7. Sınıf Fen Bilimleri Aynalar Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 04, 2017

7. Sınıf Fen Bilimleri Aynalar Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
7. Sınıf Fen Bilimleri Aynalar Konu Anlatımı
Ayna Çeşitleri
Aynalar şekil, ışığı yansıtma ve oluşturdukları görüntünün özelliklerine göre; düz ayna, çukur ayna ve tümsek ayna olmak üzere üç grupta incelenir. Çukur ve tümsek aynalara genel olarak küresel aynalar adı verilir. Düzlem aynalardaki yansıma kanunları küresel aynalarda da geçerlidir.

Tümsek Aynalar
Görüntüleri küçülterek daha geniş alanı gösterirler. Bu özelliklerinden dolayı kavşaklarda, otomobillerin yan ve dikiz aynalarında, mağaza ve marketlerdeki güvenlik kameralarında kullanılır. Bir metal kaşığın arka yüzeyi tümsek ayna özelliği gösterir.

Tümsek Aynaların Kullanım Alanları
Çukur Aynalar
Işığı bir noktaya toplama özelliğine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı otomobil farları ile Güneş enerjisi sistemlerinde çukur aynaların ışığı bir noktaya toplama özelliklerinden yararlanılır. Tümsek aynalara göre daha dar bir alanı gösterir. Ancak çukur aynalar genellikle cisimlerin görüntülerini büyüterek gösterirler ve daha ayrıntılı görüntü oluştururlar. Bu özelliklerinden dolayı dişçilerin ağız muayenelerinde kullandıkları araçlarda, teleskoplarda, mikroskoplarda, tıraş ve makyaj aynalarında kullanılır. Bir metal kaşığın iç yüzeyi çukur ayna özelliği gösterir.

Çukur Aynaların Kullanım Alanları
Düz Aynalar
Görüntü gerçeğiyle birebir aynı özelliklere sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı saç tarama, diş fırçalama gibi durumlarda yararlanılmasının yanında, kuaförlerde, berberlerde, mağazalarda, marketlerde kullanılır. Ayrıca düzlem aynalar periskop ve projeksiyon makinası gibi araçlarda kullanılmaktadır.

Düz Aynaların Kullanım Alanları
Aynalarda Görüntü Oluşumu
Aynalar kendilerine gelen paralel ışın demetlerini kendi özelliklerine göre farklı şekillerde yansıtırlar. Bu nedenle aylarda oluşan görüntüler farklı özelliklere sahiptir.

Çukur Aynalarda Görüntü
Çukur aynalara gönderilen paralel ışın demetleri, aynadan yansıma kanunlarına göre yansıdıktan sonra aynanın ön kısmındaki bir noktada kesişirler. Bu noktaya çukur aynanın odak noktası denir. Odak noktası “f” harfi ile gösterilir. Birbirine paralel gelen ışın demetlerini bir noktadan geçecek şekilde yansıtan araçlar çukur aynalardır.

Çukur Aynalarda Görüntü Oluşumu
Çukur aynalarda görüntü;
Cismin yerine bağlı olarak değişir. Cismin yerine göre ters ve küçük ya da düz ve büyük olabilir.
Buna göre;

Cisim odak noktasından uzakta ise oluşan görüntü cisme göre ters ve küçüktür. Oluşan görüntünün yeri ise cisim ile odak noktası arasındadır.

Çukur Aynada Ters ve Küçük Görüntü Oluşumu
Cisim odak noktası ile ayna arasında ise oluşan görüntü cisme göre düz ve büyüktür. Ayrıca bu durumda görüntü aynanın arkasında oluşur.

Çukur Aynada Düz ve Büyük Görüntü Oluşumu
Tümsek Aynalarda Görüntü
Tümsek aynalara gönderilen paralel ışın demetleri, aynadan yansıma kanunlarına göre sanki aynanın arka tarafındaki bir noktadan dağılıyormuş gibi yansırlar. Başka bir ifadeyle yansıyan ışınların uzantıları aynanın arka tarafında bir noktada kesişirler. Yansıyan ışınların uzantılarının kesiştiği bu noktaya tümsek aynanın odak noktası denir. Birbirine paralel gelen ışın demetleri tümsek aynalardan dağılarak yansırlar.

Tümsek Aynada Görüntü Oluşumu
Tümsek aynalarda görüntü;
Cisme göre düz ve küçüktür.

Tümsek Aynada Düz ve Küçük Görüntü Oluşumu
Düz Aynalarda Görüntü
Düz aynalarda oluşan görüntü;
Cisme göre düz, cismin boyu ile eşit boyda, cisimle simetrik ve görüntünün aynaya olan uzaklığı cismin aynaya olan uzaklığına eşittir.

Düz Aynada Görüntü Oluşumu
Düz Aynada Simetrik Görüntü Oluşumu
Aynalarda oluşan görüntü cisme göre simetriktir. Bu nedenle AMBULANS ve İTFAİYE gibi araçların ön kısımlarındaki yazılar tersten yazılır. Öndeki araçlar dikiz aynalarından baktıklarında bu yazıları düz olarak okurlar ve bu araçlara yol verirler. Bu araçların yolda hızla ilerlemesi önemlidir. Bu nedenle bu araçlara vakit kaybettirmemek için yol verilir. Ambulans ve İtfaiye Yazılarının Ters Yazılması

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Fen Bilimleri Sesin Yayılması Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 5.Sınıf Fen Bilimleri Ders Notu, Fen Bilimleri Ders Notları ve Fen Bilimleri Konu Anlatımı hakkında bilgiler verilmektedir.


7 sınıf aynalar konu anlatimi 7 sınıf aynalar aynalar 7 sinif 7 sinif fen bilimleri aynalar konu anlatımı 7 sınıf aynalar test 7 sinif fen aynalar konu anlatımı 7 sınıf fen aynalar test 7 sınıf fen ve teknoloji aynalar fen bilgisinde ayna çeşitleri 7 sinif fen bilimleri aynalar kullanim alanlari 7 sınıf ayna çeşitleri nelerdir kullanım alanları VİTAMİN DÜZ AYNA İNDİR

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı Aynalar Çukur Ayna Düz Ayna Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Konu Anlatımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder