6. Sınıf Fen Bilimleri Sabit Süratli Hareket Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 01, 2017

6. Sınıf Fen Bilimleri Sabit Süratli Hareket Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
6. Sınıf Fen Bilimleri Sabit Süratli Hareket Konu Anlatımı
Sabit Süratli Hareket
Hareket boyunca süratin değişmemesi, başka bir deyişle eşit zaman aralıklarında eşit yollar alınması sabit süratli hareket olarak adlandırılır. Günlük hayatta sabit süratli hareket ile sıkça karşılaşırız. Örneğin; saatteki akrep, yelkovan ve saniye, yürüyen merdivenler, teleferik, lunaparklardaki dönme dolaplar birer sabit süratle hareket eden varlıktır.

Sabit Süratli Varlıklar
Sabit süratli hareket eden varlıkların hangi zaman aralıklarında ne kadar yol aldıklarını çizimle gösterebiliriz. Örneğin şekildeki arabanın ne kadarlık zamanda ne kadar yol aldığını çizim üzerinde görebilirsiniz.

Araba harekete başladıktan 1 dk sonra 100 m yol almıştır.
Araba her 1 dakikada 100 m yol almaktadır.
Araba toplam 6 dk boyunca yol almıştır.
Araba toplam 600 m yol almıştır.
Arabanın sürati yol boyunca 100m/dk olduğundan araba sabit süratle hareket etmiştir.

Sabit süratle hareket eden varlıklar için alınan yol – geçen zaman grafiği çizilebilir. Yukarıdaki araba için alınan yol – geçen zaman grafiğini çizelim.

1. Birbirini kesen yatay ve düşey eksenler(doğrular) çizilir.
2. Eksenler üzerine alınan yol ve geçen zaman birimleri ile yazılır. (Genellikle yatay eksen geçen zaman, düşey eksen alınan yol olarak adlandırılır.)
3. Hareketli varlığın alınan yol ve geçen zaman verileri, eksenlerin kesiştiği yerde en küçük veriler olacak şekilde eşit oranda ölçeklendirilir.
4. Alınan yol ve geçen zaman verileri eksenlerden yola çıkarak veriler birbiri ile eşleştirilir ve kesişme yerlerine birer nokta konulur.
5. Son olarak noktalar birleştirilerek grafik çizilmiş olur.

Arabanın alınan yol- geçen zaman grafiğini incelediğimizde zamanla alınan yolda artışın düzgün olduğunu fark ederiz. Zamanla alınan yoldaki bu düzgün artış hareketin sabit süratli olduğunu gösterir. Şimdi de grafikten yararlanarak arabanın farklı zaman aralıklarındaki süratlerini hesaplayalım:

0-1 dk aralığında;
Sürat = Alınan Yol / Geçen zaman = 100 m / 1 dk = 100 m/dk
1-2 dk aralığında;
Sürat = Alınan Yol / Geçen zaman = 200 m / 2 dk = 100 m/dk
2-3 dk aralığında;
Sürat = Alınan Yol / Geçen zaman = 300 m / 3 dk = 100 m/dk
3-4 dk aralığında;
Sürat = Alınan Yol / Geçen zaman = 400 m / 4 dk = 100 m/dk
4-5 dk aralığında;
Sürat = Alınan Yol / Geçen zaman = 500 m / 5 dk = 100 m/dk
4-5 dk aralığında;
Sürat = Alınan Yol / Geçen zaman = 600 m / 6 dk = 100 m/dk

Arabanın süratinin bütün zaman aralıklarında aynı olduğunu görmüş olduk.

Şimdi de bu sonuçlardan yola çıkarak arabanın Sürat – Geçen Zaman grafiğini çizelim. Bu grafiği çizmek için Alınan Yol Zaman grafiğindeki adımların aynısını takip edebiliriz. Buradan farklı olan grafikteki Alınan Yol eksenini Sürat eksenine dönüştüreceğiz. Bunun sonucunda arabanın Sürat – Geçen Zaman grafiği;

Sürat – Geçen Zaman Grafiği şeklinde olur. Grafikten de anlaşılacağı üzere arabanın sürati farklı zaman aralıklarında değişmemektedir.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilimleri Sürat Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 6. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı, 6. Sınıf Kuvvet ve Hareket ve 6. Sınıf Sürat Konu Anlatımı hakkında bilgiler verilmektedir.


Sabit süratlı hareket sabit süratli hareket 6 sınıf sabit süratli hareket soruları 6 sınıf sabit süratli hareket sabit süratli hareket nedir sabit süratli hareket ile ilgili sorular 6 sınıf fen sabit süratli hareket 6 Sınıf Sürat Konusu 6 sinif fen surat konusubabit süratli hareket nedir 6 sınıf sabit süratli hareket örnekleri altıncı sınıf sabit kuvvet ile ilgili çözümlü yapılmış

6. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı 6. Sınıf Kuvvet ve Hareket 6. Sınıf Sabit Süratli Hareket Konu Anlatımı 6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Notu Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Konu Anlatımı Sabit Süratli Hareket Sürat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder