6. Sınıf Fen Bilimleri Işığın Yansıması Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 01, 2017

6. Sınıf Fen Bilimleri Işığın Yansıması Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
6. Sınıf Fen Bilimleri Işığın Yansıması Konu Anlatımı
Işığın Yansıması
Işık ışınları maddeler ile karşılaştığında madde; ışığı geçirebilir, soğurabilir(tutabilir) ve geldiği ortama geri yansıtabilir. Bu bölümde yansıma olayının ayrıntılarına değinilecektir. Işığın yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön değiştirmesi ve geldiği ortama geri dönmesine yansıma denir. Yansıma olayı sonucunda ışığın yönü ve doğrultusu(bazı durumlar hariç) değişirken ışığın rengi ve süratinde bir değişiklik olmaz.

Yansıma olayı belirli kurallar doğrultusunda gerçekleşir. Işık kaynağından çıkıp, yansıtıcı yüzeye ulaşan ışına gelen ışın, yansıtıcı yüzeye çarptıktan sonra yön değiştirerek, geldiği ortama geri dönen ışına yansıyan ışın denir. Işık ışınlarının yansıtıcı yüzeye değdiği noktadan, yüzeye dik olacak şekilde hayali bir doğru çizilir. Çizilen bu doğruya yüzeyin normali adı verilir ve “N” harfi ile gösterilir. Yüzeyin normali genellikle kesikli çizgi ile çizilir. Bu doğru gerçekte yoktur. Yüzeyin normalinin çizilmesindeki amaç; gelme ve yansıma açılarını ölçmektir. Gelen ışının yüzeyin normali ile yaptığı açıya gelme açısı denir. Aynı şekilde yansıyan ışının yüzeyin normali ile yaptığı açıya ise yansıma açısı denir.

Gelen Işın – Yansıyan Işın – Normal
Yansıma olayında gerçekleşen durumlar, Yansıma Kanunları ile ifade edilmektedir. Yansıma kanunlarına göre;

Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzlemdedir.

Yüzeye normal doğrultusunda(normal üzerinden) gelen ışın, kendi üzerinden geri yansır.

Gelme açısı yansıma açısına eşittir.

Düzgün Yansıma ve Dağınık Yansıma
Işık ışınları karşılaştıkları maddelerin pürüzlü ya da pürüzsüz olmasına göre farklı şekillerde yansıma yapar. Buna göre iki çeşit yansıma vardır. Işığın karşılaştığı maddenin yüzeyi düz, pürüzsüz ve cilalanmış (parlak) ise, birbirine paralel olarak gelen ışınlar yüzeyden yine birbirine paralel olacak şekilde yansır. Işığın, maddelerin yüzeyinden bu şekilde yansımasına düzgün yansıma denir.

Düzgün Yansıma Olan Yüzey Örnekleri
Düzgün yansıyan ışınların oluşturduğu görüntü nettir. Mermer, ayna, granit, durgun su, alüminyum folyo gibi düz ve parlak yüzeylerde düzgün yansıma gerçekleşir. Bu nedenle bu yüzeylerde oluşan görüntü nettir.

Eğer maddelerin yüzeyi pürüzlü ise yüzeye gelen ışınlar yüzeyden farklı yönlere yansırlar. Işığın maddelerin yüzeyinden bu şekilde yansımasına dağınık yansıma denir. Düzgün ve dağınık yansımaya çevremizden birçok örnek verebiliriz.

Dağınık Yansıma Olan Yüzey Örnekleri
Pürüzlü bir yüzey çok sayıda farklı yönlerdeki yüzeylerden oluşur. Gelen ışınlar paralel olsa da bu farklı yönlerdeki yüzey parçalarından her biri, gelen ışığı farklı yönlerde yansıtır. Bu durumlarda cisimlerin bulanık bir görüntüsü elde edilir. Dalgalı su yüzeyi ve buruşturulmuş alüminyum folyo gibi yüzeylerde dağınık yansıma gözlenir.

Düzgün Yansıma ve Dağınık Yansıma Çizimi
Yukarıdaki şekillerde düzgün ve dağınık yansıma çizimleri gösterilmiştir. Birinci şekil düzgün yansımayı göstermektedir. Yüzeye paralel gelen ışınların tümü, yüzeyden yansıdıktan sonra düzgün ve birbirine paralel olarak yansır.

Dağınık yansımada ise, yüzeye paralel gelen ışınlar yüzeyden yansıdıktan sonra farklı yönlerde yansır.

Yansıma kanunları her iki yansıma türünde de geçerlidir. Düzgün bir yüzeyde, yüzeyin her noktası aynı yansıtıcı yüzey gibi davranır. Yani bu yüzeylerin her noktasında normaller aynıdır. Dağınık yansımada ise, yüzeyin her bir noktası ayrı bir yansıtıcı yüzey gibi davranır. Dolayısıyla bu yüzeylerin normalleri birbirlerinden farklıdır.


Görme ve Yansıma İlişkisi / Uzay Neden Karanlık?
Görme olayı, ışık kaynağından çıkan ışınların cisimlere çarparak yansıması ve bu ışınların gözümüze ulaşması ile gerçekleşir. Ortamları aydınlık görmemiz ışığın maddeye çarpıp gözümüze gelmesi ile gerçekleşir.

Görme ve Yansıma İlişkisi – Uzay Neden Karanlık
Uzayda maddesel ortamdan yoksun olan bölge çok fazla olduğundan uzayın büyük bölümü karanlıktır. Gezegen, kuyruklu yıldız ve asteroit gibi maddesel ortamlardan ışığın yansıması sonucu aydınlanma olur.

Bir önceki yazımız olan 3. Sınıf Fen Bilimleri Doğal ve Yapay Çevre Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları, Canlılar Dünyasına Yolculuk ve Çevre Kirliliği hakkında bilgiler verilmektedir.

 sınıf ışığın yansıması fotosentez-olayı hangi ışıkta hızlı hangi ışıkta yavaştır fen bilimleri 6 sınıf IŞIĞIN YANSIMASI 6 SINIF ışığın yansıması 6 sınıf konu anlatımı yansıma ders planı

6. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı Dağınık Yansıma Düzgün Yansıma Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Konu Anlatımı Gelme Açısı Işığın Yansıması Işık ve Ses Normal ansıma Yansıma Açısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder