6. Sınıf Kuvvetin Etkileri ve Özellikleri (Bileşke Kuvvet) Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 01, 2017

6. Sınıf Kuvvetin Etkileri ve Özellikleri (Bileşke Kuvvet) Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
6. Sınıf Kuvvetin Etkileri ve Özellikleri (Bileşke Kuvvet) Konu Anlatımı
Kuvvetin etkileri
Oyun hamuruna şekil verme, topa vurarak hareket ettirme, çivi çakma, çanta taşıma gibi durumlar kuvvetin etkilerine örnektir. Kuvvetin varlığını doğrudan göremeyiz ancak varlığını cisimler üzerinde yaptığı etki ve değişikliklerden dolaylı olarak görebiliriz. Duran bir cismi hareket ettirebilen, hareket halindeki bir cismi durdurabilen, cisimlerin hızını(süratini), yönünü ve şeklini değiştirebilen etkiye kuvvet denir.

Kuvvetin özellikleri
Her kuvvetin yönü, doğrultusu ve büyüklüğü vardır. Bir kuvvetin cisim üzerinde ne gibi bir etki bırakabileceğini belirleyebilmemiz için kuvvetin bu üç özelliğini bilmemiz gerekir.

Kuvvetin Özellikleri
Kuvvetin yönü ve doğrultusu
Kuvvetin yönü ve doğrultusu harita yönleri kullanılarak bulunur. Yön ve doğrultu birbirinden farklı kavramlardır. Bir doğrultu üzerinde iki farklı yön bulunur.

Kuvvetin Yönü
Kuvvetin Doğrultusu
Kuvvet ölçülebilir bir büyüklüktür. Kuvvet;

Dinamometre adı verilen bir alet ile ölçülür. Dinamometre içerisinde esnek yay bulunur. Kuvvet yayın boyunu uzatarak şeklini değiştirir. Kuvvet ortadan kalktığında yay eski haline döner. Yaydaki uzama miktarı kuvvetin büyüklüğünü gösterir.

Dinamometre
Kuvvet’in İngilizce karşılığı olan Force(fors) kelimesinden dolayı “F” harfi ile gösterilir.
Birimi ünlü bilim insanı Newton(Nivton)’un soyadı olan Newton(Nivton)’dur ve “N” harfi ile gösterilir.
Kuvvetin yönü ve büyüklüğü oklar çizilerek gösterilir. Okun ucu kuvvetin yönünü, okun uzunluğu kuvvetin büyüklüğünü gösterir.

Kuvvetin Doğrultusu-Yönü-Büyüklüğü
Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Fen Bilimleri Gaz Basıncı Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları, 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı ve 7. Sınıf Kuvvet-Gaz Basıncı İlişkisi hakkında bilgiler verilmektedir.


kuvvetin özellikleri 6 sınıf kuvvet ve hareket konu anlatımı bileşke kuvvet nedir 6 sınıf kuvvetin etkileri kuvvet ve hareket 6 sınıf konu anlatımı 6 sınıf kuvvet kuvvetin özellikleri 6 sınıf dinamometre ile ilgili sorular ve cevapları 5 sınıf kuvvet nedir 6 sınıf 6 sınıf kuvvetin özellikleri kuvvetin etkileri 6 sınıf kuvvet 6 sınıf

6. Sınıf Bileşke Kuvvet 6. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı 6. Sınıf Kuvvet ve Hareket 6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Notu Dinamometre Fen Bilimleri Ders Notları Kuvvetin Büyüklüğü Kuvvetin Doğrultusu Kuvvetin Yönü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder