5. Sınıf Fen Bilimleri Tam Gölge Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 31, 2016

5. Sınıf Fen Bilimleri Tam Gölge Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
5. Sınıf Fen Bilimleri Tam Gölge Konu Anlatımı
Tam Gölge Nasıl Oluşur?
Işık bazı maddeleri geçemez. Bu tür maddelere opak madde denir. Işık, opak cisimlerle karşılaştığında, cisimlerin arkasında ışık almayan karanlık bir alan oluşur. Işığın saydam olmayan maddelerden geçememesi sonucu oluşan karanlık bölgeye tam gölge denir. Tam gölgenin oluşmasının nedeni ışığın doğrusal yayılmasıdır. Tam gölgenin oluşması için bir ışık kaynağı ve ışık kaynağının önünde saydam olmayan maddeye ihtiyaç vardır. İnsan vücudunun gün içerisinde farklı büyüklüklerde gölgesi oluşur. Bu durumun nedeni gün içerisinde güneş ışığının farklı açılarla gelmesi ve insan vücudunun opak özellikte olmasıdır. İnsan vücudu gibi opak madde özelliği gösteren canlı ve cansız varlıkların da tam gölgeleri oluşabilir.

Tam Gölgeyi Etkileyen Durumlar
Işık kaynağının, cismin veya ekranın yerinin değişmesi tam gölgenin büyüklüğünü ve şeklini değiştirebilir. Buna göre; Cisim ve ekran sabitken ışık kaynağı cisme yaklaştırıldığında tam gölge büyür. Işık kaynağı cisimden uzaklaştırıldığında tam gölge küçülür.

Işık Kaynağı Cisme Yaklaştırıldığında Tam Gölge Büyür
Işık kaynağı ve ekran sabitken, cisim ışık kaynağına yaklaştırıldığında tam gölge büyürken, cisim ekrana yaklaştırıldığında tam gölge küçülür.

Cisim Işık Kaynağına Yaklaştırıldığında Tam Gölge Büyür
Işık kaynağı ve cisim sabitken, ekran cisme yaklaştırıldığında tam gölge küçülürken ekran cisimden uzaklaştırıldığında tam gölge büyür.

Ekran Cisimden Uzaklaştırıldığında Tam Gölge Büyür
Güneş Tutulması
Güneş tutulması sırasında, Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultuda bulunur. Ay, Dünya ile Güneş arasına girer ve Güneş’ten gelen ışığı engeller ve Ay’ın tam gölgesi Dünya üzerine düşer. Dünya üzerinde Ay’ın tam gölgesinin düştüğü yerler ışık alamaz ve bu yerlerden Güneş bir süre görülemez. Bu olaya Güneş tutulması denir. Güneş tutulmasında, Güneş ışık kaynağı, Ay saydam olamayan cisim konumundadır.

Güneş Tutulması Çizimi
Güneş tutulması sırasında Güneş’e çıplak gözle bakmak göz sağlığına zarar verir. Göz sağlığını korumak için koruyucu gözlükler takılmalıdır.

Ay Tutulması
Ay tutulması sırasında, Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuda bulunur. Dünya, Güneş ile ay arasına girer ve Güneş’ten gelen ışığı engeller. Dünya’nın tam gölgesi Ay üzerine düşer. Bu durumda Ay görünmez. Bu olaya Ay tutulması denir.

Ay tutulması da Güneş tutulması gibi ışığın doğrusal yayılması sonucu oluşan bir doğa olayıdır.


Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Fen Bilimleri Müzik Aletleri Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 8.Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı, Fen Bilimleri Ders Notları ve Fen Bilimleri Konu Anlatımı hakkında bilgiler verilmektedir.

5 sınıf fen ve teknoloji tam gölge konu anlatımı tam gölge gölge konusu 5 sınıf 5 sınıf tam gölge konu anlatımı 5 sınıf fen bilgisi tam gölge anlatımı golge fen bilimleri 5 sınıf-fen-konuları/tam-gölgeyi anlatan yazı 5 sınıf tam gölge konusu 5 sınıf tam gölge 5 sınıf ışık ve gölge 

5.Sınıf Fen Bilimleri Ders Notu Ay Tutulması Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Konu Anlatımı Güneş Tutulması Tam Gölge

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder