7. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organlarımız – Kulak Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 06, 2017

7. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organlarımız – Kulak Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
7. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organlarımız – Kulak Konu Anlatımı
Kulağımız işitme görevinin yanı sıra vücudumuzun dengesini sağlamada da görevlidir.
İşitme Duyu Organımız Kulak Kulak dıştan içe doğru üç kısımdan oluşur: Dış kulak, Orta kulak ve İç kulak. Kulak Duyu Organının Yapısı Kulak Duyu Organının Yapısı

Dış kulak; kulak kepçesi, dış kulak yolu ve kulak zarından oluşur. Kulak kepçesinin içindeki kıvrımlar ses dalgalarını toplar ve kulak yoluna gönderir. Dış kulak yolunu kaplayan hücreler sarı renkli bir sıvı salgılar. Dış kulak yolunun ve kulak zarının nemli kalmasını sağlayan, kulağı toz ve yabancı cisimlere karşı koruyan bu sıvıya kulak kiri denir. Dış kulakla orta kulağın birleştiği yerde ses dalgalarını titreştiren kulak zarı bulunur.

Orta kulak; çekiç, örs, üzengi kemikleri ile östaki borusu ve oval pencereden oluşur. Çekiç, örs ve üzengi kemikleri kulak zarından orta kulağa giren ses titreşimlerinin oval pencereye iletilmesini sağlar. Orta kulak, östaki borusu ile yutağa bağlanır.

İç kulak; hem işitme duyusu hem de vücut dengesi ile ilgilidir. Yarım daire kanalları ve salyangozdan oluşur. Yarım daire kanalları dengenin sağlanmasında beyinciğe yardımcı olur. Şekil olarak salyangoza benzeyen kısım ise işitme görevini yerine getirir. Bunun için, ses titreşimleri salyangozdaki sıvıdan işitme duyu hücrelerine, oradan da sinirlere aktarılır.

İşitme Olayı Nasıl Gerçekleşir?
Kulak kepçesi ses dalgalarını toplar.
Ses dalgaları kulak yolu ile kulak zarına iletilir.
Ses dalgaları kulak zarını titreştirir.
Titreşen kulak zarı orta sesi çekiç, örs, üzengi kemiklerine iletir.
Oval pencereden gelen titreşimler salyangoza geçer.
Salyangozdaki duyu almaçları sayesinde ses sinirler yardımıyla beyne iletilir ve işitme olayı gerçekleşmiş olur.

İşitme Bozuklukları ve İşitme Organının (Kulak) Sağlığının Korunması
İşitme bozuklukları doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Kulak zarı sertleşmesi, orta kulaktaki kemiklerin birbiriyle kaynaşması, iç kulaktaki zedelenmeler ve işitme sinirlerinin tahrip olması kulakla ilgili rahatsızlıklardan bazıları olup işitme kaybına sebep olabilir. Ayrıca şiddetli darbeler sonucu kulak zarı yırtılması da işitme kaybına yol açan başka bir etkendir. İşitme kaybı olan kişiler, işitme cihazı kullanır. Kulağa takılan küçük bir elektronik alet olan bu cihaz, dışarıdan gelen sesin şiddetini arttırarak duymayı kolaylaştırır.

İşitme Cihazı
Kulak sağlığımızı korumak içi;
Kulaklarımızı temiz tutmalı ve sivri uçlu cisimlerle karıştırmamalıyız.
Kulak iltihabı, kulak akıntısı ve ağrısı olduğunda doktora gitmeliyiz.
Yüksek sesli ortamlarda bulunmamalıyız.
Şiddetli ses ve yüksek basınç karşısında ağzımızı açarak kulak zarımızın zarar görmesini engellemeliyiz.
Kulaklarımızı şiddetli darbelerden korumalıyız.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organlarımız - Göz Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 7. Sınıf Duyu Organlarımız, 7. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organlarımızı Tanıyalım ve 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı hakkında bilgiler verilmektedir.


7 sınıf fen bilimleri duyu organları konu anlatımı 7 sınıf duyu organları 7 sinif kulak 7 sınıf fen duyu organları konu anlatımı 7 sınıf fen bilimleri kulak 7 sınıf kulak konusu duyu organlari 7 sinif 7 sınıf kulak hastalıkları nelerdir 7 sinif fen kulak 7 sınıf fen kulak yapısı fen bilimleri kulak kulak hakkında bilgi 7 sınıf

7. Sınıf Duyu Organlarımız 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı 7. Sınıf Fen Bilimleri Kulak Konu Anlatımı İşitme Duyu Organımız Kulak Kulak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder