5. Sınıf Fen Bilimleri Canlıları Tanıyalım (Mikroskobik Canlılar) Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 31, 2016

5. Sınıf Fen Bilimleri Canlıları Tanıyalım (Mikroskobik Canlılar) Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
5. Sınıf Fen Bilimleri Canlıları Tanıyalım (Mikroskobik Canlılar) Konu Anlatımı
Mikroskobik Canlılar
Gözle görülemeyecek kadar küçük canlıları mikroskop yardımıyla büyüterek görebiliriz. Çıplak gözle görülemeyen ancak mikroskop yardımıyla görülebilen canlılara mikroskobik canlılar denir. Mikroskobik canlılar; suda, havada, toprakta ve diğer canlıların vücutlarında yaşayabilen canlılardır. Mikroskobik canlılar gelişmişlik özelliklerine göre bakteri ve protozoa olarak incelenirler.

Mikroskobik canlıların en basit yapılı olanlarına bakteri denir. Bakteriler birçok yerde yaşayabilirler. Öyle ki Dünya üzerinde bulunmadıkları yer yoktur. Ancak en çok atıkların bulunduğu yerlerde ve sularda yaşarlar. Bakteriler çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda yaşarlar. Bakterilerin faydalı olanları ve zararlı olanları vardır. Örneğin sütten yoğurt elde edilmesinde yararlanılan bakteriler faydalı iken, hastalıklara yol açan bakteriler zararlıdır. Verem, zatürre, kolera gibi hastalıklara bakteriler neden olur.

Bakteriler
Bakterilere göre daha gelişmiş olan ve mikroskobik canlılara protozoa denir. Öglena, amip, terliksi hayvan, sıtma mikrobu birer protozoadır. Protozoaların bir kısmı canlıalrın vücudunda bir kısmı da deniz ve tatlı sularda yaşarlar.

Protozoa
Bozulan yiyecek ve içeceklerin içerisindeki mikroskobik canlılar kendiliğinden üremezler. Bu canlılar yiyeceklerin içerisine havadan karışır. Bunu kanıtlayan kişi Fransız bilim insanı Pasteur(Pastör)’dür.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Fen Bilimleri Canlıları Tanıyalım (Canlıların Sınıflandırılması) Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 5.Sınıf Fen Bilimleri Ders Notu, Bitkiler ve Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım hakkında bilgiler verilmektedir.


fen bilimleri öglena bakteri vb bakteriler 5 sınıf fen bilgisi mikroskobik canlılar pdf mikroskobik canlılar 5 sınıf mikroskobik canlilar ders plani mikroskobik canlılar en basit tanımı 5 sınıf mikroskobik canlılar nelerdir 5 sınıf mikroskobik canlılar türkçe konu anlatımı

5.Sınıf Fen Bilimleri Ders Notu Bakteri Canlılar Dünyasını Gezelim Tanıyalım Canlıları Tanıyalım Fen Bilimleri Ders Notları Fen Bilimleri Konu Anlatımı Mikroskobik Canlılar Protozoa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder