiği yerleri dikkat etmenizi ve not almanızı öneriyoruz.

Konu anlatımlı videomuzu seyrettikten sonra 8.Sınıf Türkçe dersini daha iyi bir şekilde öğrenebilmenize katkı sağlaması için 8.Sınıf Türkçe dersinin tüm konu anlatımı videolarını, ders notlarını, örnek soru çözümlerini ve size yardımcı olacak birçok kaynağı bir araya getirdik. 8.Sınıf Türkçe ana başlığına gitmek için aşağıdaki bağlantıyı tıklamanız yeterli olacaktır. İyi Çalışmalar.


Fiilimsiler, fiillerden (eylemlerden) türeyen sözcükler olmalarına karşın fiillerin aldığı fiil “çekim eklerini” yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamayan, yalnızca fiillere gelen olumsuzluk eki olan “ma, me, maz, mez” eklerini alabilen sözcüklerdir. Fiilimsiler anlam olarak fiilerin anlamlarını taşırlar; ancak kip olarak fiilin anlamını taşımazlar.

Fiilimsiler, fiillere getirilen “fiilimsi ekleri” ile ortaya çıkarlar. Yani fiiller bazı ekler sayesinde fiilimsi olurlar. Bu ekler fiilden isim yapma ekleri olarak da bilinir ki bunlar eklendiği fiili isim soylu sözcük yaparak o sözcüğün cümlede “isim, sıfat ve zarf” görevinde kullanılmasını sağlarlar. (Fiilimsiler fiilden isim yapma eki aldıkları için türemiş bir sözcük olarak kabul edilirler.)
Cümle içinde isim, sıfat zarf görevinde kullanılırlar dedik. Peki bir fiil nasıl olur da cümle içinde isim, sıfat ve zarf görevlerinden birini üstlenebilir? Fiilimsiler; isim fiil, sıfat fiil ve zarf fiil olarak üç’e ayrılırlar her birinin kendine özel fiilimsi ekleri vardır. Bunlar;

İsim Fiil Ekleri : -ma, -ış, -mak
Sıfat Fiil Ekleri : -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş
Zarf Fiil Ekleri : -ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e….-e, -r…..-maz, -casına, -meksizin, -dığında

İşte bu ekler sayesinde fiilimsiler “isim, sıfat ve zarf” görevinde kullanılırlar. Bir cümlede fiile gelen isim fiil eki o sözcüğü cümlede isim, sıfat fiil eki sıfat, zarf fiil eki zarf yapar. Bu bilgi çok önemlidir. Çünkü biz soru çözümlerinde fiilimsi olan sözcüğü bulurken sadece cümlede fiilimsi eki alan sözcük var mı yok mu buna bakmayacağız; bir de bu eki alan sözcüğün hangi görevde (isim, sıfat, zarf) kullanılıp kullanılmadığına bakacağız. Şimdi bu fiilimsi çeşitlerini eklerini ve görevlerini tek tek inceleyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder